Home Forums Mijn Verhaal Even voorstellen

Even voorstellen

6 Started on: 123 januari 2024 om 14:31

Hallo ik ben Marcel 55 jaar,

Eigenlijk ben ik hier teruggekomen door mijn huidige situatie. Ik bleek al een keer eerder een onderwerp gestart te zijn. Ik dank Socrates voor zijn/haar reactie hierop.

Ik probeer even geen heel lang verhaal te maken en vertel mijn verhaal daarom even terugkijkend op mijn verleden en waar ik nu sta.
Door meerde keren hoofdletsel opgelopen te hebben heb ik de laatste 15 jaar meermaals zware depressies opgelopen. Ik ben van werkgever naar werkgever gegaan en uiteindelijk ziek uit dienst gegaan en voor 77,3 procent afgekeurd. Doordat ik natuurlijk ook weer aan het werk moest heb ik weer werk aangenomen waarvoor ik eigenlijk ben afgekeurd. Nu na 2 jaar en 2 werkgevers zit ik weer in de ziektewet. Ik realiseerde mij dat ik mijzelf en mijn werkgevers voor de gek zou houden dat ik dit werk nog aan zou kunnen. Mijn klachten als moeilijk concentreren, geheugenverlies, overgevoeligheid, emotionele wisselingen, depressiviteit en somberheid, spraakstoornis, trillende handen, hoofdpijn, en hartritmestoornis heb ik gemeld bij de huisarts. Ik ben nu in behandeling bij een psycholoog en doorverwezen naar een neuroloog. Hierbij wordt gekeken naar mogelijk PTTS Postcommotioneel Syndroom en chronische traumatische encefalopathie.

Mijn klachten hebben in het verleden steeds conflicten veroorzaakt op het werk waardoor ik weer depressie ontwikkelde. Welhaast demografisch belande ik in een scheiding en heb ik daarna een woning gekocht. Deze woning wekt het beeld op van help mijn man is klusser. Nadat ik de woning in een opwelling had gekocht bleek dat ik een aangevraagde verbouwingshypotheek niet had afgesloten. Ik had destijds een zware depressie en een wazig brein. Ik realiseer me nu dat ik niet beslissing bekwaam was.
Om toch te kunnen verbouwen heb ik op advies 20k krediet aflossingsvrij opgenomen.
inmiddels is dit volgens wetgeving omgezet naar verplichte aflossing. Ook de energielasten zijn flink gestegen waardoor ik aan maandlasten nu zon 1800 euro heb.
Je snapt al dat ik in deze situatie niet vrolijk wordt. Dit wordt echter nog verergerd doordat ik nu weer ziek ben. Ik heb nu nog maar 1600 euro aan inkomsten doordat ik in de VVU zit en ziektewet krijg op basis van mijn gewerkte uren berekent op minimum loon.

Ik heb 2 maanden geleden een wijziging in mijn gezondheid doorgegeven en ben vandaag bij de verzekeringsarts geweest. Deze gaf te kennen dat ik voor minder uren inzetbaar ben dan voorheen voor de laatste keuring. Alhoewel het mij goed doet dat ik zo snel gekeurd ben en er is vastgesteld dat mijn situatie is verslechterd voel ik mij ook verward.
Verward over hoe mijn toekomst er nu weer uitziet. Immers mijn diagnose is nog niet gesteld en het zit er daarom dik in dat ik niet langdurig wordt afgekeurd.
Om uit mijn pijnlijke financiële situatie te komen moet ik zo snel mogelijk weer aan het werk alhoewel ik door mijn depressie en klachten eigenlijk niet in staat ben tot.
Het lijkt erop dat ik ik maar in de molen van de wga blijf hangen. Dat heeft als consequentie dat ik nooit een hypotheek kan nemen om de verbouwing af te ronden en dat mijn huis hierdoor onverkoopbaar is. Daarbij komt dat als ik op basis van de nieuwe beoordeling nog minder inzetbaar ben mijn loon (van werkgever) nog lager zal zijn. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld geen MVV aanvragen voor mijn ongedocumenteerde vriendin die mijn leven nog dragelijk maakt. Dit omdat de WGA niet als loon wordt aangezien. Ik maak mij zorgen omdat ik eigenlijk dus meer uren moet gaan werken op mijn oude niveau om te overleven en het liefst de problemen op te lossen waarmee ik te maken heb. Maar ik voorzie dat ik nooit meer een vaste aanstelling zal krijgen omdat ik elke keer weer door de mand zal vallen vanwege slechte prestaties en conflicten vanwege mijn beperkingen.

Sorry het is toch nog een lang verhaal geworden maar het lucht op dit even kwijt te kunnen.

