Home Forums Mijn Verhaal WIA afgewezen

WIA afgewezen

15 Started on: 1217 november 2021 om 17:19

Goedendag, ik heb een paar maanden terug ook gereageerd op dit forum, maar nu pas de uitslag gehad.
Ben een man van 55 jaar, arbeidsverleden van 35 jaar, loondienst en als zelfstandige.
Lichamelijk en mentaal ziek, maar altijd op mijn tandvlees doorgegaan.
In 2001 WAZ 100% afgekeurd, eindrapportage: zal in de toekomst alleen nog maar verslechteren. Uitkering 600 euro in de maand en vaste lasten 2200 euro.
Indicatie gekregen in de sociale werkvoorziening, de afgelopen 13 jaar fulltime werkzaam geweest tegen minimumloon. Dit voorjaar ziek geworden, problematiek fors toegenomen, alles onderbouwd na medische onderzoeken. Werkgever gaf aan; dit gaat zo niet meer, je moet vervroegde WIA aanvragen.
Heeft maanden geduurd, en moest telefonisch gekeurd worden, zelf alles aangeleverd,
want hun vragen niks op, en de bedrijsarts ook niet. Ik zit in een traject voor euthanasie bij de voormalige Levenseindekliniek, polyarthrose alle gewrichten, ernstige cervikale, lumbale degeneratie met kanaalstenose, radicylophatie op alle niveau’s, beide knieen eindstadium 4 meniscusschade, beide handen CTS, scrotale pijn, alles ondergaan aan onderzoeken, medicatie en blokkades, revalidatieklinieken etc.
In 2016 zei een UWV arts, je wordt nooit meer herkeurd, en in 2001 zeiden ze dit neemt alleen maar toe.
Vandaag de uitslag, geen WIA, u kunt hier van herstellen. Wat is dit voor een instantie?
En mocht ik in de toekomst ziek blijven en ik zou wis krijgen, dan wordt de WAZ daar ook nog eenafgetrokken, want dat zijn inkomsten.
55 jaar, vanaf 18e gewerkt, aanvraag voor euthanasie loopt al 1,5 jaar, medisch dossier van hier tot Tokyo, het is onvoorstelbaar.
Ik heb geen rechtsbijstandsverzekering, procederen is uitgesloten.

Dit is een bestuursrechtelijke procedure, welke je zelf kunt voeren. Een advocaat is niet verplicht en de kosten zijn beperkt. Als je lid bent van een vakbond kun je die om hulp vragen.

Wat vindt je behandelaar van de conclussie van UWV? Als deze een andere mening heeft dan UWV heb je een poot om op te staan en zou ik in ieder geval in bezwaar gaan (kosteloos). Laat UWV maar uitleggen waarom ze opeens een andere mening zijn toegedaan. Dat is iets wat een rechter zich ook zal afvragen.

Kijk nog eens goed naar de reden van afwijzing, want dat je mogelijk nog kunt herstellen is onvoldoende om WIA af te wijzen. Het is een reden om IVA af te wijzen maar niet de WIA zelf.

Sterkte,

Socrates.

Hoi Socrates, bedankt voor je antwoorden en advies alvast.
Ik zou 1 dezer dagen de rapportage per post ontvangen.
Het was ook een zeer onaangenaam gesprek, ik heb dagen besteedt aan het aanleveren van alle informatie van de afgelopen 20 jaar, maar daar werd een heel ander verhaal van gemaakt. 17 MRI verslagen waarvoor je geen raketgeleerde hoeft te zijn om dat te begrijpen.
Zodra ik wat weet zal ik het hier laten weten.Het is totale willekeur als je het mij vraagt, maar het schijnt schering en inslag te zijn.

