Home Forums Ziek en werken WIA en WW?

WIA en WW?

11 Started on: 124 februari 2020 om 12:54

Ik heb een WIA WGA uitkering. De laatste vijf jaar heb ik daarnaast gewerkt naar belastbaarheid (15 uur pw). Helaas heeft mijn baas mij door reorganisatie moeten ontslaan per 1 april. Er komt veel op me af nu. Ik neem aan dat ik recht heb op WW voor die 15 uur. Hoe wordt dat verrekend met de WIA?

Daarnaast overweeg ik om me nu in te schrijven als zzper. Ik ben 54 en heb de afgelopen jaren vruchteloos gesolliciteerd naar andere baantjes die binnen mijn mogelijkheden/beperkingen lagen. Ik werd haast depressief van de afwijzingen en vrees dat ik gewoon niet aan de bak kom bij een werkgever, oa vanwege mijn leeftijd.

Ik zie echter wel mogelijkheden om opdrachten te doen vanuit huis. Heb een groot netwerk en zelfs al wat aanvragen. Kan ik me nu al inschrijven bij de KvK? 

 

Beste Doris2,

je heb bij verlies van deze baan (minimaal 26 weken gewerkt) recht op een WW uitkering;
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoe-hoog-is-mijn-wga-uitkering/andere-financiele-zaken-met-wga/krijg-ik-ww-naast-mijn-wga-uitkering

Deze WW is dan een aanvulling op je WIA uitkering.

Wat betreft je andere vraag.
Heb je een contact persoon (coach of arbeidsdeskundige) bij het UWV?
Je kan contact leggen met het UWV via MijnUWV, vaak krijg je hier sneller reactie!

Het lijkt me goed om met hen het gesprek aan te gaan. Zij kunnen je precies vertellen wat je wel en niet mag doen en kunnen je daar ook in begeleiden.

Ik webs je heel veel succes en wil je vragen ond hier op het forum op de hoogte te houden van de voortgang in je traject.
Met vriendelijke groet,
John

 

Dank je wel voor je antwoord John. Ik heb ook al gebeld met het UWV, maar krijg verschillende antwoorden over wat betreft de berekening. Ik ga maar eens een poging wagen via Mijn UWV. Ik heb al jaren geen coach meer kennelijk. Misschien omdat ik ook werk naast de WIA?

Ik zal hier verslag doen van mijn bevindingen. Fijn dat jullie er zijn!

Bijna twee maanden verder kom ik maar weer even verslag doen hier. Het ligt zoals ik al vreesde allemaal een stuk gecompliceerder. Allereerste de grote teleurstelling dat mijn WIA/LAU is teruggezet in een vervolguitkering, maar dat de WW niet meegerekend wordt als inkomen, waardoor ik nu plotseling ruim 600 euro netto minder aan inkomsten heb. Verder heb ik nog steeds geen duidelijkheid over het uitgangspunt van opstarten voor mezelf.

De berichten van de medewerkers van het UWV zijn tegenstrijdig. Aan welke condities moet ik me houden? Die van de WIA of van de WW? Als ik vanuit de WW start lever ik 29% van die WW uitkering in, waardoor ik onder het bestaansminimum kom. En de regels van de WW zijn zo strikt en gebaseerd op situaties waarin iemand geen arbeidsbeperking heeft. Ook het vooraf inschatten van inkomsten is daardoor niet te doen, waardoor ik vrees zoveel gekort te worden op voorhand, dat ik mijn maandelijkse lasten niet kan betalen. Ook al vindt er een naberekening plaats, ik heb die ruimte niet.

Na twee medewerkers gesproken te hebben zal ik terug gebeld gaan worden door “een oude rot” binnen het UWV. Ik weet door de hele Corona crisis echt niet meer wat wijsheid is. Ik wil zo graag “door”, maar moet zo vreselijk calculerend te werk gaan om te kijken of werken loont (zoals het UWV het zo mooi omschrijft, maar dus eigenlijk niet zeker weet). Voelt vreselijk frustrerend.

Iemand nog suggesties? Zie ik wellicht iets over het hoofd?

Bedankt voor het delen van deze informatie Doris2. Wat een ontzettend vervelende situatie. De complexiteit van het UWV is enorm, en de antwoorden op vragen die je stelt divers. Er zal ook niemand zijn die de hele context overziet en je een passend antwoord op je vraag geeft én je daarbij inzicht geeft in mogelijke andere aspecten/gevolgen die erbij komen kijken.

