Home Forums De keuring en erna Herkeuring voor IVA-eigenrisicodrager

Herkeuring voor IVA-eigenrisicodrager

8 Started on: 1213 oktober 2023 om 23:18

Goedendag,

Ik ben 80-100% arbeidsongeschikt en ontvang een Wia (LGU) sinds februari vorig jaar na 2 jaar bij werkgever ziek zijn.
Over 2 maanden loopt de wia af.
LAU of VVU na LGU- een bericht gekregen omdat mijn LGU binnenkort afloopt een LAU uitkering krijg omdat ik 80%-100% ben afgekeurd.Volgens arbeidsdeskundige heb ik geen verdiencapaciteit staat er in brief,de hoogte van de uitkering blijft hetzelfde.
Mijn werkgever is eigenrisicodrager en de verzekering waar hij is verzekerd heeft telefonisch met mij contact gehad en omdat het slechter met mij gaat gaan zij een herbeoordeling aanvragen en tevens een bezwaar doen op de uitkering die over 2 maanden afloopt zodat er 2 dingen dan gelijk lopen ( wat ze daarmee bedoelen weet ik niet). De verzekering en ik willen allebei hetzelfde en dat is op een IVA uitkering uitkomen en dat gaven ze ook aan in de telefonisch gesprek.
Voor mijn werkgever natuurlijk in de voordeel zodat hij niet meer 10 jaar lang hoeft uit te betalen.
Er is geen herstel meer mogelijk en de psychiater gaat dat ook op papier zetten en mijn huisarts ook en ik gebruik mijn antdepressiva i.v.m.mijn psychotische depressie en heb nog steeds long covid en er is dit jaar zware slaapappneu geconstateerd bij mij waardoor ik de rest van mijn leven met een zuurstofkap moet slapen.
Ik heb een dossier van 130 pagina’s bij de UWV met opname in GGZ instelling voor een aantal maanden en geprobeerd om deze wereld te verlaten( vertaal het even zo)
Heb verschillende intensieve begeleidingen gehad van teams en persoonlijke begeleiding wat allemaal niet heeft geholpen zelfde geld voor alle therapieen die ik heb gehad die niet hebben geholpen

Vandaag een kopie brief ontvangen wat ze naar de verzekering van mijn ex-werkgever hebben gestuurd van de telefonisch gesprek van 2 weken geleden

Nou staat er in de kopie brief dat ze voor eind november de verzekering laat weten opnieuw mijn arbeidsongeschikt opnieuw te beoordelen ( ik ben zelf 80%-100% afgekeurd)
Ik ben gebeld door de UWV en of ik over 2 weken bij de verzekeringsarts wil langskomen.
Mijn arbeidsdeskundige geeft aan dat het heel duidelijk is voor UWV en de verzekeraar van mij ex-werkgever zegt dat ik goeie gronden heb om de IVA te krijgen,maar vermeldt erbij dat UWV allen kanten op kan gaan en dat de UWV misschien over 1 jaar mij oproept omdat ze achterlopen met herkeuringen en niet moet gaan stressen totdat ze me gaan oproepen.

Ik dacht dat de UWV een half tot een jaar achter liep,maar dit is wel heel snel.

Dit geeft weer een hoop stress en heeft weer invloed op mijn gezondheid

Dit geeft alleen maar stress weer wat invloed heeft op mijn herstel( of dat ooit gebeurd)

Ik heb altijd 20 uur per week gewerkt heeft dat invloed met het berekenen van mijn % of maakt dat niet uit.
Ze zeggen als een verpleegkundige die partime werkt en een directeur met hetzelfde ziektebeeld met berekenen van de arbeids percentage de verpleegkundige weer zou moeten gaan werken en directeur gaat de Wia in omdat hij veel meer verdiend dan de verpleegkundige wat ik echter krom vind omdat ze het zelfde ziektebeeld hebben.

Wat kan ik verwachten met een medische achtergrond van mij wat de verzekeringsarts gaat oordelen,zit er een kans dat ik een IVA krij want dat zo veel rust geven in mij.

Sorry voor alle vragen maar zou fijn zijn alsnog wat antwoorden zou kunnen krijgen

Hello,

Met twee dingen tegelijkertijd bedoelen ze dat er 1. een verzoek om herkeuring loopt en 2 een bezwaarprocedure.

Helaas is een herkeuring altijd veel stress en is het ook vaak lang wachten. je werkgever wil IVA voor jouw om dat hj dan niet meer hoeft te betalen. Voor jouw levert het inderdaad meer zekerheid op en een iets hogere uitkering. (75% in plaats van 70% bij volledige arbeidsongeschiktheid.

Dat je part-time hebt gewerkt maakt uit voor de mate van arbeidsongeschiktheid, tenzij je volledig arbeidsongeschikt bent. Een directeur zal inderdaad een hogere utiering krijgen dan een evrpleegster met exact dezelfde aandoeing. Dat is omdat de arbeidsongeschiktheid een inkomensverzekering is. Bepalend voor de hoogte van je arbeidsongeschiktheid is wat je nog kunt verdienen. Men kijkt naar het verschil tussen wat je voorheen verdiende en wat je nu nog kunt verdienen. Voorbeeld:
Als je dus door het verlies van een arm nog maar 1000 euro kunt verdienen zal de verpleegster die 2000 euro verdiende 50% arbeidsongeschikt zijn terwijl de directeur die 4000 euro verdiende 75% arbeidsongeschikt is.

