Home Forums De keuring en erna Vandaag mijn herkeuring gehad

Vandaag mijn herkeuring gehad

5 Started on: 122 augustus 2021 om 12:36

Hallo allemaal,

Afgelopen december had ik al een verzoek tot herkeuring gedaan bij het uwv.

Mijn situatie was op dat moment als volgt: een wia-uitkering voor 49% en daarnaast een baan voor 20 uur per week. Bij deze baan was ik echter al vanaf maart 2019 ziekgemeld en werkte ik sindsdien steeds niet of minder, al naar hoe het ging.
Omdat het niet beter ging, maar eigenlijk over het algemeen genomen slechter, had ik een herkeuring aangevraagd.
Zonder dat ik van het UWV wat over de herkeuring had gehoord, ben ik de 2 jaar ziek zijn in gegaan.
Daardoor verviel bij mijn werkgever de doorbetalingsverplichting, én het UWV zette mijn uitkering op dat moment terug naar slechts 35% van het minimumloon (€370,00)…
Ik moest wachten op de keuring. Inmiddels had ik ze in gebreke gesteld, en ook die termijn verliep zonder dat er een keuring kan. Dus het UWV moest een boete betalen.

Maar daarna hoorde ik nog steeds niets van ze. In mei ben ik via de fnv bond een zaak aangegaan. Daar was uitgekomen dat degene die mijn zaak behandelde een dringend verzoek deed naar de afdeling WIA om alsnog met spoed mijn keuring in behandeling te nemen.

Maar hier hoorde ik ook nog niets van. Begin juli heb ik zelf weer contact opgenomen met de afdeling WIA. En ze wisten me te vertellen dat ik helemaal geen keuring zou gaan krijgen. Dat, wegens capaciteitsproblemen, er geen keuringen gedaan worden…
Toen heb ik een klacht ingediend waarop ik de dag erop al werd gebeld. Die dame naam mijn zal hoog op een wilde het gedaan krijgen dat ik snel een keuring zou krijgen. Een week later hadden we weer contact en zei ze dat ik binnen een week meer zou horen over een keuringsafspraak. Ik werd 3 dagen later al gebeld, en had 2 weken later, vandaag dus, mijn afspraak al!!!

En wow! Wat was ik nerveus! Ik had een telefonische afspraak. Mijn persoonlijk begeleidster was erbij aanwezig. Het gesprek duurde 3 kwartier. En aan het einde zei de arts dat ze al weinig mogelijkheden zag en dat ze denkt dat het een volledige WIA gaat worden. Maar dat het ook nog naar de arbeidsdeskundige moet. En dat ik binnen 2 weken meer hoor…

Vind t nog steeds spannend… stel dat t toch 35/80 wordt…
Een dan nu nog afwachten, dat levert ook weer spanningen op…

Wat zijn jullie ervaringen daarmee?

Je bent bepaald niet de enigste. Een heuring en het wachten op de uitslag is altijd een stress volle periode. Daarom is het ook zo kwalijk dat het vaak zo lang duurt.

Wat betreft de uitslag van de keuring valt eer niets zinnig te zeggen. De keuringsrats heeft al een voorbehoud gemaakt, juist omdat je nog arbeidsmogelijkheden hebt en niet op medische gronden volledig arbeidongeschikt bent.
Het is nu dus aan de arbeidsdeskundige om te bepalen wat je met je huidige mogelijkheden en opleiding nog kunt verdienen. Dat, in relatie met je vroegere inkomen, bepaald je mate van arbeidsongeschiktheid.

Je zult geduld moeten hebben en afwachten.

Sterkte.

Goedenavond,

Vandaag kreeg ik een telefoontje van een dame van het UWV.
Ze begon erover dat ik een uitkering had aangevraagd en dat ik daarom nog een bedrag tegoed had van het UWV.
Het zou gaan om een bedrag van ruim €6000,- bruto, en of ik dan met de belastingdienst wilde praten wat dat zou betekenen qua naheffingen van hun kant.

Ik was hierdoor helemaal in de war, ik had na mijn keuring namelijk nog niets gehoord.
Dus ik vroeg haar hiernaar. Ze vertelde me toen dat er een brief was gestuurd, gisteren al…..
Maar ja, die had ik nog niet ontvangen toen ze me vanmorgen belde.

