Home Forums Mijn Verhaal Doolhof van rechten, tegenstrijdige info en van kastje naar de muur

Doolhof van rechten, tegenstrijdige info en van kastje naar de muur

13 Started on: 1213 juli 2021 om 11:47

Goedendag, ik zit in een hachelijke situatie.
Ik ben een man van 54 jaar, ik heb gewerkt vanaf mijn 18e jaar, voor veel bedrijven, en tussendoor 4 jaar als zelfstandige rond het jaar 2000. Ik kamp met veel gezondheidsproblemen, en ben in het jaar 2001 volledig afgekeurd (vanuit de positie zelfstandige) ik kreeg na jaren getouwtrek WAZ, dit was om en nabij de 600 euro in de maand destijds, ik heb veel eigen spaargeld op moeten maken om rond te kunnen komen. Mijn ziektes zijn degeneratief en progressief, afijn, ik was in staat om nog te werken in de sociale werkvoorziening, de afgelopen 13 jaar heb ik daar fulltime gewerkt tegen minimumloon. Nu gaat het niet meer, ik lig het grootste deel van de dag op bed, ik heb zware pijnbestrijding, maar dat werkt niet, alle disiplines in ziekenhuizen heb ik doorlopen, en aklles is aangetoond. Nu zit ik een paar maanden opnieuw in de ziektewet, en een voor mij onbekende verzekeringsarts van het werk wil dat ik vervroegde WIA aanvraag. Maar ik heb nog steeds de WAZ van 100%, daar staat nauwlijks geld tegenover, ongeveer 200 euro, mar je kunt geen WIA aanvragen als er al een arbeidsongeschiktheid bij het UWV loopt, zo staat het ook onder de kop ”aanvragen vervroegde wia/iva”, op het werk beweren ze dat het wel kan, en de ene medewerker van het uwv zegt van wel, de ander van niet. Ik raak alles kwijt, 30% van het sociaalminimum als ik waz zou krijgen, en 30 % van het minimumloon als ik wia zou krijgen, en dan raak ik ook dat stukje waz kwijt.
Ik ben een man die 34 jaar fulltime gewerkt heeft met ziektes, en ik krijg een paar honderd euro minder dan iemand in de sociale dienst met al zijn toeslagen en kwijtscheldingen, hoe is dat allemaal toch mogelijk. Ik had geld voor mijn pensieon gespaard aangezien ik nauwlijks pensioen heb opgebouwd, de werkgevers uit de jaren 80 en 90 hielden bij ons wel de premies in, maar droegen het niet af aan het pensioenfonds. Als kleine zelfstandige kon ik ook weing opbouwen. Nu wordt ik gestraft omdat ik zuinig heb geleefd, en altijd gewerkt heb, trieste bedoeling.

Wat staat me te wachten? In het verleden zei het UWV, u wordt nooit meer opgeroepen voor een keuring, maar nu dus weer wel!, ik heb ziekenhuisdossiers, mappen vol, maar daar nemen ze waarschijnlijk niet eens de tijd voor om hetin te kijken.

Dank u alvast voor de antwoorden en tips, vr groet; Carl

Beste Carl,
dank voor je verhaal.
Ik weet persoonlijk ook niet hoe het in deze situatie zit met de vervroegde aanvraag voor de WIA en de WAZ. Ik ga je vragen voorleggen aan een expert die ons bij kan staan.
Ik kom hierop dus bij je terug.
Met vriendelijke groet,
John

Je hebtt nog steeds en WAZ uitkering en deze loopt gewoon door. Nu je opnieuw uit bent gevallen moet je je zowel bij de werkgever ziek melden als bij UWV. Je kunt hiervoor het volgende formulier gebruiken als je dat niog niet hebt gedaan: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-zonder-werkgever/ik-ben-net-ziek/detail/ik-heb-een-wia-wao-wajong-of-waz-uitkering-en-ben-ziek/als-u-werkt-met-een-wao–waz–of-wajong-uitkering-en-ziek-wordt

Je kunt geen twee arbeidsongeschiktheidsuitkeringen tegelijkertijd hebben, dat klopt. Maar wat er in jouw geval zal gebeuren is dat of je weer terugvalt op de WAZ of dat je een WIA uitkering gaat krijgen. (In geval van een WAO-uitkering zou je gewoon een WAO uitkering krijgen en geen WIA, maar jij hebt WAZ. Dat zijn iets andere regels en die weet ik niet precies).

