Aangemaakte reacties
Hoi,
Ik ben officieel nog in dienst, alleen mijn functie bestaat niet meer. Nav gelijkheidsbeginsel/ reorganisatie is deze komen te vervallen. Men kan/ mag je hier buiten laten, maar is dus (bewust) niet gedaan.
Zodra ik beter ben (of voldoende zicht op is) zal men me een vaststellingsovereenkomst aanbieden of een ontslagaanvraag moeten indienen.
Terugkeren in mijn functie gaat niet gezien deze verdwenen is. Andere functies zijn er in principe ook niet. (Vanwege reorganisatie).er zouden tijdelijke klusjes verzonnen kunnen worden, maar doel is exit dus zullen weinig willen investeren om een nieuwe functie iets te leren.
Dit maakt het lastig om überhaupt iets op te bouwen tzt.
Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt overigens gedaan door iemand van de arbo dienst (niet het uwv).
Het meest logische en meest positieve pad zou elders weer opbouwen en blijven zijn. Al lijkt me dat een lastige uitdaging. Dan zou ik op zijn minst al deels moeten werken (heb een werkgever nu weinig te bieden).
Dubbele van de situatie is ook dat het boventallig verklaard zijn, mijn situatie/ ziek zijn, heeft verslechterd. Huidige rol/ team kan ik niets meer doen en je weet uiteindelijk niet welkom meer te zijn/ terug kan keren.
Het schijnt allemaal te kloppen en te mogen, al voelt het erg krom dat een spoor 1 eigenlijk onmogelijk is.
Gr
Thanks (beide) voor de duidelijke terugkoppeling !
Hoi,
Een vervolgvraag.
Als ik het goed begrijp, dan blijf ik in principe dus ook in de WIA/WGA zitten als ik een nieuwe baan gevonden heb, zelfs als dit een fulltime baan betreft welke overeenkomt met mijn oude niveau.
Als ik dit minimaal één jaar doe ( en minimaal 65% verdien) dan stopt de WIA/WGA. Op die manier heb je dus een soort van vangnet tot die tijd, waarin je terug kunt vallen als het niet lukt.
Paar vragen
1) Mijn oude werkgever had een WGA Hiaat verzekering. Deze blijft van toepassing denk ik ? Regelingen van een nieuwe werkgever doen er denk ik niet toe ? Hun krijgen immers ook een no risk regeling ? (of vervalt die van de vorige werkgever)
2) Als ik nog deze WGA officieel heb en ik werk erbij. Dan bouw ik in die tijd schijnbaar ook gewoon weer nieuwe looptijd op. Stel ik verlies deze nieuwe baan, maar je hebt minimaal 26 weken gewerkt na het begin van de WGA, dan heb je ook weer recht op WW voor het aantal uren dat je aan het werk was. Stel dit zou gebeuren, krijg je dan opeens een WGA en een WW ? Of vervalt er dan een van de twee ? Of krijg je 30% van de WW als aanvulling op WGA ? Of krijg je misschien enkel de WW uitkering over het nieuwe (lagere) bedrag van je nieuwe werk?
3) Stel ik begin nu in deze WGA periode met een fulltime baan, maar dit blijkt na bijv 23 weken toch nog te zwaar te zijn of het dienstverband wordt vanuit hun kant stop gezet. Stel ik heb de pech dat ik daarna niet snel aan de slag meer kan en ik blijf dus hangen op het einde van mijn looptijd wga met deze “23 weken” gewerkt. Op dat moment heb je dus niets meer en vervalt je recht op zo’n LAU uitkering ? Die LAU geld alleen maar als je op dat moment werk hebt. Of je op voorhand werkt maakt dus niets uit, het gaat erom dat je op dat moment minimaal 50% van je restcapaciteit verdient. Stel je pakt dus een baantje met weinig risico en minder uren heb je mogelijk meer geluk in die situatie dan dat je wellicht meer risico neemt en een wat zwaardere baan aanpakt?
bedankt voor de terugkoppeling. Ik dacht zoals ze het uitlegde, dat ik er maximaal 24mnd recht op heb en dat ze na een jaar opnieuw zouden beoordelen hoe mijn gezondheid is. Het zit echter iets complexer merk ik.
Ik heb de brief nog eens goed zitten nakijken en zie staan onder kopje “uw uitkering op termijn” dat ze voor mei 2022 beoordelen welke uitkering ik krijg na de loongerelateerde uitkering. Ik zie hierbij staan dat als ik dan tenminste de helft van het bedrag verdien dan ik kan verdienen, dat ik dan een loonaanvullingsuitkering krijg. Indien minder dan dit bedrag, dan een vervolguitkering.
De verdiencapaciteit die ze hebben berekend is overigens op basis van een fulltime werkweek van volgens mij 38uur. Maar ze heeft in de belastbaarheidgegevens dus wel een uren beperking opgelegd van 4uur per dag en ongeveer 20uur per week. Is dit logisch ?
Klinkt misschien vreemd, maar als ik dus naar de situatie kijk, dan zit je dus eigenlijk met een WIA/WGA beoordeling in een slechtere situatie dan in een WW ? Daarbij heb je recht op 2 jaar uitkering. Bij WGA is het dus zoals ik begrijp afhankelijk van je arbeidsverleden.