Beste Marcel,

Veel mensen proberen te blijven werken, tot het niet meer gaat of ze in het ziekenhuis terecht komen of er zelfs dood bij neervallen. Het blijven proberen tegen beter weten in is niet verstandig en leidt tot nog meer uitval, frustratie en zelfs depressiviteit. Wat dat betreft is het goed dat je dat inziet.

Ik zou zeggen neem even de tijd en kom wat tot rust tot je meer duidelijkheid hebt over wat je mogelijkheden zijn. Het advies is tegenwoordig om bij depressie te blijven werken/actief bezig te blijven, maar wel in aangepaste vorm!

Voor iedereen zijn de financiele gevolgen vaak rampzalig. Als je bij een pensioenfonds bent aangesloten neem dan ook met hun contact op. Sommige pensioenfondsen zeten bij arbeidsongeschiktheid de pensioenopbouw vort zonder dat je premie hoeft te betalen. Sommige geven zelfs een aanvulling op je WIA uitkering.

Wacht af wat er uit de onderzoeken en keuringenn komt en bedenk dat je via het UWV ook in aanmerking kunt komen voor hulp bij bijvoorbeeld herscholing.

Laat ook een advocaat eens kijken naar je dossier. Mogelijk dat je nu op basis van je dossier met terugwerkende kracht 80-100% afgekeurd kunt worden. Dat ligt wel altijd heel moeilijk en is uiterst onzeker. Maar het kan de moeite waard zijn een gespecialiseerde advocat daar eens naar te laten kijken.

Ik hoop dat je snel duidelijkheid krijgt over je gezondheids- en financiele situatie. De onzekere situatie waar je tijdens een keuring mee te maken krijgt is voor veel mensen stress vol.

Succes,

Socrates.

Wederom hartelijk dank voor je reactie Socrates!
Gelukkig zat ik bij ABP een krijg ik ook een arbeidsongeschiktheidspensioen.
Ik begrijp alleen niet hoe dit berekent wordt en of het bedrag nu wordt aangepast in mijn huidige situatie. Het is sowieso moeilijk iets te vinden over mijn huidige situatie bij zoekopdrachten.

Desondanks wordt ik goed geholpen door UWV men leeft met mij mee en ik krijg snelle en goede ondersteuning. IK kom waarschijnlijk ook in de 80-100 alleen is er nog geen diagnose waardoor ik nog steeds onder de WGA zal vallen in plaats van de IVA. Financieel zal de WGA loonaanvullend beter voor mij uitpakken dan de IVA uitkering dit heeft dan ook te maken met de loonheffingskorting. 10 uur per week werken is misschien ook wel haalbaar als een werkgever mijn beperkingen kent en ik misschien naast de 10 uur betaald nog 10 uur of meer investeer om 10 uur kwalitatief te presteren.

Echter zal ik niet een duurzaam inkomen van rond de 2000 kunnen opgeven aan de IND en dus ook geen MVV kunnen aanvragen voor mijn partner. Zij is van belang in mijn leven en houd mij op de been. Ik ben als de dood dat zij wordt aangehouden en terug wordt gestuurd naar het land van herkomst. Ik zal dan niet meer in staat zijn om haar terug te laten keren.
Ik berust erin dat ik de uiteindelijke beoordeling maar moet afwachten alleen zal ik niet rondkomen met wat ik nu uitgekeerd krijg. Alleen met de loonaanvullende uitkering kan ik redelijk leven. Ik zal dan ook op korte termijn aan de slag moeten. Ik hoop dat ik met behulp van een re-integratie bureau snel aan de slag kan gaan bij een werkgever waar ik kan werken naar vermogen.
Het geeft mij alleen veel hoofdpijn dat als je dus werkt naar vermogen maar UWV vind dat je op termijn misschien volledig hersteld je dan uiteindelijk met een heel klein salaris zal zitten en weer onderaan de de ladder bent. Dit zonder de mogelijkheid om ooit nog een tree omhoog te gaan. Het zwaard van Damocles hangt metaforisch voortdurend boven mijn hoofd.

sorry nog even de vraag, wat verandert er precies als ik in de 80-100 terecht kom?

De hoogte van je uitkering bij 80-100% is 70% van je gemiddelde loon dat je in de 12 maanden voordat je ziek werd verdiende.
Bij een IVA uitkering is dit 75%, plus dat je een iva uitkering wel wordt meegenomen bij de beoordeling van een hypotheek. Voorwaarde voor de IVA is dat je volledig (80-100 %) arbeidsongeschikt bent en er geen zicht is dat dit percentage zal verbeteren. Het hangt dus af avbn de diagnosche van je behandelaars.

Hartelijk dank,
Begrijp ik nu goed dat de restverdiencapiciteit niet benut hoeft te worden bij 80-100?
Normaal moet ik een x bedrag aan arbeidsinkomen hebben om een loonanvullingsuitkering te krijgen.

Correct, als je volldedig arbeidsongeschikt bent hoef je je restverdiencapaciteit niet te benutten.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.