Home Forums Geldzaken Financiēle problemen door doorlooptijd bij UWV

Financiēle problemen door doorlooptijd bij UWV

5 Started on: 1217 juni 2024 om 19:33

Mijn WIA aanvraag bij het UWV is al gedaan eind vorig jaar. Ik heb nooit een brief gehad wanneer zij zouden moeten beslissen. De verzekeringsarts heeft mij volledig arbeidsongeschikt verklaard en nu zou mijn zaak bij een arbeidsdeskundige van het UWV liggen.

Ik kom nu langzaam maar zeker in de financiële problemen. Ik heb het UWV wederom gebeld, maar die hebben niet teruggebeld ondanks een toezegging dat zij dat binnen 24 uur zouden doen. Welke stap zou ik kunnen nemen ? De financiële problemen vormen een grote bron van stress. Iets dat ik na mijn beroerte helemaal niet mag hebben.

Alvast bedankt voor uw hulp !

Het is momenteel erg sdruk bij UWV. Daarom plaatst UWV de volgende mededeling op de website:
“Op dit moment zijn er meer aanvragen voor een WIA-uitkering dan wij aankunnen. Daardoor lopen wij achter met de beoordelingen en kunnen wij meestal niet binnen 8 weken een beslissing nemen. Als wij niet op tijd kunnen beslissen, dan nemen wij contact met u op. Wij doen dit uiterlijk 2 weken voordat uw uitkering in zou moeten gaan. Wij vragen dan ook of u een voorschot wilt op uw WIA-uitkering. Onze excuses voor het ongemak. Wij vragen hiervoor uw begrip en doen ons uiterste best om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen.”

Zie ook: ttps://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/beoordeling-beslissing-wia-aanvraag/detail/beslissing-over-mijn-wia-aanvraag/kan-ik-een-voorschot-op-mijn-wia-uitkering-krijgen

Verzoek dus schriftelijk of per email om een voorschot op de uitkering wegens je financiele situatie. Blijft een reactie uit dan kun je na een paar weken naar de rechter stappen en om een voorlopige voorziening stappen wegens ‘broodnood’.

Bedankt voor uw reactie. Ik beb het UWV net weer gebeld. Mijn verzoek om feedback t.a.v. de voortgang van het proces, van afgelopen donderdag was niet doorgegeven aan de desbetreffende afdeling…

Het voorschot is al meerdere keren geweigerd. Mede omdat ik in het buitenland woon (en mijn beroerte heb gehad). Dat voorschot had niet nodig geweest als het proces (eventueel met een kleine vertraging) afgerond had geweest.

Je kunt een melding te late beslsisisng doen bij UWV, dan moeten ze binnen 2 weken beslissen. Doen ze dat niet dna kun je naar de recter stappen en daarbij dus ook een voorlopige voorizieng vragen in de vorm van een voorschot wegens “broodnood”.
Ga er gewoon voor.

Ze hebben telefonisch toegezegd dat ze uiterlijk eind volgende week gaan beslissen. Ik wacht dat even af. Misschien ben ik té netjes, maar ik voel mij daar prettiger bij. Daarna ga ik uw suggestie overwegen.

Het UWV heeft nu keurig mijn dossier afgesloten. Eind deze maand ga ik een IVA uitkering krijgen. En ook nog een betaling met terugwerkende kracht één dezer dagen. Van de laatste betaling heb ik digitaal een brief gehad in mijnuwv.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.