Kom je beneden het sociaal minimum dan kun je in princiepe een toeslag krijgen, als het gezinsinkomen minder is dan het sociaal minmimum.

Overigens heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd bij de sociale werkplaats. Mogelijk kom je bij volledige arbeidsongeschiktheid in aanmerking voor gratis voorzetting van dit pensioen zodat je dat in ieder geval blijft opbouwen. Maar dat ligt aan de regels van het pensioenfonds. Je kunt je pensioenfonds of werkgever hierover vragen.

Beste Carl,
ik heb een reactie terug van de expert waar wij op terug kunnen vallen.
Zij geeft als antwoord: “indien betrokkene recht krijgt op een WIA-uitkering dan zal die uitkering net als nu Ziektewet/Loon uit WSW in mindering gebracht worden op de WAZ.
Heeft diegene wel gemeld bij de WAZ dat de gezondheid is verslechterd?
WAZ is best wel specifiek dus het lijkt mij verstandig dit ook gewoon te vragen bij UWV.”
—————
Ik heb je vraag nu ook (volledig geanonimiseerd) voorgelegd bij het UWV.
Zodra ik hun antwoord heb zal ik dat hier melden.
Met vriendelijke groet,
John

Dank jullie voor het meedenken en de antwoorden.
Het ligt veel gecompliceerder.
Als je een WIA aanvraag moet doen, al dan niet vervroegd, dan is de opneningsvraag:
”u bent uitgezonderd voor de mogelijkheid tot aanvragen als: u gedetineerd bent, in het buitenland woont, of al een arbeidsongeschiktheiduitkering hebt bij het UWV”

Anders kun je niet eens verder. Ik heb zo vaak gebeld, en ik hoor steeds wat anders.
Mijn werkgever zegt dat het zo kan en moet, maar je kunt niet eens verder met de aanvraag als je uitgesloten bent.
De 1 zegt de waz kan er naast lopen, de ander zegt van niet.
Waar het op neer komt, ik raak alles kwijt, want ik zal het moeten aanvragen, maar ja, als dat niet kan, dar heeft mijn werkgever natuurlijk maling aan.
In Groningen zeggen ze wat anders dan ik Apeldoorn, ik heb in het verleden veel dossiers moeten opsturen, maandenlang zoek, dan lag het in een andere plaats, na een half jaar hoorde ik dat dat helemaal niet nodig zou zijn geweest, want ik zou nooit meer opgeroepen worden, maar van die oude afspraken komen ze nu terug.
U vroeg of ik wel had doorgegeven dat mijn gezondheid verslechterd was, jazeker, zodra er iets veranderd in gezondheid, of ik krijg ook maar 1 euro loon erbij, dan geef ik dat altijd dezelfde dag nog door.

het trieste van het hele verhaal vind ik dat , ik heb 35 jaar fulltime gewerkt, nooit schulden gemaakt, nooit in aanraking geweest met wat dan ook aan narigheid, zuinig geleefd, nu krijg ik nog minder als iemand bij de sociale dienst die alle toeslagen krijgt.
Nou ja, woensdag as spreek ik de arbo arts, die man kijkt ook niet in mijn dossier, ik zal het hem voorleggen wat betreft de complexiteit, ik zal hier melden wat eruit gekomen is.

Nogmaals dank

Vr.grt; Carl

succes!

