Home Forums Mijn Verhaal WW. Ziektewet

WW. Ziektewet

1 Started on: 1219 augustus 2022 om 18:21

Hallo ik ben Vincent en heb inmiddels bijna 1jaar WW. Maar ik heb regelmatig een online gesprek met mijn werkbegeleider van het UWV ,hij adviseerde mij om eventuel ziek te melden omdat ik nogal wat klachten heb die niet meer weggaan,ik ben nu 64 en ben gestopt vorig jaar met werken om me te ontzien na 28 jaar ,mijn vraag is nu ,wat is wijsheid in deze als ik overstap naar de ziektewet maak ,ik ben bang dat ze je een percentage in je maag splitsen waardoor het slechter wordt en kan ik nog terug in de WW. Alvast dank

De ZW kent geen percentage van arbriedsongeschikt zijn, zoals in de WIA. Je bent volledig arbeidsongeschikt voor wat betreft het bedrag, wel kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld alleen halve dagen niet kan werken.

De ZW uitkering gaat naar 13 weken in en is maximaal 2 jaar. Na 1 jaar volgt er een verdere keuring voor de Ziektewet om te bezien wat u nog kunt doen. men bekijkt of u nog kunt werken en zo ja of u daarmee minimaal 65% van het loon van iemand met uw opleiidng en ervaring die gezond is kunt verdienen. Is dat niet het geval dan behoudt u uw ziektewet uitkering, is dat wel het egval dan stopt de zeiktewet en komt u terug in de WW.

Na dat jaar volgt een keuring voor de WIA als men nog steeds arbeidsongeschikt is. Bij de ZW kijkt men is men nog geschikt voor het eigen werk? Bij de WIA kijkt men naar wat kan iemand nog doen en wat kan daarmee worden verdient. Dat is een stuk strenger en leidt veelal tot een lagere uitkering.

De ziektewet is iets hoger omdat het vaklantiegeld direct per 4 weken wordt uitbetaald en niet eens per jaar.

Iets meer info: https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/tijdens-ww-uitkering/detail/wijzigingen-doorgeven/ik-ben-ziek/als-mijn-ww-overgaat-in-een-ziektewet-uitkering

Tijdens de ziektewet kunt u zich altijd weer beter melden en dan valt u weer onder de WW.

Gezien uw leeftijd is het een manier om het rustiger aan te doen tot aan uw pension omdat de sollicitatieplicht vervalt in de ZW.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 2 weken geleden door socrates.
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.