Home Forums De keuring en erna Herbeoordeling; door verdiensten net niet 80-100 advies?

Herbeoordeling; door verdiensten net niet 80-100 advies?

2 Started on: 1224 december 2022 om 10:49

Hi

Ik zit sinds 2013 in de WIA, sinds 2019 in 80-100.
Mn ex werkgever had me een jaar later weer laten oproepen, maar de beoordeling is paar weken geleden pas gedaan.

De arts belde me na paar dagen om te zeggen dat – anders dan in het gesprek- hij verwachtte (na overleg collega) dat het toch richting iva zou gaan omdat het toch duurzaam leek (meer dan 2 jaar voor enige verbetering). Vond ’t apart dat hij dat zei, maar zo ging het echt.

Maar ik werk ook weer sinds paar jaar. Dus ik heb een praktische verdiencapaciteit. Dus niks iva, niks 80-100, maar 79% AO
En ik voel meteen druk, ook al heb ik nu nog een baan:een baan van weinig uur en helemaal voor mij gemaakt, niet ergens anders even te vinden.

Maar 79% dus obv praktische restverdiencapaciteit. Theoretisch was er waarschijnlijk niks gevonden zoals de vorige keer, maar de laagste telt.

Alleen hoe berekent men de praktische restverdiencapaciteit? Waarschijnlijk een momentopname van m’n meest recente loon en niet over een heel jaar?

Ik zie nu een momentopname van november 2022. An sich logisch, maar ik loop nu al zo op m’n tenen dat het me rust gaf dat mocht het werk toch niet lukken, ik nog kan vallen en niet meteen naar helft minimumloon val. Ik leg mezelf al zo veel druk op, nu ga ik dat meteen nog meer doen, want ik mag en kan nu al helemaal niet meer falen. En het project kan ook gewoon stoppen en dan is het ook klaar, omdat ik soortgelijke aangepaste baan echt niet ergens anders even ga vinden.
Ze zei dat ik altijd dan weer een melding kan doen dat m’n gezondheid verslechterd is. Maar dan zal m’n gezondheid an sich niet verslechterd zijn, maar dat ik m’n werk gewoon niet kon volhouden/stopt. Dus tja, wat dan.

Dus ik vind t verwarrend: ik heb meer belemmeringen dan bij de vorige beoordeling, ik snap de 20%-grens, de arts geeft eerst wat anders aan en ik voel enorme druk en met de inflatiecorrectie van januari denk ik dat als de berekening dan gemaakt zou worden, ik waarschijnlijk wel >80 zou zijn.

Al met al waarschijnlijk dus randje net niet en dit zijn de regels. Maar 80-100 zou me zo veel meer rust geven en me waarschijnlijk rustiger laten werken waar ik nu werk. (want dat is zeker het plan wel, zo dankbaar daar voor!)

Dus is het slim dit nog eens aan een wia-specialist voor te leggen of wat zouden jullie doen?

Hallo,

UWV gaat bij de berekening van de arbeidsongeschiktheid uit van een theoretische berekening: Wat kun je met voorbeeldfuncties die zij in hun systeem hebben en passen bij jouw arbedisbeperkingen nog verdienen.
In jouw geval speelt dat je daadwerkelijke inkomsten hoger zijn dan wat je theoretisch kunt verdienen. Na verloop van tijd mag UWV dan uitgaan van wat je daadwerkelijk verdient. Dus kijkt men puur zakelijk naar je maandelijkse inkomsten.

Men mag volgens mij niet kijken naar slechts 1 maand en er gelden nog enkele voorwaarden. Het loon moet representatief zijn, dus men moet uitgaan van het gemiddelde loon als het per maand sterk verschilt. Ook moet het werk duurzaam zijn, er moet niet verwacht worden dat je vaak ziek zult zijn of weer helemaal zult uitvallen. De werkzaamheden moeten passend zijn, oftewel voor jou met je beperkingen geschikt.

Ik zou zeker in bezwaar zgaan, te meer daar het niets kost en veel kan opleveren. Maar de inflatie heeft geen invloed. Kun je het werk aan en gaat men uit van het gemiddelde loon, dan heeft het geen zin.
Mocht je de eerte jaren uitvallen dan kom je gewoon n de ziektewet en na een maand volledig in de WIA en kan je arbeidsongeschiktheid opnieuw beoordeeld worden. Mogelijk heb je dan wel recht op IVA. WW komt alleen kijken bij ontslag.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Dank Socrates,

Er langer over nadenkend en lezend, ga ik zeker eens een specialist raadplegen.
Al is het ook maar omdat de baan die ik heb nagenoeg gecreerd is voor me, dat het uwv destijds ook zei dat het te mooi was om waar te zijn.

Maar inmiddels werk ik er 3 jaar met een hoop aanpassingen en voorwaarden. En soms komt er nagenoeg niks uit m’n handen, maar dat is niet erg en hoef me niet meteen dan ziek te melden of iets.

Dus zo dankbaar voor dat dit zo kan, maar voel echt zo’n druk dat ik nu echt niet meer mag en kan falen 🙁

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.