Alvast bedankt, vr grt; Carl

Goedendag, rapportage ontvangen, niet geschikt om te werken, geen benutbare mogelijkheden, voorlopige WIA afgewezen, kans om te herstellen.
Gewoon niet gekeken naar de ziekten, en het dossier van 22 jaar.
Bedrijfsarts zegt, niet werken, in Maart opnieuw aanvragen als 1 jaar ziektewet voorbij is.
Werkgever zegt; bezwaar aantekenen.
Heb ik gedaan afgelopen week, digitaal, je kunt helemaal niets toelichten, 2 mogelijkheden, : medisch of niet medisch, verder kun je geen tekst plaatsen.
Is het medisch? Stuur bijlagen in.
Dat heb ik allemaal gedaan voor de aanvraag, alles van het ziekenhuis, euthanasietrajact, alles, dus wat moet ik dan nog insturen?
Gisteren brief; bezwaar afgewezen, niet compleet, u kunt stukken opvragen bij het UWV.
Dat vanochtend maar geprobeerd via contactformulier online.
Jurist gebeld donderdag, zegt dat het een drama is….ik weet ook niet meer wat ik nog kan doen eerlijk gezegd, in 2000 is al gezegd uw klachten zullen verergeren in de toekomst, en in 2016 zei de arts, u wordt nooit meer herkeurd.
Nu trekken ze ook nog de WAZ als ik volgend jaar wel Wia zou krijgen.
Mijn loon is bij een volledige werkweek 1550 euro, de WAZ is 215 euro.
Dus ga dan 665 euro achteruit per maand.
Ik wordt er helemaal depressief van, heb geen hulp erbij, werkgever wil natuurlijk zo snel mogelijk van mij af, bedrijfsarts ziet geen kans op herstel.

Beste Carl,

Ik begrijp dat je bezwaar is afgewezen omdat het geen gronden bevat: oftewel de redenen dat je in bezwaar gaat. Normaal gesproken krijg je dan 2 weken de tijd je bezwaar aan te vullen. Dit kun je online doen met je DigiD of per post. Zie: https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep/bezwaar/bezwaar-maken/detail/online-bezwaar-maken

Je kunt je redenen op papier zetten en deze gewoon als bijlage toevoegen, hetzij per brief of digitaal. Als het goed is heb je online de mogelijkheid stukken toe te voegen.

De reden voor je bezwaar is dat je het niet eens bent met de conclussie van de verzekeringsarts dat er nog mogelijkheden zijn tot herstel. Wijs er daarbij tevens op dat UWV in het verleden al heeft geconcludeerd dat de situatie in de toekomst alleen maar zal verslechteren.
Daarmee heb je het bezwaarschrift onderbouwt.

Vervolgens raad ik je aan rapport en conclussies van de verzekeringsarts aan je behandelaar te geven met de vraag of deze het met deze conclussies eens is en zo nee of hij dan gemotiveerd kan aangeven waarom hij geen herstel meer verwacht en dit op papier kan zetten. Eventueel kun je het ook aan de bedrijfsarts vragen.

In jouw geval gaat het om een medisch geschil: de vraag of er nog herstelmogelijkheden zijn of niet. Om dat te bestrijden heb je in de regel een andere medicus nodig, zoals je behandelaar. De rechter kijkt alleen naar medische oordelen van medici en niet naar jouw eigen oordeel!
Zelf kun je alleen wijzen op tegenstrijdigheden e.d. in het rapport, maar je kunt niet ingaan op medische beordelingen. Dat mag alleen een medicus en een rechter is zelf ook geen medicus, dus gaat hij af op wat artsen hem voorhouden.

Sterkte en succes!

Socrates.

:

Dank je wel, ik heb het na vandaag opgegeven, ik kom er niet meer uit.
Er is zoveel medisch materiaal, mijn werkgever vrowg mij toestemming om het in te sturen (ziekenhuisverslagen , euthanasietraject en alle radiologische verslagen)
Maar de verzekeringsarts wilde niet zeggen wat hij wel en niet heeft.
Ik heb ze gemaild om mijn dossier op te vragen, nu zie ik net een mail dat ik dat had moeten doen via ”persoonsgegevens” op de UWV site, maar ook daar lukt het niet, ik kan het niet vinden.
Vanmiddag werd ik gebeld, ik krijg deze week telefoon van een jurist van hun, dus niet van de dokter.
Mijn bedrijfsarts begrijpt de beslissing niet, maar zegt ook niet wat hij wel en niet heeft ingestuurd.
IK ga ontslag nemen deze week om van alles af te zijn, ik kan dat niet nog een keer aan zo’n gevecht waarin je totaal machteloos bent. Liever nog dakloos dan al die stress

Bedankt voor je reactie;

En mijn huisarts laat niet nog meer diagnostiek doen, kun je toch niets meer aan doen zulke aandoeningen, ik kan niet zelf naar een ziekenhuis gaan en iedere maand mri’s aanvragen om nog meer te onderbouwen.
De plaatselijke GGZ hier heeft ook een dame in dienst voor zulke zaken, maar die kan me ook niet helpen, ze begrijpt er niets van van de beslissing.
Ze weten precies hoe ze je zover kunnen krijgen dat je het opgeeft, dat is erg triest.
Iedereen heeft zijn plafond, en mensen die er niet meer tegen opgewassen zijn door ziekte zijn makkelijk buiten spel te zetten.

Beste Carl,

Wat je huisarts en specialisten moeten zeggen is dat ze geen hertelmogelijkheden zien en de belssising van UWV dan ook niet begrijpen. Nieuwe MRI’s e.d. zijn nergens voor nodig en helpen je niet.

Waar je behoeft aan hebt is aan iemand die je kan ondersteunen, zoals een sociaal raadsman, adocaat of andere organisatie.

Het is normaal dat je gebeld wordt door een jurist. Maar meestal zit de bezwaarverzekeringsarts er ook bij, dat is vrijwel zeker het geval bij jou.

Neem geen ontslag!!! Dan wordt je mogelijk inderdaad dakloos omdat je mogelijk nergens recht op zal hebben en loop je in ieder geval een transitievergoeding mis. UWV is om moedeloos van te worden, maar geef nooit op. Kijk of iemand je kan ondersteunen.

Met vriendleijke groet,

Socrates.

Goedendag Socrates,

Gisteren ben ik gebeld door de jurist, er zat geen arts bij.
Ik heb mijn hele medische dossier opgevraagd bij het UWV, en dat heb ik voorafgaande aan het telefonische gesprek ontvangen.
Honderden pagina’s, met daarin praktisch alles benoemd aan bevindingen.
Die man zei; je bent afhankelijk van wat een andere arts ervan gaat zeggen, kennelijk een 3e arts van het UWV.
Als deze het ook afwijst kan ik alleen naar de rechter volgens hem.
Hij begreep mijn motivatie om ontslag te nemen, aangezien dit een stressvolle toestand gaat worden waar ik niet (meer) tegen opgewassen ben.
Alleen moet ik goed beseffen dat ik dan niets krijg, maar transitievergoedingen doen ze niet aan bij ons, alleen voor de ambtenaren die in dienst zijn bij het bedrijf.
Als het afgewezen word loop ik de armoedeval in, als het toegekend word loop ik per direct de armoedeval in, daar is geen ontkomen aan.
De waz trekken ze er ook nog af bevestigde hij, dat word als inkomsten gezien.
Ik moet nu wachten op wat die 3e arts gaat beslissen, de jurist kan niets zeggen over medische zaken,dat begrijp ik ook wel.
Maar ze hebben daar gewoon een heel ander soort artsen denk ik als in de zorg, iets anders kan ik er niet van maken.
Ik hou je op de hoogte.
Grt; Carl

Beste Carl,

Het UWV heeft inderdaad andere artsen, namelijk zogenaamde verzkeringsartsen. Zij houden zich meer bezig met theoretische zaken: wat kan iemand eventueel nog doen met zijn beperkingen. Niet met behandelingen e.d.
Inderdaad gaat het er nu om wat de anderearts gaat zeggen en wijst hij het af dan moet je naar de rechter.

Ontslagnemen is financieel gezien nooit een goede beslissing. Het kan je letterlijk duur komen te staan en ik zou gewoon ziek blijven. Je wordt op een gegeven moment vanzelf ontslagen.

