Via vrijwilligerswerk ontdek je nieuwe dingen over jezelf

Bij de Vrijwilligerscentrale in Utrecht begeleidt Golein Klein Bramel mensen met een beperking of taalachterstand en langdurig werklozen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Ze merkt dat kandidaten vaak met vragen zitten. Bijvoorbeeld: wat voor vrijwilligerswerk kun je allemaal doen? Of: hoe vind ik een activiteit die bij me past?

Om met die laatste vraag te beginnen: welke tips heb je voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken?

Golein Klein Bramel: “Ik zou je zeker aanraden rond te vragen en te kijken naar het aanbod op onze website www.vcutrecht.nl. Ben je geïnteresseerd in een organisatie, dan kun je contact opnemen voor een kennismakingsgesprek. Zo’n gesprek is bedoeld om te achterhalen of ze een plek hebben die bij je past. Je zit dus nergens aan vast. Gaan praten bij een organisatie helpt om voor jezelf te bepalen of vrijwilligerswerk bij deze organisatie je iets kan brengen. Wij houden ook geregeld oriëntatiebijeenkomsten waarin we bespreken of vrijwilligerswerk iets voor je is. Je krijgt dan een indruk van wat wij voor je kunnen doen. De data van die bijeenkomsten, en ook van workshops die je kunt volgen, staan op onze website.”

Kan iedereen zich aanmelden?

“Ja, en met iedereen bedoel ik mensen die in en om Utrecht wonen, op die stad richten wij ons. Zelf begeleid ik mensen die een beperking hebben, in een sociaal isolement leven of langdurig werkloos zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die herstelt van een ziekte en rustig aan de draad weer wil oppakken. Mensen die een tijd uit de running zijn geweest, vinden het vaak spannend om te beginnen met vrijwilligerswerk. Daar kunnen wij bij helpen. En als iemand uitgebreide begeleiding nodig heeft, verwijzen we hem of haar door naar een organisatie die daarin is gespecialiseerd.”

Wat kan vrijwilligerswerk betekenen voor iemand die aan het herstellen is?

“Soms geeft het een andere richting aan iemands leven. In de praktijk zie ik geregeld mensen die zich na een burn-out afvragen of ze wel terug willen naar hun oude werk. In vrijwilligerswerk ontdek je nieuwe dingen over jezelf; talenten en vaardigheden waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Zelf weer vooruitkomen in combinatie met iets nuttigs doen voor de stad is natuurlijk fantastisch.”

Hoe help je mensen een activiteit of klus te vinden?

“Op onze website staat een digitale vacaturebank met tussen de 600 en 700 actuele vacatures. Daarin kijken is vaak de eerste stap. Je kunt selecteren op sector, wijk, organisatie of een doelgroep waarmee je wilt werken. Vaak merken we dat mensen er op deze manier achter komen hoe divers het aanbod aan vrijwilligerswerk is. In onze vestiging hebben we een fysieke vacaturebank. Daar kun je maandag tot en met donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur binnen lopen. Er zitten dan vrijwilligers voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van passende vacatures. Zij denken bijvoorbeeld mee over welk vrijwilligerswerk bij je past en schatten samen met je in hoeveel je op dat moment aankunt.”

Wat is er allemaal te doen Utrecht?

“Wat dacht je van decorbouwen bij een amateurtheatergezelschap of meehelpen met de sinterklaasintocht? Van kleine stichtingen, musea, festivalorganisaties tot ouderenzorginstellingen en kringloopwinkels: ze bieden allemaal allerlei activiteiten aan. Je persoonlijke interesses vormen een goed uitgangspunt. Waar krijg je energie van? In Utrecht zijn heel veel maatschappelijke organisaties die extra hulp kunnen gebruiken. De kans is dus groot dat je iets vindt dat je aanspreekt.”

Gepubliceerd Op: 13 december 2017Categorieën: AlgemeenViews: 1575

Delen

Lees ook.....