In jouw situatie heb je dus werk gevonden, maar is het dan ook raadzaam om in de WIA te blijven ? Stel je zou worden ontslagen heb je meteen weer een probleem als je al op einde looptijd WIA zat toch ? Want deze zal niet weer op “0” beginnen. En je bouwt denk ik niets nieuws op ? Stel je zou werkloos worden, moet je toch weer iets van 36 weken minimaal normaal gewerkt hebben ? Kom je dan ook niet alsnog in de bijstand situatie terecht ( WIA einde looptijd en geen werk op dat moment). Of zitten hier wel wat vangnetten dat je beschermt wordt.
Stel je bent overigens bij de her-beoordeling weer een stuk beter. En je voldoet niet aan dat percentage voor de WIA meer. Wat dan ? Wordt je dan omgezet naar een WW als je geen werk hebt of wat gebeurd er dan ?
Ik heb gelukkig nog best even wat tijd, dus waarschijnlijk allemaal beren op de weg die er niet toe doen, maar ben wel nieuwsgierig, houd van een stukje zekerheid.
Hoi Amby,
Dat zit niet erg mee inderdaad. Ik ben er bang voor dat een dergelijk laag aantal uur ook niet handig is in mijn situatie. Het is mooi dat ze het bedenken en adviseren voor je gezondheid, maar als je nergens aan de bak kan, dan schiet het niet op. En hoe lang het duurt, hoe lastiger het wordt om het gat in je cv te verklaren. Erg dubbel. Zeker omdat je niet over je max wilt gaan en opnieuw in de ziektewet bij een nieuwe werkgever weer wilt belanden. Je wilt immers als je ergens begint een goede frisse start maken. Bij voorkeur opbouwend, omdat je niet exact weet hoe je belastbaarheid is.
Je geeft aan al sinds 2010 in deze situatie te zitten. Dan ben je dus het WGA/WIA gedeelte voorbij. Ik hoop dit zeker te voorkomen, want financieel val je (zoals ik begrijp) na 2 jaar in een nog dieper gat dan die 30% verlies waarin ik nu zit.
Ik ben sowieso op zoek naar iets in loondienst. Hopen dat het nieuwe jaar, weer wat nieuwe kansen gaat bieden. Jij ook succes in deze vreemde en lastige periode
Hey Selwyn,
Ik zie pas zojuist je reactie dus allereerst excuses voor mijn late reactie.
De meeste sollicitaties hebben een reeds vastgestelde sollicitatieprocedure. Veelal bestaande uit een eerste selectie ( op basis van motivatiebrief en CV), daarna gevolgd door twee a drie gesprekken. Er is een mogelijkheid om wat gerichte vragen op voorhand te stellen aan bijv een salesmanager, maar dit is niet geschikt om mijn situatie te bespreken.
Bij open sollicitaties heb ik wel geprobeerd om vrijblijvend kennis te maken, maar zeker in de corona tijd “even” op de koffie komen om te kletsen en een wederzijdse klik te creeren gaat niet. Telefonisch (of videobellen) is dit nog extra lastig.
Een proefplaatsing heb ik in het verleden ook geprobeerd onder het mom van een werkervaringsplaats. Dit met name omdat me geadviseerd was om heel iets anders te gaan doen. Ik was een accountmanager in de ICT en wil(de) een geheel andere kant op gaan. Een werkervaringsplaats, zodat beide kanten ervaring op kan doen, lijkt dan ideaal, maar dit valt vies tegen (voor mij dan). Hier ben ik in mijn brieven sowieso meteen vanaf gestapt, omdat dit potentiele werkgevers afstootte. In gesprekken ook wel eens besproken, maar ik had het gevoel dat de werkgever hierdoor een gevoel van onzekerheid kreeg. Ze wilde liever zekerheid (zoals je noemde een uren-garantie) en uitzicht op een vast dienstverband ipv een “gratis tijdelijke kracht” waar iets aan mankeert.
Qua sollicitatie activiteiten hoef ik sowieso niets te boeken. Ik zit in een “onderzoeksgroep zonder begeleiding” (en dus ook geen controle). Niet dat dit een probleem is, want dit aantal activiteiten wat je officieel moet behalen is sowieso erg laag.
Het bevreemd me overigens wel dat er zo weinig animo in de markt is voor mensen die vanuit een WGA situatie komen. Ook qua specifieke bemiddeling in deze markt. Zat mensen die weer op kunnen bloeien mits ze een kans krijgen. Er is begeleiding en zoekfuncties op sites voor stagiaires, ex-gedetineerde, maar wij moeten concurreren met de “normale” markt, die helaas op dit moment niet gunstig aan het ontwikkelen is (veel aanbod).
Bedankt in ieder geval voor je tips/ info.
Beste Selwyn,
Enorm bedankt voor je duidelijke en uitgebreide antwoord. Dit geeft de nodige verheldering qua berekeningen en aandachtspunten financieel.
Naar mijn weten heb ik komend jaar recht op de WIA uitkering. Dit gezien ze aangegeven hebben dat ze me pas over circa één jaar opnieuw wilde zien voor een herkeuring. Qua begeleiding val ik onder groep die geen begeleiding en afspraken opgelegd krijgt (onderzoek vanuit ministerie) . Ik verwacht dus dat er vanuit de kant van het UWV weinig zal veranderen komende 12 maanden. Uiteraard hoop ik niet die 12 maanden überhaupt nodig te hebben. 🙂 maar i.v.m. opbouwen van uren kan dit zeker van pas komen.
Qua verzekeringen en overige zaken verneem ik volgende maand hopelijk meer informatie. Op dit moment nog een vraagteken wat voor verzekering er is en welke voorwaarden eraan gekoppeld zijn.
Nogmaals bedankt !
gr, Thijs