Home Forums Ziek en werken Wia en on de ziektewet

Wia en on de ziektewet

6 Started on: 121 december 2020 om 14:33

Hallo medeforumleden,

Heb een vraag, ben onlangs in de ziektewet terechtgekomen terwijl ik een WIA uitkering heb. Ben voor 78% afgekeurd en ontvang inmiddels een LAU. Heb een baantje van 12 uur gevonden en verdien net iets meer dan de voorgeschreven 50% van mijn restverdiencapaciteit.
Normaal is het toch zo, dat als je werkt, je 70% moet inleveren van het verdiende loon en 30% mag je houden bovenop je uitkering (werken loont). met andere worden verdien je meer lever je meer in en verdien je minder gaat je uitkering weer omhoog. Mits je maar aan je verplichting van je restverdiencapaciteit voldoet.

Nu echter in de ziektewet ontvang ik 70% van dat 12 uur baantje en dat ontvangt mijn werkgever van het UWV omdat ik een no- risck polis heb. Maar ik wordt nu niet aangevuld bij mijn Wia uitkering? maar kom nu wel ineens 30% tekort.

Wie kan mij daar iets over vertellen?

groetjes PieterM

Beste Pieter,
het klopt dat je naast je uitkering mag werken. Je zal dan inderdaad ongeveer 30% extra inkomsten hebben.
Weet wel dat je alle wijzigingen binnen één week door moet geven an het UWV,
Heb je dit gedaan?

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/plichten-en-rechten-met-een-wga-uitkering/mijn-plichten-met-een-wga-uitkering/wijzigingen-doorgeven-tijdens-uw-wga-uitkering

Je geeft ook aan dat je iets meer verdien dan je restverdiencapaciteit. Weet wel dat ook dit gevolgen kan hebben. het UWV kan je arbeidsongeschiktheid opnieuw gaan beoordelen.

Het lijkt me goed om over je inkomens situatie, WGA, arbeid en ziektewet (zeker gezien het feit dat je een no-risk polis heb), contact op te nemen met je contactpersoon bij het UWV.

Als je geen contactpersoon heb kan je deze vraag via “Mijn UWV” stellen. Ervaring leert dat via die weg er snel een antwoord komt.
Ik wens je veel succes en beterschap.

Zou je ons hier op het forum op de hoogte willen houden van je vorderingen in je traject?

Met vriendelijke groet,
John

Beste John,

Dank voor je bericht, bovenstaande is duidelijk, echter dat ik net iets meer verdien dan mijn restverdiencapaciteit klopt niet. Ik bedoelde te zeggen dat ik net iets meer verdien dan de 50% van mijn restverdiencapaciteit. Je moet tenminste 50% van je restverdiencapaciteit verdienen wil je in aanmerking blijven komen voor en een LAU uitkering en niet een vervolguitkering.

De rechten en plichten heb ik netjes opgevolgd meld alles terstond aan UWV, echter krijg nu het antwoordt. U valt nu 52 weken onder uw werkgever m.b.t. uw ziektewet en hun arbodienst. En dit met een herseninfarct die ik onlangs heb gehad.

Telefonisch kom ik er niet uit. heb al met een drietal personen reeds uitleg gevraagd. Moet ik echt eerst drie maanden wachten op herberekening inkomsten om die 30% per maand via mijn WIA uitkering weer terug te krijgen? Ben toch geen bank om dit voor te schieten. heb toch gemeld dat ik langdurig ziek ben en niet mag en kan werken.

Tot op heden niets meer gehoord van UWV sinds 1 oktober j.l.

groetjes PieterM

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 6 maanden geleden door Pieter.

Hallo Medeforumleden,

Hier weer even een bericht over het UWV en mijn vraag. Heb bericht gehad nadat ik toch maar weer de telefoon heb moeten pakken. Het is zo dat ik niet aangevuld wordt vanuit de WIA want zij handteren de inkomsten die ik had, voordat ik ziek werd. En daar houden ze rekening mee het WIA voorschot bedrag.

Zij krijgen iedere drie maanden van de belastingdienst de cijfers door wat ik verdiend heb en zouden dat normaliter verrekenen, echter nu niet omdat ik een ziektewet uitkering krijg. En daar zit de bottelnek, die ontvangt mijn werkgever via de zogenaamde no-risck polis 70% en betaald deze dan ook uit aan mij.

Eigenlijk raar ze kunnen toch zien dat ik geen vol salaris ontvangen heb werkgever?

Dus krijg ik 30% minder loon. en wordt niet aangevuld door de WIA.

Leuk hé werken loont, maar je moet niet ziek worden.

Groetrjes Pieter

Hallo Medeforumleden,

Hier weer een update aangaande ziektewet en UWV. heb bezwaar gemaakt op de beslissing dat ik een ziektewet uitkering krijg die minder is dan mijn oorspronkelijke wia uitkering en werkinkomsten.

Echter omdat ik te laat was met bezwaar maken. (mede door het herseninfarct) en de veronderstelling dat het verrekend zou worden met de driemaandelijks toetsing bij de belastingdienst. en dit ook te horen kreeg bij telefonisch uitleg.
Overkomt mij nu dit. Uw bezwaar wordt niet in behandeling genomen omdat u te laat bent en de genoemde omstandigheden (herseninfarct) zijn niet van dien aard dat wij hier rekening mee kunnen en mogen houden wettelijk. Uw partner, vrouw had uw kunnen helpen met uw beslissing en bezwaar.
Nou ja!.

Het wordt nog erger!
Navraag omdat ik mij per 1 oktober had ziek gemeld bij het UWV en werkgever en om een herkeuring had gevraagd heb ik januari om de status gevraagd hoe of het zit met de herkeuring, mede op advies van arbo-dienst werkgever. UWV kon mij melden dat er op het ogenblik geen verzekerings artsen beschikbaar zijn om dit te doen. U hoort van ons .

Nu maart 2021 telefoontje gehad dat bezwaar onafhankelijk is verklaart en mijn herkeuring kan nog maanden duren.? einde bericht.
Oktober a.s. als dit zo doorgaat krijg ik dus mijn 1e jaar keuring opnieuw? op naar 104 weken ziektewet.

tot zover
Pieter

Hallo Medeforumleden,
Hier even een update, nog steeds niets gehoord! moet nog steeds wachten. Arbodienst werkgever is ook ten einde raad. Dus wachten wij netjes af.

Hallo Medeforumleden,

Hier weer even een update. Inmiddels november 2021 eerstejaars keuring niet plaatsgevonden wel netjes samen met werkgever alles ingevuld en opgestuurd.
Herkeuring aangevraagd oktober 2020 nog steeds niet over gehoord.

nou tot zover.
Groetjes Pieter

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.