Nu al twwe keer eerder gereageerd. Maar de reactie verschijnt maar niet. Het korte bericht met succes wel. Raar.

Ben het eens met de expert. Je Zult naast de WAZ een IVA?WIA uitkering krijgen, zie ook onderstaande rechterlijke uitspraak:

De rechtbank volgt verweerder ook in het standpunt dat ook vanaf 23 april 2018 – het toetsmoment met betrekking tot zijn inkomen in het primaire besluit – geen aanleiding bestaat eisers WAZ-uitkering te verhogen, omdat bij samenloop van een WIA-uitkering en een WAZ-uitkering, de WAZ-uitkering alleen uitbetaald wordt voor zover deze hoger is dan de WIA-uitkering.

Dat je twee uitkeringen tegelijkertijd kunt krijgen betekekent ook dat je de IVA/WIA moet kunnen aanvragen. (BIJ WAO en IVA is dat niet hetgeval, bij de WAZ dus wel. Vandaar de verwaring, omdat de WAZ veel minder voorkomt en minder bekend is).
Lukt de aanvraag niet en wordt je van het kastje naar de muur gestuurd neem dan contact op met het klachtenbureau van UWV:

Omdat je aangeeft onder het sociaal minimum te zitten zou ik eens vragen of je in aanmerking komt voor de toeslagenwet. Een aanvulling tot de bijstandnorm. Meer info hier:

Nogmaals, succes.

Ik kan dus geen links plaatsen in mijn berichten:

google op klachtenbureau UWV en toeslagenwet UWV, voor rechterlijke uitspraak google: ECLI:NL:RBOBR:2020:684

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door socrates.

Hierbij de link

Beste Carl,
hierbij de reactie van het UWV;

“Het lastige is dat WAZ sinds 1 augustus 2004 niet meer bestaat. Op de oude rechten na. Er is voor ons dan ook vrij weinig informatie over hoe inkomsten uit werk, loondienst worden verrekend met de WAZ-uitkering. Zijn inkomsten uit zijn baan in de sociale werkvoorziening worden nu waarschijnlijk ook met de WAZ-uitkering verrekend. De WIA-uitkering wordt in dit geval een vervanging van deze inkomsten uit loondienst. Dus logischerwijze zou je denken dat de WIA met de WAZ verrekend gaat worden. Bij een inkomen in loondienst, kan de WAZ-uitkering minder worden of zelfs stoppen. Dit hangt af van hoe hoog deze inkomsten zijn. Het beste stuurt hij zijn vraag via een bericht op Mijn UWV. Het bericht kan dan doorgestuurd worden naar de uitkeringsdeskundige / zijn dossierbehandelaar van de WAZ.”

Had u liever een vollediger antwoord gegeven, maar dit is een heel specifieke vraag. Lukt het u om deze vraag via “Mijn UWV” (met behulp van DigiD) te stellen?
—————————————-

Ik hoop dat je er via mijn UWV uit gaat komen.
Ik wens je heel veel succes en sterkte,
groet, John

Hoi John, bedankt voor alle uitzoekerij alvast.
Ja, ik weet dat het erg gecompliceerd is, ik heb de afgelopen 3 jaren al vaak contact gezocht met het UWV voor het geval het zich zou gaan aandienen.
Maar nog nooit hetzelfde antwoord gekregen, vaak doorgeschakeld naar andere locaties, waar mensen meer op de hoogte zouden moeten zijn met dit soort situaties.
Arbeidsdeskundige zegt weer hele andere dingen dan een procesbegeleider etc.
Wat inkomsten betreft, die WAZ toekenning heb ik na een hele moeizame strijd met het UWV gekregen in ongeveer het jaar 2003, ik, ik was de jaren daar voorafgaand kleine zelfstandige, en de jaren daarvoor en daarna heb ik altijd in loondienst gewerkt.
In 2008 ben ik fulltime in de sociale werkvoorziening terecht gekomen met een indicatie.
Al die tijd heb ik het UWV keurig op de hoogte gehouden van veranderingen in loon en bij veranderingen in mijn gezondheid. De WAZ uitkering is nooit gewijzigd, de hoogste klasse, 80-100% dat is in geld om en nabij de 200 euro per maand. Bij de sociale werkvoorziening heb ik het minimumloon. Daar ga ik eerdaags 450 euro netto in de maand op achteruit, en de 200 euro van het UWV raak ik ook kwijt, als ik de huur heb betaald en mijn zorgverzekering is alles al op.
Ik werk bij een groot bedrijf, en de bedrijfsarts is van een grote maatschappij, maar ik zal het zelf allemaal in gang moeten zetten, zij weten ook geen zak van deze regels en toekenningen blijkt.
Nou, overmorgen spreek ik de bedrijfsarts, nogmaals bedankt John, en Socrates ook! IK laat wel weten wat eruit komt.

