Home/Waar sta ik/Ziek thuis

Je zit ziek thuis en het is ernstiger dan een klacht die meestal vanzelf overgaat, zoals griep. Als je door een ziekte of beperking je werk niet langer kunt doen, krijg je te maken met veel veranderingen.

Wat kan ik verwachten?

Ben je na een paar weken nog niet hersteld, dan kijkt de bedrijfsarts samen met jou en je werkgever of je weer parttime kunt beginnen. Lukt dat niet, dan kun je misschien tijdelijk ander werk doen.

Wat gebeurt er met mijn loon?
Als je ziek bent is je werkgever verplicht twee jaar je loon door te betalen. Dat hoeft niet altijd 100 procent te zijn van wat je verdient, maar wel minimaal 70 procent. Op de website van het UWV vind je meer informatie. Zoek op ‘loondoorbetaling bij ziekte.’ Heeft jouw bedrijf of sector een cao, dan staat daarin hoeveel loon je werkgever moet betalen tijdens je ziekteperiode. Werk je in de Metaal en Techniek, dan is dit het eerste half jaar 100 procent van je laatstverdiende loon en daarna minimaal 90 procent.

Terug naar mijn baan
Na langere tijd thuis weer aan het werk gaan valt vaak tegen in het begin. Je moet weer in het ritme komen, terwijl collega’s verwachten dat je weer alles kan. Probeer te ontdekken wat goed gaat en waar je meer tijd voor nodig hebt. Bespreek dat met je leidinggevende en de bedrijfsarts zodat zij weten wat je al aankunt.

Kan mijn werkgever me ontslaan als ik ziek ben?
Nee, niet zolang je ziek bent. Tenzij je ziekteperiode langer dan twee jaar duurt. Alleen in bijzondere situaties is eerder ontslag mogelijk, bijvoorbeeld tijdens je proeftijd of bij een faillissement van het bedrijf. Ontslag tijdens je ziekte mag in bepaalde situaties dus wel, maar ontslag vanwege je ziekte niet.

Ziek thuis zonder werkgever
Ben je ziek, maar niet in dienst bij een werkgever? Dan kom je misschien in aanmerking voor een ziektewetuitkering. Lees hier hoe je dat kunt nagaan.

Wat kan of moet ik zelf doen?

Contact houden met je werkgever
Toen je ziek werd, heb je dit als het goed is meteen gemeld bij je leidinggevende. Je werkgever heeft de melding doorgegeven aan de bedrijfsarts of arbodienst. Zij gaan je begeleiden. Je doet er goed aan om contact te houden met je leidinggevende. Laat elke paar dagen even weten hoe het met je gaat.

Meewerken aan je herstel
Als werknemer moet je er alles aan doen om zo snel mogelijk te herstellen zodat je weer kunt werken. Blijf je langer ziek, dan maakt je werkgever samen met jou een plan van aanpak voor je re-integratie. Daarna bespreek je elke zes weken hoe het gaat.

Overleg met de bedrijfsarts
De bedrijfsarts wil dat je weer kan gaan werken. Dat is vast ook jouw doel, maar misschien voel je je nog te ziek. Het helpt als je vóór het gesprek bedenkt hoe je het beste weer kunt starten. Vertel vooral waar je wel weer zin hebt en wat je denkt aan te kunnen. Of geef duidelijk aan waarom je meer hersteltijd nodig hebt.
Krijg je nog medische behandelingen, dan kun je met de bedrijfsarts bespreken wat jou helpt om te herstellen. Voor zieke werknemers staat in de wet een stappenplan dat jij en je werkgever samen moeten doorlopen. Hier zie je een overzicht daarvan.

Denk mee en blijf kritisch
Als je langer ziek blijft, krijg je te maken met allerlei instanties. Bijvoorbeeld met de bedrijfsarts of een re-integratiecoach. Met deze mensen praat je over je situatie. Zij maken meestal een verslag van zo’n gesprek. Daarin staat wat er is afgesproken. Vraag altijd een kopie van het verslag en lees of wat erin staat volgens jou klopt. Ben je het oneens met wat is opgeschreven, geef dat dan zo snel mogelijk aan. In overleg kunnen jullie het verslag dan aanpassen of er komt in ieder geval bij te staan hoe jij naar de situatie kijkt. Het gaat er niet om dat je mensen op voorhand wantrouwt. Belangrijk is dat je het eens wordt over jullie gezamenlijke doel en hoe je dat bereikt. Zo houd je zo veel mogelijk zelf iets te zeggen over je eigen toekomst.

Neem naar belangrijke gesprekken als het kan iemand mee, bijvoorbeeld je partner of een vriend(in). Hij of zij kan je steunen. Maak vooraf ook een lijstje met je belangrijkste vragen.

Wie begeleidt mij?
  • Je werkgever is verplicht je te helpen zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Meestal maak je daarvoor een plan met je leidinggevende.
  • De bedrijfsarts of de arbodienst begeleiden je tijdens je ziekte. Met hen praat je bijvoorbeeld over welk werk je al wel of nog niet aankan.
  • Soms werkt een re-integratiecoach mee aan de begeleiding. Dat gebeurt meestal alleen als je langer ziek blijft.

Achmed El Hajjaj
Voorheen chef tekenkamer. Organiseert nu outdoor evenementen bij de scouting.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum