Home Forums De keuring en erna Wat kan ik doen als UWV niet op tijd beslist?

Wat kan ik doen als UWV niet op tijd beslist?

12 Started on: 1215 juni 2021 om 11:31

Door de drukte bij het UWV blijkt het steeds vaker voor te komen dat het UWV niet op tijd beslist over je WIA aanvraag of bezwaar.
Wat je dan kan doen, lees je hier op de website van het UWV.

Zit iemand in deze situatie nu?
En hoe ga je er mee om?

Wanneer UWV niet tijdig beslist kun je daarvan melding maken bij UWV. UWV heeft dan 2 weken de tijd om alsnog te beslissen. Doen zij dit niet dan gaat er automatisch een dwangsom lopen. Deze bedraagt de eerste veertien dagen € 20 per dag, de daaropvolgende twee weken € 30 per dag en wee opvolgende weken € 40 per dag. De dwangsom geldt vor een maximum van 42 dagen en is dus maximaal € 1260.
Let op. Als de beslistermijn verstreken is en je hiervan de overheid op de hoogte hebt gebracht kun je na twee weken tevens direct in beroep gaan bij de rechtbank. Ook kun je de rechtbank vragen een dwangsom vast te stellen. Deze bedraagt in de regel 100 euro per dag, maar begint in de regel na afloop van de 42 dagen dwangsom.

Beste medeforumleden,
Hoe lang mag je wachten op een aanvraag herkeuring, wacht al vanaf 1 oktober 2020. navraag vertelde mij dat, dat nog maanden kan duren?

Gr. Pieter

Beste

Mijn aanvraag voor herkeuring is ingediend medio februari 2021. Gesprek met Arts vond op 5 mei 2021 plaats. Besluit op 15 juni.
Ik heb heb er verder niets aan gedaan qua in gebreke stellen.

Beste Pieter,

heb je zelf een herkeuring aangevraagd bij het UWV?
Normaal gesproken reageert het UWV binnen 8 weken. Meer informatie hierover vind je hier

Met vriendelijke groet,
John

Beste John,

Ik ben nieuw hier. Ik werd via twitter op deze site gewezen.

Ik heb in dec 2020 mijn aanvraag tot herkeuring gedaan. Inmiddels ook al in gebreke gesteld en alles. Op 1 juni, nadat ik via het FNV en bezwaar had lopen, was er door de afdeling bezwaar aangegeven dat dit allemaal veel te lang duurt een dat ze opdracht zouden geven aan de afdeling wia om dit met spoed op te pakken.
Omdat ik nog steeds niets had gehoord heb ik er vandaag maar weer achteraan gebeld.
En toen ik door de juiste persoon werd teruggebeld, werd mij gezegd dat er helemaal geen keuringen worden gedaan op dit moment. Dat er een keuringenstop is in verband met capaciteitsproblemen en dat ik er dus niet op hoef te rekenen dat ik voorlopig geholpen wordt…

In de tussentijd zit ik (gedeeltelijke wia, en heb gewerkt) sinds medio maart in de situatie dat ik vanaf dan 2jaar ziek was en ik teruggezet ben naar 35% van het minimum loon… dat is dus bijna niets… en mijn inkomen van werk is ook vervallen.

Tsja, dat is spijtig. Wordt er dan gezegd.
Het is meer dan spijtig. Het wordt schrijnend. Niet alleen de financiële situatie, maar ook mijn mentale gemoedstoestand…

En het enige wat mij nog rest is een klacht indienen, zegt ie doodleuk. Ik weet wel waar mijn klacht gaat belanden. Ergens onderop een stapel “kanonsniksschelen papiertjes”…

Heb jij al eens zo’n situatie meegemaakt?
Heb jij nog tips? Want ik zie het even niet meer zitten… het huilen staat me naderder dan het lachen.

Groet,
Manon

Als de keuring uitblijft en je ze ingebreke hebt gesteld en je inmiddels ruim 1200 Euro schadevergoeding hebt gekregen is de volgende stap naar de rechter stappen. De rechter zal dan een dwangsom opleggen, veelal van 100 Euro per dag dat UWV verder in gebreke blijft (met een maximum van bijvoorbeeld 15.000 Euro).
Te gelijkertijd kun je als je in financiele nood verkeert een voorlopige voorziening aanvragen zodat je voorlopig wat meer inkomen krijgt. Win je uiteindelijkdan wordt het uiteraard verekend, verlies je dan moet je terugbetalen.

Je vakbond kan je hierbij helpen. Neem contact met ze op!

Edit: OOk kun je bellen met de Nationale Ombudsman met de vraag te bemiddelen, met name tenaanzien van een voorschot. Lukt niets dan kun je bij de gemeente proberen leenbijstand te krijgen.

  • Deze reactie is gewijzigd 6 maanden, 2 weken geleden door socrates.

Beste Manon,
goed dat je ons heb gevonden.
Socrates heeft inmiddels antwoord gegeven op je vragen.
Zijn tip om de vakbond (FNV) weer te vragen voor advies en begeleiding raad ik je van harte aan. Zij kunnen je namelijk persoonlijk begeleiden, ook bij een eventuele gang naar de rechter.
Ik heb persoonlijk nog nergens gehoord of gelezen dat ze een volledige stop hebben bij het UWV. Ik zal dit bij de cliëntenraden van het UWV eens navragen.
Ik wens je heel veel sterkte en succes met je strijd.
Wil je ook kracht toewensen om het vol te houden.
Met vriendelijke groet,
John

Beste Socrates en John,

Inmiddels heb ik contact gehad met de jurist van het FNV. Zij gaf aan dat ik inderdaad een klacht moest indienen bij het UWV en zijzelf heeft contact opgenomen met de contactpersoon bij de afdeling Bezwaar en Beroep van het UWV. hij gaf aan geen keuring af te kunnen dwingen. Maar hij gaat druk uitoefenen bij de manager van de afdeling WIA dat er toch z.s.m. een keuring plaats gaat vinden voor mij.
De jurist gaf dus aan dat ze nu niets verder voor mij kon betekenen, maar het verder even afwacht…

Toen ik dinsdag mijn klacht online indiende, stond daar de melding bij dat het tot 3 weken kon duren. Maar de volgende dag werd ik al gebeld door een vrouw van de klachtencommissie. Ze heeft mijn verhaal aangehoord en vind dat dit al veel te lang duurt. Dat de stress, de financiële stress, dat ik dat er allemaal niet bij kan hebben. En dat dat allemaal al een tijdje zo is.
Ze heeft aangegeven dat ze ook de manager van de afdeling WIA gaat benaderen om druk te zetten. En ze zal uiterlijk donderdag weer contact met me opnemen.

Ik ben moe, ik ben op. Dit kan ik er gewoonweg niet bij hebben. Elke keer weer is er iets wat mij/ons onderuit haalt. En therapie aanmelding die echt heel moeizaam verloopt… 🙁

Beste Manon,
wat fijn om te lezen dat het bij het UWV is opgepakt. Ik hoop dat zij de gemaakte afspraken ook na gaan komen.
Het is logisch dat dit je uit put. Ik hoop van harte dat het allemaal nu wat vlotter gaat en de keuring welke je zo graag wilt niet te lang op zich laat wachten.
Probeer je wel goed voor te bereiden op die keuring en neem iemand mee!
Heel veel sterkte en succes!
Hou vol!!
Vriendelijke groet,
John

Even een update van mij. Eigenlijk al van afgelopen vrijdag een van maandag, maar ik was zo druk dat het even niet eerder lukte hier te schrijven…

Vrijdag had ik weer contact met de dame van de klachtencommissie. Ze vertelde mij dat ze dusdanige druk heeft uit kunnen oefenen bij de afdeling WIA, dat die mij deze week zouden benaderen om een keuringsafspraak in te plannen.

En maandag werd ik gebeld door het UWV, om de daadwerkelijke afspraak in te plannen!
Hij staat nu ingepland voor maandag 2 augustus, over anderhalve week. Dan heb ik een telefonische afspraak met de keuringsarts.
Mijn persoonlijk begeleidster zal bij mij thuis zijn wanneer de afspraak is, om mij bij te staan.

Eindelijk, na 7 maanden heb ik dan eindelijk mijn keuring!!!
Maar ik ben wel heel nerveus, merk ik! Dus ik ben me goed aan het voorbereiden!

Hoi Manon,
wat fijn dat je eindelijk een datum van een afspraak heb.
Goed dat je persoonlijk begeleidster er bij kan zijn.
Succes met de voorbereidingen en heel veel sterkte!

Met vriendelijke groet.

Hoihoi,

Ik zit in de ziektewet al 2 jaar, de UWV zou dan moeten beslissen hoeveel procent ik word afgekeurd. Maar ze vonden dat we te weinig hadden uitgeprobeerd dat ik nu nog 1 jaar van alles moet gaan uit proberen.. Terwijl het duidelijk is dat ik niet aangeboren hersenletsel heb overgehouden aan 2 maal operaties van een hersentumor. Dit wordt niet begrepen omdat niks op een formulier staat over hersenletsel alleen maar of je kunt leven, bewegen, nadenken, voor jezelf kunt zorgen. Maar hoe hersenen functioneren, wordt niet na omgekeken..
Ik heb behandelingen gehad en ik heb een coach die bij gesprekken aanwezig is omdat het allemaal teveel informatie is voor mij om te verwerken.
Uiteindelijk waren er arboarten die mij begrepen, maar toen kwamen we bij de laatste ze zei: Ik vind dat je te weinig heb uit geprobeerd, je moet nog 1 jaar van alles gaan proberen.
Zo belachelijk alleen omdat hun onder tijdsdruk zitten zetten ze mijn leven nog 1 jaar extra stil.
Ik kan maar niet verder in de toekomst en inkomen wordt steeds verlaagd ook nu omdat het 3de jaar is krijg je ook weer minder. Hoe moet ik zo voor mezelf zorgen? Mag dit officieel allemaal gebeuren??

Groetjes

Claudia

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.