Home Forums Ziek en werken In Iva na herkeuring en in ziektewet

In Iva na herkeuring en in ziektewet

6 Started on: 1218 juli 2022 om 20:51

Wie kan dit aan mij uitleggen. Ik ben in 2020 voor 45% in de wia terecht gekomen. Een paar keer met nieuw werk begonnen maar dit is niet gelukt. Sinds december zit ik in de ziektewet bij mijn laatste werkgever. De herkeuring die ik had aangevraagd heeft pas in juni 2022 plaatsgevonden. Ik zit nu met terugwerkende kracht vanaf dec 2021 in de IVA.

Ik dacht dan krijg ik 75% van mijn salaris van voordat ik ziek werd maar dit is blijkbaar anders omdat ik in de ziektewet zit ( en pas na 104 weken uit de ziektewet ga?). Hoe wordt mijn iva dan berekend? En hoe gaat dat na die 104 weken ziektewet? Krijg ik dan wel 75% van m’n salaris van voordat ik ziek werd of telt het salaris van de huidige werkgever ( wat veel lager is omdat ik gedeeltelijk in de wia zat en niet meer mijn oude loon kon verdienen) mee? Dat laatste zou betekenen dat je eigenlijk ” gestraft” wordt als je toch weer aan het werk probeert te gaan tijdens je wia wga?

Weet iemand hoe dit precies zit? Het klinkt allemaal nogal ingewikkeld.

het hangt af van of je met je nieuwe uitkering een hoger dagloon verndient dan met je oude uitkering. Is dat het geval dan krijg je alleen IVA over het loon van je huidig werk en kijkt men niet naar je huidige WIA inkomen. Die komt te evrvallen en wordt niet meegenomen ind e berekening van je IVA uitkering.

Dat is ingevolge artikel 13a van de WAO.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0019057/2022-01-01

Met een WIA uitkering gaan werken kan uiterst nadelig zijn, zeker als iemand een progressieve ziekte heeft. Veel mensen worden hierdoor aonaangenaam verrast.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Bedankt voor je antwoord, helaas weet ik nu eigenlijk nog steeds niet waar ik aan toe ben. En ik weet ook niet wat mijn dagloon is van huidige werk en vorige werk ( of gaat het om dagloon van de wia uitkering) en of dit lager is.

Ik val nu nog binnen de 2 jaar na 1e wia keuring en krijg dus een loongerelateerde uitkering. Het contract met de nieuwe werkgever was maar voor een paar uur per week en het uurloon was lager dan van mijn oude werk. Ik verdiende ook niet genoeg om aan de 50% eis te voldoen.

Hoe kan.ik erachterkomen wat er na 104 weken zw gaat gebeuren?

Het gaat om het WIA dagloon, het oude staat in de beschikking die je destijds hebt gekregen. Maar op basis van je verhaal zou ik zeggen dat je niet te maken krijgt met de nadelige gevolgen van artikel 13a, omdat het dagloon lager is.

Bij mijn weten gaat IVA direct in en heb je niets meer met de ziektewet te maken.

Ik neem aan dat je verder ziek bent geworden door de zelfde oorzaak als waarom je in de WIA bent beland. En je bent een paar keer met nieuw wrek begonnenen dat is niet gelukt en uiteindelijk ben je weer een paar uur aan de slag gegaan en verder ziek geworden. Bij een herkeuring ben je nu volledig arbeidsongeschikt geacht.

Ik zou je behandelaar vragen of er sprake is van een verslechtering van je situatie of dat UWV van begin af aan je arbeidsongeschiktheid verkeerd heeft beoordeeld en je dus vanaf 2020 eigenlijk volledig arbeidsongeschikt bent.
Is de situatie verslechterd dan is de vraag of dit het gevolg is van opnieuw te gaan werken.

Met het antwoord van je behandelaar kun je een advocaat raadplegen en bekijken of er reden is om terug te komen op de oorspronkelijke beslsising uit 2020 van UWV. Dat is altijd een lastige zaak, maar afhankelijk van het antwoord van je behandelaar wellicht de moeite waard.
Een advocaat beoordeelt de juridische kant en een medicus moet de medische kant van het verhaal beoordelen.

Hou de termijn waarbinnen je in beroep kunt gaan goed in de gaten.

Hartelijk dank voor je reacties. Ik heb het inmiddels wat duidelijker. De iva gaat met terugwerkende kracht in en de 104 weken ziekte loopt vanaf januari. Ik krijg dus iva en wordt daarop gekort omdat ik ziektewet krijg, nu niet meer via de werkgever maar via uwv. Als die 104 weken zijn afgelopen dan ontvang ik weer de volledige iva.
Ik zie de logica hier niet van in want het geld komt beide van uwv maar uit verschillende potjes ( en misschien is het 2e ziektejaar 70% ipv 100). Maar zo zijn de regels.

Mijn gezondheid is verslechterd en er zijn meer diagnoses bijgekomen vandaar mijn verzoek om een herkeuring.
Ook heb ik mezelf tijdens de 1e keuring beter voor gedaan omdat ik zo graag weer aan het werk wilde. Niet bewust maar het is een acceptatieproces…
Ik weet nu iig dat ik niet gekort wordt omdat ik wel ben gaan werken.
Ik heb contact gezocht met mijn jurist om hier duidelijkheid over te krijgen…nu het stukje pensioen nog…

Er zijn regels over het krijgen van een dubbele uitkering, die voor mij nogal vaag zijn en (mede) bedoeld zijn als bezuinigingsregeling.

Vraag toch aan je behandelaar of hij het eens is met de oorsprokelijke diagnosche van UWV en of deze niet verkeerd was of dat het werken je gezondheid heeft verslachterd. Het is een klein kansje, maar het gaat om veel geld.

Wat je pensioen betreft is het zaak de beschikking van UWV op te sturen naar je pensioenfonds. Veel pensioenondsen hebben een regeling voor personen die arbeidsongeschikt raken. Mogelijk kun je je pensioen gratis voortzetten, maar dat is aan het pensioenfonds. Ze hebben ieder zo hun eigen regels.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.