Ik begrijp dat je bij een sociale werkplaats werkt. Volgens mij moet er ook in dat egval een transitievergoeding ebtaald worden. Toevallig heb ik een vriend die bij een sociale werkplaats werkte en in de IVA terecht kwam en een transitievergoeding kreeg. Maar ik moet de exacte regels nog even uitzoeken.

Wordt vervolgd,

In jouw situatie is een transitievergoeding wat lastiger in die zin dat pas na twee jaar ziekte de werkgever recht heeft op compensatie van de transitievergoeding. Dat wil echter niet zeggend at je geen recht hebt op een transitievergoeding, of de werkgever geen recht op compensatie. Maar het ontslag dient dan pas na twee jaar ziekte plaatsvinden, terwijl de IVA al eerder ingaat. Dat is geen probleem, maar duurt langer.

Hoi, kreeg vandaag (19/1) de beslissing binnen, het is opnieuw afgewezen.
Niet inzetbaar, en arbeidsongeschikt, maar volgens hun kan ik herstellen.
Van alle aangetoonde problematiek hebben ze copieeen meegestuurd, maar moet kennelijk volgens de laatste alinea in een instelling of ziekenhuis liggen om IVA te krijgen, de andere vorm van WIA krijg ik niet. De levenseindekliniek heeft mij verplicht naar een Solk gestuurd, om een psychiater te laten bepalen wat mijn kwaliteit van leven nog is met deze lichamelijke aandoeningen, of mijn euthanasievraag ingewilligd gaat worden
Rechtbank kan ik niet meer opbrengen, ik moet zoals het er nu naar uit ziet uitwijken naar Zwitserland voor de euthanasiewens, mijn huidige traject in Nederland loopt vast, er is in totaal 9 man mee bezig, maar gaat niet meer om mij daarin, maar om ego’s.
Ik heb daar mijn pensioengeld voor nodig dat ik heb gespaard als kleine zelfstandige.
Kort samen gevat; mijn huidige inkomen van de sociale werkvoorziening (1550 euro) word per 1 April gekort met 450 euro, en als ik het einde van de 2 jaar nog haal heb ik per 1 April 2023 helemaal geen inkomen meer.
(ps transitievergoeding krijg je bij ons niet, alleen de mensen die in dienst zijn bij de gemeente bij ons bedrijf)

Beste Carl,

Je hoeft beslsist niet in een instelling of iets dergelijkk te liggen om in aanraking te komen voor IVA. Voor IVA is de voorwaarde dat je volledig arbeidsongeschikt bent, wat bij jouw het geval is. De andere voorwaarde is dat er geen herstel meer wordt verwacht, en daar verschillen UWV en jij van mening. Op het punt of herstel nog mogelijk is wordt UWV vaak door de rechter terug gefloten.

Als je niet in beroep gaat, wat inderdaad vaak een belastende periode is, houdt het uiteraard op. Beroep bij de rechtbank duurt meestal tussen de 12 en 18 maanden. Daar zul je met je levensplanning rekening moeten houden.
Een rechtshulpevrlener kan je helpen en vertellen of je bij de rechtbank kans maakt.

Of je wel of niet in dienst bent bij de gemeente maakt niets uit voor een ontslagvergoeding. In jouw geval is bepelnd of je direct wordt ontslagen of dat je pas na 2 jaar ziektewet wordt ontslagen.

Als je naar Zwitserland gaat bestaat de mogelijk om dat te doen met behoud van je WIA-uitkering.

Ik wens je veel wijsheid en sterkte,

Socrates.

Goedendag Socrates,

Ik wil nog vertellen wat de stand van zaken is.
Gisteren heb ik mijn werkgever verteld dat ik ontslag wil nemen, en dat ik de consequenties ervan weet, hij vondt het onverstandig maar respecteert mijn beslissing.
Het UWV heb ik gisteren gevraagd per direct mijn (nog kleine) WAZ uitkering te beeindigen. Ook bij hun heb ik vermeld dat ik de consequenties aanvaard.
Ik wil je bedanken voor al uitleg en tips, vr.grt: Carl

Carl,

Je maakt je eigen keuze en ik wens je het allerbeste.

Socrates.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.