Home Forums Mijn Verhaal Bipolair, dwangmatige persoonlijkheidstoornis en werken (WIA of niet?)

Bipolair, dwangmatige persoonlijkheidstoornis en werken (WIA of niet?)

5 Started on: 129 februari 2022 om 20:10
YS

Hi allemaal,

Ik ben op zoek naar advies van wat ik het beste kan doen. Ik heb een rollercoaster meegemaakt qua diagnoses, medicatie en 2 psychoses de afgelopen jaren. Ik ben nu 31 jaar. Nu zit ik in rustiger vaarwater sinds ik de nieuwe medicatie gebruik (lithium) en voel ik me stabieler(sinds 1 maand). Maar de dwangmatige persoonlijkheidsstoornis speelt nu heel erg.

Nu ga ik binnenkort (in maart) naar de verzekeringsarts van UWV. Ik wil het liefste een opleiding doen maar ik weet gewoon niet of ik dit aankan. Ik kan iig niet meer het werk doen wat ik heb gedaan (winkelmedewerker, customer service) omdat ik daar veel stress van krijg.

Ik wil graag advies of het beter is om 1. een opleiding voor te stellen, 2. niks te zeggen en gewoon zeggen dat ik in behandeling ben nog (hopelijk (gedeeltelijke) afkeur) of 3. afwachten wat voor werk ik moet doen volgens de arbeidsdeskundige.

Wanneer weet je met een arbeidsbeperking dat je weer kunt werken of een opleiding kan doen? Het UWV (ik hoor best wel nare verhalen) bepaalt dat voor ons terwijl ze ons een kwartier zien wat ik dus best lastig vind.

Hoe kan je je voorbereiden op zo’n gesprek? op UWV staat “Denk na over uw mogelijkheden. En over wat moeilijk is voor u.”, wat houdt dit in?

Ik waardeer het heel erg als iemand reageert! Excuses voor de vele vragen (ik ben best wel zenuwachtig).

Bedankt!

Dag Ys,

Formeel hoort UWV te onderzoeken of je schoolbaar bent. Dit is opgenomen in artikel 5 van de Beleidsregels scholing UWV 2021.

Je kunt je eventuele scholingsplannen voorleggen aan de verzekeringsarts, die kan bepalen of je hiertoe in staat bent op dit moment. Als je aan scholing begint moet je dit namelijk wel succesvol kunnen afronden en dat lukt niet altijd bij WIA uitkeringsgerechtigden. Ook moet de opleiding aantoonbaar leiden tot (meer) arbeidskansen, waarbij er dus gekeken wordt naar het arbeidsperspectief. UWV behoort namelijk niet zomaar een opleiding te financieren.

Je mag mij een privébericht sturen om even van gedachten te wisselen.

Artikel 5 Beleidsregels scholing UWV 2021

UWV toetst of de uitkeringsgerechtigde schoolbaar is aan de hand van de navolgende criteria:

a) de cognitieve vaardigheden: de uitkeringsgerechtigde voldoet aan de formele instroomeisen die het opleidingsinstituut stelt aan personen die de scholing willen gaan volgen én

b) de belasting en de belastbaarheid: de uitkeringsgerechtigde is gemotiveerd én is zowel fysiek als mentaal voldoende belastbaar om de scholing met goed gevolg af te kunnen ronden én de functie of het beroep, waar de scholing voor opleidt, uit te voeren én

c) de persoonlijke omstandigheden: de persoonlijke omstandigheden van de uitkeringsgerechtigde moeten zodanig zijn dat hij in staat is om de scholing met goed gevolg af te kunnen ronden.

Als je gekeurd wordt ga je eerst langs bij een verzekeringsarts, die bepaald wat je met jouw beperkingen eventueel nog kunt doen. Vervolegsn stuurt hij zijn bevindingen door naar een arbeidsdeskundige, die bekijkt wat je met de vastgestelde beperkingen nog kunt doen in de vorm van concrete banen en welk salaris daarbij hoort. Wat je volgens de arbeidsdeskundige theoretish nog kan verdienen bepaald de mate van je arrbeidsongeschiktheid.

Daarbij is van belang welke beperkingen je zelf ondervindt en kunt onderbouwen met medische stukken. UWV kijkt ook naar wat je nog wel kunt doen en eventuele toekomstplannen. Als je zegd dat je van plan bent een opleiding te volgen geef je aan dat je nog instaat bent te werken, wat nadelig kan zijn voor je uitkering.

Omdat je zelf niet weet of je het aan kan en je pas kort met de nieuwe behandeling bent begonnen kan het verstandig zijn om de opleiding tijdens het gesprek te laten rusten. Kijk eerst hoe de behandeling zich verder ontwikkelt en pas als je daar meer duidelijkheid over hebt kun je een beslsising nemen. Voor UWV maakt dat niet uit; je kunt op ieder moment met UWV bespreken dat je een opleiding wilt gaan volgen en kijken of je daarbij ondersteuning van UWV kunt krijgen.
Zoals Selwyn Donia aangeeft, UWV beoordeelt te zijner tijd of je opleiding geschikt en haalbaar is.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

YS

Bedankt Socrates, Selwyn,

Ik heb veel aan jullie antwoorden gehad en heb inderdaad besloten dat het nu nog geen goede tijd is om te denken aan een opleiding. Dit is ook het advies vanuit mijn begeleiding. Fijn om te weten dat dit altijd nog kan.

Ik hoop voor nu op rust mbt werk zodat ik me verder kan focussen op herstel. Ik hoop dat dit wordt begrepen door het UWV.

zijn medische stukken bijvoorbeeld een behandelplan vanuit het GGZ? Want dan kan ik die ook meenemen.

Groetjes.

Een behandelplan is een medisch stuk. Wat de verzekerinsgarts waarschijnlijk zal vragen is of ze informatie bij je behandelaar mogen opvragen, voor zover UWV momneteel onvoldoende informatie heeft.

Al jij vindt dat je volledig arbeidsongeschikt bent, dan is elk reïntegratietraject een uitstel van een besluit lijkt mij. Jouw klachten klinken niet mals. Ik zou concentreren op het opbouwen van een stevig medisch dossier. Vraag jouw begeleider om jouw Nijntje staan bij alle gesprekken met UWV. Mijn ervaring is dat de verzekeringsartsen te snel denken in termen van “ze kan nog wat waarschijnlijk” . Maar de keuze is aan jou. Als je denkt dat je toch met behulp van scholing terug kan naar de arbeidsmarkt dan moet je dat vooral proberen. Mijn advies: denk aan jezelf en zelfzorg. Je mag niks doen als zware klachten hebt. Dat is jouw recht, en geen gunst van UWV.
Succes met je traject.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.