Home Forums De keuring en erna van WIA naar IVA?

van WIA naar IVA?

11 Started on: 1220 april 2021 om 09:43

Ik vind al die afkortingen maar lastig, maar ik hoop dat ik de goede heb genoemd.

Ik ben al een aantal jaar 80-100% afgekeurd, en ik denk dat dit echt niet gaat veranderen. Ik ben niet DUURZAAM terug te krijgen op de arbeidsmarkt, hoe graag het UWV dat ook wil open houden.

Ik heb net mijn 3e burn-out binnen. De eerste terwijl ik al gewoon afgekeurd ben: nog meer terugschakelen zit er niet in. Ik heb een gezin waarin we allemaal elkaars mantelzorger moeten zijn.

Het zou mij rust geven om te weten dat er echt niets meer van mij verwacht wordt. Daarnaast was ik bij mijn uitval de kostwinner, en is ons enige inkomen mijn WIA (+een kleine aanvulling van het ABP). Mijn pensioen wordt door het ABP voor 50% opgebouwd zolang ik 80-100% afgekeurd blijf. Als ik IVA zou krijgen, zou ik van 70% naar 75% van mijn laatstverdiende inkomen stijgen.

Ik heb in december 2019 een bedrijfje opgericht als pottenbakker: puur om mijn hobby te kunnen onderbrengen. Nu kan ik allerlei kosten aftrekken (BTW enzo). Ik heb sindsdien echter nog niets op poten gekregen: het werd thuis gewoon te intensief met corona (thuis onderwijs etc).

Ik zou willen weten welke criteria het UWV hanteert om mijn keuring van WIA naar IVA om te zetten. In het verleden kreeg ik allemaal waarschuwingen dat ik misschien zelfs wel beter gekeurd zou kunnen worden als ik zelf een herkeuring aanvroeg. Nu met mijn 3e burn-out, vraag ik me af of ik genoeg “bewijslast” heb om mijn aanvraag te onderbouwen.

Wie heeft hier ervaring mee, en hoe zou ik het moeten aanpakken?

Het bedrijf noem ik omdat het natuurlijk meegewogen zal worden. Maar met pottenbakken verdien je geen drol: voor mij was het doel vooral om net genoeg te verkopen (op den duur) om duidelijk te maken dat ik “aan het economisch verkeer” deelneem, om daarmee mijn BTW en afschrijvingen te rechtvaardigen. Want dan is het voordeliger dan wanneer ik het puur als hobby doe en dus AL die kosten heb…

Ik zou het geen enkel punt vinden als ik nooit geld verdien met pottenbakken: dat de geringe inkomsten fluctueren, maar gewoon verrekend worden met mijn uitkering.

Beste Noor,
goed dat je aangeeft dat je een bedrijfje bent gestart. Hiermee geef je eigenlijk zelf al aan dat er nog mogelijkheden tot enkele arbeid zou zijn. Zo zal het UWV dit ook beoordelen en bij een herkeuring voor IVA waar je over na zit te denken zal dit dus tegen je kunnen werken!
Heb je deze wijziging ook bij het UWV gemeld?
Dat ben je namelijk wel verplicht om te doen, zie link
Het UWV heeft ook begeleiding bij het starten van een eigen bedrijf vanuit de WIA, link
Het UWV zou bij zo’n wijziging wel kunnen besluiten tot een herkeuring (zeker omdat je 80-100% bent afgekeurd).
Hou hier wel goed rekening mee.
Ik wens je heel veel sterkte en succes,
met vriendelijke groet,
John

  • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 3 weken geleden door John.

Hoi John,

Uiteraard heb ik dit gemeld.
Ik begrijp alleen niet zo goed wat je bedoelt met: “mogelijkheden tot enkele arbeid”.

