Home Forums Je draai weer vinden Wie is de Arbeidsdeskundige en wat voor rol speelt zij/hij in mijn arbeidsongeschiktheid?

Wie is de Arbeidsdeskundige en wat voor rol speelt zij/hij in mijn arbeidsongeschiktheid?

1 Started on: 1221 augustus 2016 om 10:50

Bepaald hij mijn inkomen en of wat voor werkzaamheden ik na de keuring kan doen?

Beste Babou,

Zomaar een antwoord geven op je twee vragen is beste een beetje moeilijk maar omdat ik zelf al door dat traject heen ben zal ik proberen aan te geven wat en hoe het bij mij is gegaan. Gewoonlijk na 2 jaar ziekte soms eerder als het heel duidelijk is dat je niet meer in je oude werk kunt functioneren krijg je een oproep van het UWV om gekeurd te worden. De keuringsarts is vooraf geïnformeerd door het dossier wat gedurende de ziekte door jou en je werkgever samen is opgebouwd. Hij ziet jou en vraagt je een en ander te vertellen. Als het lichamelijke beperkingen zijn dan kan ik me voorstellen dat hij je lichaam daar waar de beperkingen zijn onderzoekt. (Bij was het voornamelijk van psychische aard, dus waren het vooral vragen en stelling waar ik op moest reageren)

Aan de hand van zijn bevindingen maakt hij een Functionele Mogelijkheden Lijst(FML). Dit is een standaard lijst waarin hij aangeeft waar de beperkingen zitten. Het kan ook zijn dat hij daarnaast een tijdsbeperking aangeeft om te werken.

En nu komt het. Dan komt de arbeidsdeskundige  van het UWV in beeld die gaat zien welke functies voor jou nog wel mogelijk zijn. Dat zijn er minimaal 3. Hij neemt daarvan de functie die wat betreft verdienste gemiddeld uit komt en vergelijk deze functie met je laatst verdiende loon. Een rekensom bepaald dat de mate van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de uitkering word hier voor het grootste gedeelte door bepaald. Maar let op je heb nog een zo genaamde rest verdien capaciteit. Als je deze benut in meer of mindere mate maakt dat wel heel duidelijk uit voor de hoogte van de uitkering.

Ik hoop dat ik je vraag hierbij heb beantwoord. Mocht je toch meer willen weten dan mag je me natuurlijk altijd verder raadplegen.

met vriendelijke groet Peter

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.