Ik dreig in een WW situatie terecht te komen naast een WGA. Na drie telefoontjes naar het UWV kwam ik er uiteindelijk achter dat ik dan in een vervolguitkering terecht komt omdat ik dan minder dan 50% van de restverdiencapaciteit ga verdienen. Jouw bevestiging daarvan hierboven is voor mij een bevestiging dat deze informatie in ieder geval juist is. Het is voor mij alleen nog onduidelijk wat er gebeurt als ik weer ander werk vind. Het lijkt me dat ik de WGA dan weer terugkrijg. Daarnaast is het voor mij de duur van de WW onduidelijk. Ik werk inmiddels 7 jaar met de WGA, dus de 26 weken eis heb ik ruimschoots gehaald. Maar berekenen ze het recht op de duur van de WW vanaf 26 weken na start van de WGA? Of over de gehele arbeidsgeschiedenis, weet jij dit wellicht?

Hi Goliath11,

Jouw situatie is inderdaad heel herkenbaar. Ik ben inmiddels weer wat verder in het proces. Mijn idee om als zzp-er te beginnen heb ik even op de lange baan geschoven. Ook omdat er teveel haken en ogen aan zitten in de coronatijd.

Inmiddels heb ik een coach via de WW, die me wat meer info kon geven. Maar bij het UWV is NIEMAND die weet hoe het precies zit, dus wees voorbereid. De medewerkers weten óf alles van WW, óf alles van WIA, maar deze twee loketten combineren is kennelijk niet mogelijk. Mijn WW coach kon zelfs niet in haar systeem zien dat ik nog in de WIA zit. (volgens haar info had ik daarin gezeten, maar zij kan niet bij die gegevens)

Over jouw situatie: Je hebt gewoon recht op WW en gezien je arbeidsverleden (7 jaar) heb jij tot max 24 maanden recht op WW voor zover ik kan zien. Het bedrag wat je als WW gaat krijgen wordt niet verrekend met de WIA. Je krijgt feitelijk twee uitkeringen naast elkaar.

Je komt inderdaad in de WGA vervolguitkering en gaat heel veel minder WIA krijgen:

“Heeft u na afloop van de loongerelateerde uitkering geen werk of verdient u minder dan 50% van uw restverdiencapaciteit? Dan krijgt u een uitkering waarbij niet meer direct rekening wordt gehouden met wat u vroeger verdiende. De uitkering is dan een bepaald percentage van het minimumloon, waarbij het percentage afhankelijk is van de arbeidsongeschiktheidsklasse waarin u zit:

Percentage arbeidsongeschiktheid 35 tot 45%: Uitkering = 28% van het minimumloon
Percentage arbeidsongeschiktheid 45 tot 55%: Uitkering = 35% van het minimumloon
Percentage arbeidsongeschiktheid 55 tot 65%: Uitkering = 42% van het minimumloon
Percentage arbeidsongeschiktheid 65 tot 80%: Uitkering = 50,75% van het minimumloon”

Zie hier wat het wettelijk minimumloon is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2020

Wat er gaat gebeuren als je ander werk vind is ook iets waar ik erg benieuwd naar ben. Ik ga binnenkort iemand (tijdelijk helaas) vervangen voor zwangerschapsverlof. Ik ben nog bezig met het UWV om uit te vinden wat het met mijn uitkering gaat doen. Ik weet dat mijn WW volledig gaat vervallen. Volgens mijn info kom ik dan weer in de WGA/LAU regeling. (gebaseerd op de baan die ik had vóórdat ik in de WIA kwam) Ik ga ruim over de restverdiencapaciteit heen en moet nu uitvinden wat dat dan weer met de WIA uitkering doet. Weer een uitdaging dus. Ik zal af en toe een update geven van mijn bevindingen.

Succes en sterkte waar nodig!

Beste Doris,

Dank voor het delen van je verhaal. Mijn verhaal komt overeen. Via een vaststelling ben ik eind juni mijn baan verloren en heb ik ww aangevraagd en is toegekend. Ook ontvang een wia die per augustus zal wijzigen in een vervolg uitkering. Dit betekend in de praktijk dat ik een bruto inkomensverlies heb van €1000. Na een telefonisch gesprek met een medewerker van het uwv die zowel ww als wia doet, erkende ze mijn probleem. Omdat de wia een ww uitkering niet ziet als inkomsten, beschouwen ze je werkloos en wijzigt de wia in een vervolguitkering. Dubbelop dus. En je verliest je baan en je moet inleveren op je wia. In mijn geval is de kans groot dat ik onder het minimum ga vallen, wat serieus nog nooit aan de hand is geweest.

Gelukkig heb ik een buffer en vermoed ik dat ik snel weer een baan vind, maar het is wel een onderwerp waar goed naar gekeken moet worden lijkt mij.

