Home Forums Ziek en werken Wia en on de ziektewet

Wia en on de ziektewet

2 Started on: 121 december 2020 om 14:33

Hallo medeforumleden,

Heb een vraag, ben onlangs in de ziektewet terechtgekomen terwijl ik een WIA uitkering heb. Ben voor 78% afgekeurd en ontvang inmiddels een LAU. Heb een baantje van 12 uur gevonden en verdien net iets meer dan de voorgeschreven 50% van mijn restverdiencapaciteit.
Normaal is het toch zo, dat als je werkt, je 70% moet inleveren van het verdiende loon en 30% mag je houden bovenop je uitkering (werken loont). met andere worden verdien je meer lever je meer in en verdien je minder gaat je uitkering weer omhoog. Mits je maar aan je verplichting van je restverdiencapaciteit voldoet.

Nu echter in de ziektewet ontvang ik 70% van dat 12 uur baantje en dat ontvangt mijn werkgever van het UWV omdat ik een no- risck polis heb. Maar ik wordt nu niet aangevuld bij mijn Wia uitkering? maar kom nu wel ineens 30% tekort.

Wie kan mij daar iets over vertellen?

groetjes PieterM

Beste Pieter,
het klopt dat je naast je uitkering mag werken. Je zal dan inderdaad ongeveer 30% extra inkomsten hebben.
Weet wel dat je alle wijzigingen binnen één week door moet geven an het UWV,
Heb je dit gedaan?

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/plichten-en-rechten-met-een-wga-uitkering/mijn-plichten-met-een-wga-uitkering/wijzigingen-doorgeven-tijdens-uw-wga-uitkering

Je geeft ook aan dat je iets meer verdien dan je restverdiencapaciteit. Weet wel dat ook dit gevolgen kan hebben. het UWV kan je arbeidsongeschiktheid opnieuw gaan beoordelen.

Het lijkt me goed om over je inkomens situatie, WGA, arbeid en ziektewet (zeker gezien het feit dat je een no-risk polis heb), contact op te nemen met je contactpersoon bij het UWV.

Als je geen contactpersoon heb kan je deze vraag via “Mijn UWV” stellen. Ervaring leert dat via die weg er snel een antwoord komt.
Ik wens je veel succes en beterschap.

Zou je ons hier op het forum op de hoogte willen houden van je vorderingen in je traject?

Met vriendelijke groet,
John

Beste John,

Dank voor je bericht, bovenstaande is duidelijk, echter dat ik net iets meer verdien dan mijn restverdiencapaciteit klopt niet. Ik bedoelde te zeggen dat ik net iets meer verdien dan de 50% van mijn restverdiencapaciteit. Je moet tenminste 50% van je restverdiencapaciteit verdienen wil je in aanmerking blijven komen voor en een LAU uitkering en niet een vervolguitkering.

De rechten en plichten heb ik netjes opgevolgd meld alles terstond aan UWV, echter krijg nu het antwoordt. U valt nu 52 weken onder uw werkgever m.b.t. uw ziektewet en hun arbodienst. En dit met een herseninfarct die ik onlangs heb gehad.

Telefonisch kom ik er niet uit. heb al met een drietal personen reeds uitleg gevraagd. Moet ik echt eerst drie maanden wachten op herberekening inkomsten om die 30% per maand via mijn WIA uitkering weer terug te krijgen? Ben toch geen bank om dit voor te schieten. heb toch gemeld dat ik langdurig ziek ben en niet mag en kan werken.

Tot op heden niets meer gehoord van UWV sinds 1 oktober j.l.

groetjes PieterM

  • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 2 weken geleden door PieterPieter.
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.