Grt; Carl

Zoals uit de rechterlijke uitspraak en het bericht dat John heeft gekregen blijkt wordt de eventuele IVA of WIA verrekend met je WAZ uitkering. Net zoals nu dus je loon bij de sociale werkplaats met de WAZ wordt verrekend.
Uiteindelijk zou het niets moeten uitmaken, omdat je WAZ uitkering hoger is dan je inkomen uit werk. Men gaat nu minder van je WAZ-uitkering aftrekken omdat je inkomsten minder zijn.

In het begin kan dat anders zijn, omdat je te maken hebt met de ziektewet. In die periode gelden er weer iets andere regels met betrekking tot verrekening. Hoe dat met de WAZ en de ziektewet precies zit is mij niet 100% duidelijk.

Zodra je in de IVA of WIA komt contact opnemen met je pensioenfonds over de voortzetting van je pensioen.

Succes met het gesprek met de bedrijfsarts.

Hoi, nee de uitkering is niet hoger dan het loon, een WAZ uitkering is altijd maximaal 70% van het sociaalminimum, (niet van het minimumloon) het is allemaal erg krom, vorig jaar Februari hebben ze me per ongeluk 1 keer een hele maand uitgekeerd door een fout, de uitkering van een hele maand bedraagt 749 euro. Van dat bedrag heb ik in begin jaren 90 ook moeten leven per maand.
Ook al ben je in de hoogste klasse ingedeeld, 80-100 procent, dan hoort daar maar een percentage bij van iets van 27%, heel ingewikkeld, heeft te maken met verdiencapaciteit en maatmanloon. dat is het hele vreemde aan de situatie, ik krijg nu dus nog steeds maandelijk 200 euro, maar dat vervalt dan ook tegelijk met de korting op mijn loon van 450 euro. Het grote probleem met het UWV is ze kunnen je nooit zeggen waar je aan toe bent, dat zeggen ze pas op het allerlaatse moment als het zover is, mijn werkgever loopt daar ook tegenaan met andere mensen.
Arbeidsdeskundigen komen er ook niet uit.

Tot gauw met meer nieuws.

De hoogte van de WAZ is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en wordt berekend aan de hand van het gemiddelde inkomen voor de arbeidsongeschiktheid. Daarbij geldt exhter een maximum van 75% van het sociaal minimum. Het sociaal mimum is afhankelijk van je gezinssituatie: https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum De bedragen zijn bruto!

De opmerking van 27% kan ik dan ook niet helemaal plaatsen. Je hoeft echter niet bang te zijn onder het sociaal minmumum te komen. Via UWV kun je misschien een toeslag krijgen tot het sociaal minimum. Kom je daar niet voor in aanmerking dan kun je bij de gemeente een beroep doen op de bijstand/participatiewet.
Edit: Voor de toeslagenwet/bijstand kijkt men wel naar het gezinsinkomen, niet alleen naar je eigen inkomen maar dus ook die van een eventuele (huwlijks)partner of huisgenoot.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door socrates.
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.