Home Forums Ziek en werken Wao en bijverdienen

Wao en bijverdienen

3 Started on: 1212 januari 2023 om 17:23

Ik heb een wao uitkering van 65 tot 80 procent. Ik begrijp dat dit 50,75 van het dagloon is.

Ik lees op internet dat “mensen met een WAO-uitkering mogen bijverdienen, maar ook hier is dat afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Als je je bijverdiensten en de uitkering optelt mag je niet hoger uitkomen dan het bedrag dat voor ‘jouw categorie arbeidsongeschiktheid’ staat”

Heeft iemand een idee wat dat hier mee bedoelt als je zoals ik, 65 tot 80 % bent afgekeurd.

Bij de toekenning van je uitkering is berekend wat je (in theorie) zelf nog kunt verdienen. Dit bedrag (dat ieder jaar wordt aangepast) mag je zelf bijverdienen zonder dat het consekwneties heeft. Verdien je meer, dan wordt daarvan een deel verrekend met de WAO-uitkering.
Het is overigens wel zo dat als je 5 jaar werkt UWV je zal herkeuren omdat je weer werkt. Ze zullen dan kijken of je meer kunt verdienen en je uitkering omlaag kan.

Socrates hartelijk dank voor het antwoord.
Waar zou ik dat bedrag dat ik zelf mag verdienen kunnen terugvinden?

Het bedrag staat in de beschikking die je destijds hebt gekregen, onder je verdiencapaciteit. Dat bedrag is echter geindexeerd, met andere woorden het wordt ieder jaar aangepast. Wil je het actuele bedrag weten dat kun je contact oopnemen met UWV en de arbeidsdeskundige vragen het te berekenen.

Je mag natuurlijk altijd meer verdienen, maar dat heeft dus gevolgen voor de uitkering (en eventueel op termijn je pensioen als de mate van arbeidsongeschiktheid wordt aangepast).

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.