Maar in die desbetreffende brief stond volgens haar beschreven dat ik voor 80-100% arbeidsongeschiktheid ben verklaard.
En toen heb ik haar gevraagd het stukje nogmaals te herhalen wat ze eerder zei. Ik word per 14-03-2019 arbeidsongeschikt verklaard en dus wordt er tot dan terug verrekend door het UWV.
Wat dat hoge bedrag verklaard.
En wat verklaard dat de belastingdienst mogelijk zal gaan terugvorderen…

Maar goed, even dat hele stukje achterwege! Ik ben dus arbeidsongeschikt verklaard! De brief kwam later en in het rapport van de arts staat dat een arbeidsdeskundige toetsing niet aan de orde is!
Dus ik was verkeerd geïnformeerd. En ik moet zeggen, dat heeft me 1,5 week zware stress opgeleverd!!!
Maar goed, die is nu voorbij.
In het rapport staat voor een jaar, dan een herkeuring.

Ik ben deels opgelucht, en trek genoeg voelt het deels ook alsof ik nu een mislukkeling ben. Alsof ik te zwak ben, te zwak om me te draaien in het dagelijks leven…
En ik weet rationeel gezien dat dat niet zo is hoor… maar mijn gevoel…

Gelukkig heb je redelijk snel uitslag gehad en ben je op medische gronden volledig arbeidsongeschikt bevonden. Vandaar geen arbeidsdeskundige beoordeling. Wel verwacht de arts dat de gezondheid nog wat zel herstellen, vandaar de herkeuring na een jaar.

Wat de belastingdienst betreft is het zo dat bij een nabetaling (of terugbetaling) het bedrag bruto wordt uitbetaald (of teruggevorderd) voor zover het bedrag geen betrekking heeft op het lopende jaar. Alleen over het lopende jaar worden er bedragen met de belastingdienst verrekend.
Het betekent dat je dit jaar een extra hoog bedrag aan inkomsten gaat krijgen. Je namelijk het bedrag van af 14-3-2019 extra en komt daardoor mischien in een hoger belastingterief terecht, waardoor je meer belasting moet betalen dan het geval zou zijn geweest als je op tijd je uitkering zou hebben ontvangen. Denk daarbij ook aan andere aanspraken/toeslagen die je hierdoor kunt verliezen omdat je te veel verdient!

Je kunt UWV voor deze eventuele schade aansprakelijk stellen, net als je wellicht recht hebt op de wettelijke rente over het tegoed. Bespreek dit met de FNV, zij kunnen je hierbij helpen.

Gelukking heb je in ieder geval wel meer zekerheid.

Sorry. Een kleine correctie op bovenstaand bericht, ik was blijkbaar nog niet helemaal wakker. Omdat het een te goed is wordt de uitkering netto uitbetaald, met dus als gevolg dat alles wodt bijgeteld bij het inkomen van dit jaar en je dus mogelijk in een hogere belastingschaal terecht komt, etc.

Bij een terugvordering, wat hier niet aan de orde is, wordt alles wat geen betrekking heeft op het lopende jaar bruto teruggevorderd en moet men het verschil tussen netto en bruto zelf verrekenen met de belastingdienst middels de jaarlijkse aangifte.

Neem hiervoor wel even belastingtechnische hulp erbij. Ik kreeg toen ook een hoger bedrag inenen voor de transitievergoeding van mijn werkgever, en onze ‘accountant’ ging berekenen of ik dan idd te hoog uitkwam, volgens hem kon hij het anders over meer jaren verdelen en of je er dan gemiddeld onder bleef of zoiets!! Dus even laten checken voor je aangifte!
Verder voor nu even rust en duidelijkheid van het uwv, fijn voor je!
Het dubbele gevoel. Herkenbaar!! Dat is een proces. Jij bent enkel qua arbeid ongeschikt bepaald he. Absoluut niet als persoon!! Dit is de kans, om je leven naar jouw kunnen in te richten. En in die flow, komt jouw mooie ik naar voren!!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.