Home Forums Mijn Verhaal WIA-WGA-IVA

WIA-WGA-IVA

6 Started on: 1215 september 2020 om 11:10

Hallo,ik heb een heleboel vragen,en zit met mijn handen in het haar over wat te doen. Mijn verhaal….in 2018 ontslagen door reorganisatie na 25 dienstjaren. (ik was toen de laatste jaren al ziek) in WW terecht gekomen.  Vrij snel heb ik me toen ziekgemeld. Na 2 jaar WIA aanvragen. Ik krijg nu WGA uitkering, met 80 tot 100% arbeidsongeschiktheid. Zij verwachten nog herstel terwijl dat er zeker niet in zit. Dat heeft ook mijn huisarts op papier gezet. Ik ben voor de 2e maal uitbehandeld. (Geen dodelijke ziekte) vandaag belde al UWV werkplan. Ik vertelde haar dat ik misschien bezwaar wilde tekenen om een IVA uitkering te krijgen. Ik merkte dat ze daar niet blij mee was ,en ze zei,dat het ook heel anders kon aflopen met de uitspraak als ik dat deed. Ze zei ook, dat ik nu geen sollicitatieplicht had enzo. En ik  moest dan juridische hulp inschakelen . Maar dat kan ik toch alkemaal niet betalen En hoelang is dat dan dat ik niet hoef te solliciteren enzo? Ik snap er allemaal niks van. Ik weet alleen dat mijn ziektes echt niet beter worden, en dat ik geld nodig heb om te overleven. Ik weet echt niet meer wat ik nu moet doen. Kan iemand mij helpen?

Het ligt eraan wat uw klachten zijn , het uwv gaat niet van ziektes uit , maar van de klachten …

Maar na 5 jaar volledig wia kun je geloof ik een iva aanvragen , maar dan moet alles wel heel goed onderbouwd zijn.

Mijn klachten zijn 24/7 hevige pijn door heel het lichaam,vooral handen. Regelmatig hevige pijn door Cluster. Verstopte bloedvaten, hart klachten. Niet normaal kunnen functioneren

Harstikke bedankt voor je antwoord. Mijn Dokter bevestigd dit ook en ziet dat het niet gaat. Misschien kan ik gewoon beter contact opnemen met het uwv zelf voor mijn vragen

In principe als je nu 80/100% wga hebt en zonder sollicitatieplicht , hoef je niet te solliciteren en zou ik het hier voorlopig bij laten , en die 5 jaar uitzingen .

Er zal wel jaarlijks controle zijn , maar als je daarin gewoon aangeeft dat het niet is veranderd of mogelijk alleen maar erger is geworden, dan blijft dit w.s zo

en tegen die tijd van 5 jaar een pakket aan onderbouwing en medische bewijslast inleveren bij ze.

Je hoord vaak  dat mensen die 100% wga hebben en dan een iva willen bij deze keuring opeens in percentage omlaag gezet worden , dus je loopt echt een risico.

 

Beste Es,

Het gaat niet om 5 jaar ‘uitzingen’, maar om de verwachting dat er geen significante verbetering zal zijn binnen 5 jaar. Iemand waarvan direct bij de WIA aanvangskeuring (en zelfs al vanuit de ZW) duidelijk is dat diegene binnen 5 jaar geen mogelijkheden heeft, komt direct in de IVA.

Verder is het ook niet helemaal juist dat het UWV uitgaat van klachten ipv ziektes. Het gaat om (functionele) mogelijkheden/beperkingen. Deze moeten wel worden onderbouwd. Een klacht moet dus onderbouwd kunnen worden door een diagnose (‘ziekte’).

Het UWV zal overigens altijd herbeoordelingen doen als bij de vorige keuring een verwachting is dat het wellicht in de toekomst beter zal gaan. Dit staat geheel los van het verzoek om IVA.  Een verzoek om IVA is alleen een extra keuringsmoment. Het is daarbij belangrijk om te onderbouwen dat de beperkingen waarvoor de 80-100 WIA is toegekend, duurzaam zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een verklaring van uw medisch specialist dat er geen behandeling meer mogelijk is en de ziekte progressief is.

 

Ali

Goedendag ,

Ik zit nu ook al 2 jaar in de wo 80/100 .

Mijn klachten zijn psychisch en slik al jaren 2 soorten anti depressief en ben nu al bij verschillende psycholoog en Psichiater .
Ik ben 50 jaar oud en wil graag werken ,(heb 28 jaar gewerkt ) maar helaas zijn mijn klachten niet weg , sterker nog sommige momenten worden alleen maar slechter .
Soms heb ik het idee om niet meer naar de psicholoog te , want bij ggz was ik 4 jaar in behandeling door verschillende psychologen en uiteindelijk hebben ze gezegd dat ze niets kunnen doen , en dat ik naar een andere instelling moet ,
Eerst weer een kwart jaar gewacht ivm de wachtlijst , en nu sinds 2 maanden weer een andere behandelaar , maar ben het eigenlijk zat en mijn lichaam en geest zijn moe .
Komende vrijdag weer een afspraak om erover te praten

Binnenkort heb ik een telefonisch afspraak met het uwv werkplan , over een soort planning maken om te kijken wat mogelijk is . Probleem is ik weet niet meer wat ik moet zeggen , want de klachten zijn hetzelfde soms erger en slik nog de zelfde medicatie , sterker heb nu ook los van het Psichishe ook dagelijks rugklachten en continue gewrichtspijn.
Waarschijnlijk gaan ze voorstellen om een soort re-integratie bureau en te schakelen en een soort coach die mij gaat begeleiden ( dat zei die dame 6 maanden geleden )

Wie heeft hiermee ervaring , en wat is de beste manier om te handelen , want ik ben continue emotioneel , en soms reageer ik ook vanuit woede

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.