Ik blijf met UWV in gesprek hierover, zodat zij dit serieus nemen en als er meer mensen zijn die in deze situatie zitten, misschien is er collectief nog een actief mogelijk.

Groet

Kaatje

Hoi Doris,

dank voor je reactie. Ik had hem nog niet gezien tot nu helaas. Dat er niemand bij het uwv is die het geheel kan overzien en je duidelijk én compleet kan informeren, heb ik inderdaad ervaren  :-/

Normaliter krijg je de wia weer terug als je aan het werk gaat. Althans dat zou moeten. Ik ben heel benieuwd hoe makkelijk/moeilijk dat in de praktijk gaat en of er bijvoorbeeld een herkeuring volgt. Ik hoop voor jou natuurlijk dat het soepel verloopt.
Wel is het zo dat je de wia (ik denk definitief) verliest als je 65% of meer verdient van wat je verdiende voordat je ziek werd. Dat staat zo op de website bij het uwv.

Ik ben benieuwd naar het vervolg bij jou in deze procedure.

Grt.

 

Beste Kaatje,

vervelend dat je in deze situatie zit. Het is mijns inziens onrechtvaardig dat je de wia verliest als je werkloos wordt. Daar kies je al niet voor en dan wordt je dubbel gestraft met een overgang naar een vervolguitkering die zeer minimaal is.  Je zou op zijn minst verwachten dat de wia doorloopt voor 70% zolang als je recht op ww hebt.

Het probleem onder de aandacht brengen bij het UWV zal denk ik op directieniveau moeten plaatsvinden. Medewerkers doen niets met deze informatie, zij volgen alleen de bestaande regels.

grt.

Beste Goliath,

Dank voor je snelle reactie. Ik kan niet anders zeggen dan het met je eens te zijn. De wia en het loon verkregen uit arbeid, zou moeten worden gezien als een verzamelinkomen en daar 70% van wordt de ww uitkering.

Nu moet ik dubbel inleveren en maakt het situatie niet makkelijker.  Ik kan mij voorstellen dat er mensen heel erg in de  financiële problemen kunnen komen hierdoor.  En dat is voor niemand zijn gezondheid goed.

Heb jij enig idee hoe ik ervoor kan zorgen dat dit bij directie vh uwv terecht komt?

 

Dag Doris en alle andere forum leden

Ik ga hier op korte termijn ook mee te maken krijgen dus d schrik slaat me al om het hart…

Ik werk nu voor 16 uur naast mijn WIA en zal in oktober zonder werk komen.

Maar ik heb een bijkomende uitdaging waar ik geen antwoord op kan vinden dus misschien iemand hier?

Ik heb nl wel inmiddels een klein eigen bedrijfje gestart..dus naast mijn baan en mijn wia,  werk een ik aantal uren voor mezelf; Het UWV weet dat en elk jaar na de jaarcijfers geien te hebben, betaal het teveel uitgekeerde terug ( als daar sprake van is). Maar wat nu als ik in de ww kom?

Ik besef dat ik een min of meer luxe positie lijk te hebben maar integendeel: ik heb het geld heel hard nodig dus elke vorm van minder inkomen gaat hier problemen opleveren.

Kent iemand deze bijzondere situatie misschien uit eigen ervaring?

 

Daarnaast: ik ben sinds 2016 afgekeurd maar heb nog nog geen enkele keer een herkeuring gehad; moet ik daar zelf mee bezig of wacht ik geduldig af?  Heb het idee dat ik nu iets fout doe en daar later voor wordt “bestraft”….

Dank alvast voor het meedenken!

Groetjes

Conny

 

Hi Conny (en alle anderen in dit topic),

Ben heel benieuwd hoe dit heeft uitgepakt voor je. Heb je die ww uitkering gekregen? En vooral: hoe verrekenen ze je inkomen uit je eigen onderneming?

Wat betreft je opmerking over herkeuring… herkenbaar. Maar ik geloof niet dat je iets fout doet hoor! Volgens mij zijn we hier met al onze beperkingen vooral aan het denken in mogelijkheden toch?

Kleine update over mijn eigen situatie; doordat ik 26 weken heb gewerkt (tijdelijk contract, met een topsalaris) kan ik aanspraak maken op ww volgens mijn laatste inkomsten. Die liggen ruim twee keer hoger. Als men nog steeds mijn WIA niet als inkomsten ziet en ik terugval in vervolguitkering, kom ik straks op een volwaardig inkomen uit.

Eerst maar even afwachten of het zo werkelijk zal gaan. Ondertussen blijft het bij het UWV nog steeds angstig stil over de vragen die ik heb uitstaan over zzper worden vanuit de WW of vanuit de WIA.

 

Sterkte waar nodig aan allemaal!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.