Home Forums Ziek en werken Arbeidsdeskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek

3 Started on: 1216 december 2023 om 17:48

Hallo,

Vandaag ontdekte ik deze website en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Onlangs is met een FML vastgesteld dat er zowel fysiek als mentaal sprake is van forse beperkingen. Er gaat binnenkort een arbeidsdeskundig onderzoek uitgevoerd worden, om daarna te starten met re-integratie.

Ik interpreteer dat laatste als “direct na afronding van het onderzoek moet je starten met re-integreren, ongeacht je belastbaarheid”. En sindsdien sta ik stijf van de stress en angst.

Nou weet ik dat uit een arbeidsdeskundig onderzoek volgt of terugkeer in eigen / aangepaste functie mogelijk is, en zo niet, wat dan wel passend werk zou kunnen zijn.

Mijn vraag aan jullie:
Kan er ook uit een arbeidsdeskundig onderzoek volgen dat je (op dat moment) geheel geen arbeidsmogelijkheden hebt?

Dat ik dan eerst nog tijd krijg om verder te herstellen alvorens een start te maken met re-integratie?

Het zit net iets anders in elkaar. De arts onderzoekt of je arbeidsmogelijkheden hebt of niet en legt je beperkingen vast in de FML. Omdat je arbeidsmogelijkheden hebt wordt nu de arbeidsdeskundige ingeschakeld. Deze gaat aan de hand van je opleiding en je beperkingen bekijken welke (theoretische) werkzqamheden je zou kunnen verrichten en wat je daar mee kunt verdienen. Het evrschil tussen je oude salaris en wat je in theorie volgens de arbeidsdeskundige nog kunt verdienen bepaald je mate van arbeidsongeschiktheid.
Het is dus mogelijk dat uit het arbeidsdeskundig onderzoek blijkt dat je zodanige beperkinge hebt dat er of geen banen voor je beschikbaar zijn of je daarmee zo weinig kunt verdienen dat je volledig arbeidsongeschikt bent.

Integreren moet je altijd met inachtneming van je beperkingen. Sommige dingen mag je niet doen omdat ze schadleijk zijn voor je gezondheid. iemand met psychische klachten moet bijvoorbeeld stress juist vermijden.

Als je verder nog vragne hebt stel ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Dank je Socrates voor je reactie en uitleg over hoe dat nu zit met het arbeidsdeskundig onderzoek.

Op dit moment gaat het nog zo slecht dat 1 uurtje werken al zou betekenen dat ik die dag geen eten meer kan koken en dat lukt me toch al vaker niet dan wel. Ik kan me daarom niet voorstellen dat de arts heeft geconcludeerd dat ik nu al arbeidsmogelijkheden zou hebben.

Wel kan ik me voorstellen dat hij net als ikzelf verwacht dat ik over enkele maanden arbeidsmogelijkheden zal hebben. Kan dit ook de reden zijn dat het onderzoek nu vast in gang gezet wordt?

Dat zal niet snel de reden zijn. Bij een herkeuring wordt gekeken naar de situatie op een bepaalde datum, die inderdaad enigzins in de toekomst kan liggen. Ik begrijp dat dit een herkeuring is? Meestal is er dan sprake dat de arts bij de eerste keuring heeft gezegd de situatie na een bepaalde tijd nogmaals beoordeeld moet worden.

Als je beoordeeld wordt kijk dan goed naar per welke datum je wordt gekeurd, de zogenaamde datum in geding. (Je bent per datum X voor zoveel procent arbneidsongeschikt). Dat is dan de datum waarop alles beoordeeld moet worden en niet enkele maanden later. Wordt verwacht dat je over een aantal maanden meer arbeidsmogelijkheden hebt omdat je dan meer hersteld bent dan moet je opneiuw gekeurd worden over een aantal maanden.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.