Voor de IVA gelden twee voorwaarden:
1. je moet volledig arbeidsongeschikt zijn: dat ben je dus.
2. de volledige arbeidsongeschiktheid moet duurzaam zijn: er moet geen uitzicht zijn op verbetering van je situatie.

Punt twee zal je moeten besopreken met je behandelaar, die kan daar het beste over oordelen. Als deze zoals je aangeeft geen kans op verbetering ziet heb je een goede kans dat je in aanmerking komt voor de IVA.

Met vriendelijkek groet,

Socrates.

Hallo,

Bedankt voor uw snelle reactie.

De UWV loopt achter met herkeuringen en heeft een tekort aan verzekeringsartsen wat ik begrijp en heb gelezen.

Mijn vraag is waarom ze mij wel zo snel oproepen nadat de verzekering van mijn ex werkgever een herbeoordeling heeft aangevraagd met aanvullend dat het slechter gaat met mij wat ik telefonisch heb aangeven bij haar?

Is dit omdat het echt duidelijk is dat het op basis van mijn dossier dat ik ziek ben.

Dus als ik het goed begrijp maakt het niet uit dat ik partime heb gewerkt i.v.m. het berekenen van de arbeidsongeschikt percentage.
Berekenen ze dat per maand?

Gelukkig heb ik ook FNV wia begeleider die bij het gesprek aanwezig zal zijn en ook een arbeidsdeskundige.

Alvast bedankt voor uw antwoord

Hoi,

Het maakt uit in die zin dat het UWV bij de berekening van je arbeidsongeschiktheid uitgaat van wat je kunt verdienen met het aantal uren dat je mag werken. Men gaat niet uit van het aantal uren dat je voorheen werkte.

In jouw geval vermoed ik dat sneller gaat dna normaal omdat er twee procedures lopen en er strenge termijnenn gelden voor bezwaar en beroep. Men wil dan graag twee vleigen in 1 klap slaan door beide gelijktijdig te behandelen.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Hoi,

Is het zo dat ze bezwaar op de LAU uitkering doen ,omdat ik die gaat krijgen? Want UWV heeft LAU toegekend omdat het over 2 maanden afloopt mijn LGU voordat ik nog naar de herkeuring moet gaan.

Maar hoe berekenen ze hoeveel uur ik kan werken is dat door een FML lijst in te vullen.

En is het zo als ik op herbeoordeling bij de verzekeringsarts gaat met geen herstel meer mogelijk met mijn ziekte,moet ik dan nog naar een arbeidsdeskundige of kan de verzekeringsarts gelijk aangeven dat het een IVA word mocht dat zo zijn.

Hallo,

Ze doen vermoedelijk bezwaar om twee redenen: ten eerste omdat als ze aantonen dat je volledig arbeidsongeschikt was UWV zelf voor je betaald en niet het bedrijf als eigen risico drager. En ten tweede omdat het extra argumenten geeft voor de claim dat je volledig en duurzaam arbeidsongschikt bent. Je was al volledig en duurzaam arbeidsongeschikt.

Het aantal uur dat iemand kan werken wordt bepaald door de verzekeringsarts van UWV. Deze kijkt of er redenen zijn waarom je niet gewoon 40 uur per week kan werken. Als deze dat het geval vindt geeft hij aan dat je bijvoorbeeld maar 6 uur per dag kunt wereken, of slechts 4 dagen per week.

Of je nog naar de arbeidsdeskundige moet hangt er van af. Je kunt om twee redenen volledig arbeidsongeschikt zijn: ten eerste omdat je geen benutbare arbeidsmogelijkheden hebt (je bent gewoon te ziek om te werken). In dta geval kom je niet bij de arbeidsdeskundige terecht.
De tweede situatie is dat je nog wel wat arbeidsmogelijkheden hebt Dan ga je wel naar de arbeidsdeskundige omdat deze aan de hand van de door de arts ingevilde FML lijst onderzoekt welk werk je eventueel nog zou aankunnen. En de arbeidsdeskundige komt dan tot de conclussie dat je minder dan 20% van je oude salaris kunt verdienen en dus volledig arbeidsongeschikt bent.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Hallo,

Op mijn sociaal medische beoordeling van de verzekeringsarts in december 2021 staat er: er is sprake van onstabiele, marginale medische belastbaarheid.
Er derhalve geen FML opgesteld,geen AD onderzoek aangevraagd en geen reïntegratie bedrijf ingezet.
Het persoonlijk sociaal functioneren is onvoldoende

Oordeel: de cliënt heeft geen duurzame benutbare mogelijkheden( dit is omdat ik nog therapie kreeg en was er kans op herstel,helaas is dat nu niet meer zo en mijn psychiater en huisarts hebben dat op papier gezet)

Dit was toen in corona tijd en dit gesprek was telefonisch met mij begeleider erbij.

Wat schat u de de kans in dat het een IVA uitkering word?

Trouwens ik heb het aankomende gesprek weer met dezelfde
verzekeringsarts

Je kans op IVA kan ik niet inschatten. Dat is een vraag die je aan je behandelaar moet stellen. Belangrijk is hoe groot hij de kans acht dat je in de toekomst weer kunt werken, als hij zegd dat hij niet evrwacht dat je situatie zal verbeteren is de kans op IVA groot. Dat is alles wat ik er over kan zeggen.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Dankjewel voor de snelle reactie!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.