Pas als ik duurzaam meer dan 20% van mijn laatstverdiende inkomen zou verdienen, past de keuring die ik nu heb niet meer.
Momenteel is er echter sowieso nog geen productie, ALS die er al is, zal er weinig geld binnenkomen, en ook is dit grillig. Ik kan productieve weken hebben, en daarna weer een tijd niet of minder productief zijn. Ik heb flinke aftrekposten die ik nu nog niet eens opvoer omdat er toch niets wordt verkocht, maar daarmee kan ik best wat meer verkopen en toch niet veel verdienen, wat ook niet mij doel is. Mijn doel is net genoeg verkoop om te bewijzen dat ik “deelneem aan het economisch verkeer” en daarmee mijn bedrijfje rechtvaardig. Maar geld dat binnenkomt, wordt gewoon omgezet in nieuwe materialen en andere kosten. Daar keer ik mijzelf niet eens loon van uit.

Dus dit verhaal is wel even iets anders dan wekelijks in loondienst dezelfde resultaten neerzetten.
Ik ben nu niet in dienst en niet in productie, en heb toch al weer een burn-out. De druk van mantelzorger zijn, gaat niet verdwijnen, en daarnaast heb ik gewoon mijn beperkingen.

Was dit advies gewoon een inval van jou, of heb jij ervaring of expertise die echt hierover gaat?

Beste Noor,
mijn opmerking over mogelijkheden tot arbeid heb ik geplaatst omdat je vraagt welke criteria het UWV hanteert bij de aanvraag bij een IVA uitkering. Met nog (al zijn het geringe) mogelijkheden tot arbeid zal het UWV geen IVA toekennen. Dat zijn de regels ontrent de IVA namelijk.
Mijn reactie is zeker niet zomaar een ingeving.
Ik plaats deze hier als ervaring deskundige.
Ik wens je veel wijsheid en sterkte

Fijn dat je veel ervaring hebt. Ik was echt op zoek naar de criteria, dus ik vind het lastig dat je op basis van mijn tekst alleen schrijft “kan niet”.

Ik heb al best een aantal keer om de criteria gevraagd, ook bij het UWV, en ik krijg ze nooit.

In plaats van heel gedetailleerd te beschrijven hoe mijn situatie is (niet echt lekker voor mijn privacy), zou ik gewoon zelf willen kijken of die regels mogelijk van toepassing zijn of niet.

Kan je mij de criteria noemen, of is er een link naar?

Ik heb complexe PTSS. Ik heb geen bedrijf en verdien niks. Tegen mij zeggen ze: voor Iva moet je bedlegerig zijn, of niet voor jezelf kunnen zorgen. Een kennis van mij heeft miniere en interne lawaai in zijn hoofd, geen Iva maar 80-100. Die kennis kan niet eens auto rijden en kan amper een telefoontje plegen.

Wat John zegt is nuttig; je laat zien met het bedrijf dat belastbaar bent voor arbeid, ook al draai je verlies.

De criteria voor de IVA zijn:
1. Je moet 80-100 % arbeidsongeschkikt zijn
2. Er moet geen reele mogelijkheid/verwachting zijn dat je arbeidsongeschiktheid in de toekomst minder zal worden dan 80%.
Zie onder aan het bericht voor de meer exacte bepaling.

UWV stelt al heel snel dat er nog mogelijkheden zijn dat iemands situatie nog zal verbeteren en de rechter wil UWV op dat punt nog wel eens terugfluiten. Maar in het verhaal van Noor zit echter niets om te veronderstellen dat de arbeidsongeschiktheid niet zal verbeteren, integendeel. (Eigen bedrijf opgestart, problemen komen nu voort uit Corona situatie).

@kamal
Voor IVA hoef je niet bedlegerig te zijn. Zoals gezegd, de criteria zijn als hierboven. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bovendien niet vastgesteld op basis van wat iemand nog kan doen. De basis is wat kan iemand nu nog verdienen met zijn beperkingen ten opzichte van de situatie dat men nog werkte en die beperkingen niet had. (Het gaat om het verschil tussen oude loon en wat je nu nog kunt verdienen. Een bankdirecteur die zijn armen verliest krijgt daarom een hogere uitkering dan een straatveger die zijn beide armen verliest).

Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is volgens artikel 4, eerste lid, van de Wet WIA hij die als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling duurzaam slechts in staat is om met arbeid ten hoogste 20% te verdienen van het maatmaninkomen per uur. Op grond van het tweede lid wordt onder duurzaam verstaan een medisch stabiele of verslechterende situatie. Volgens het derde lid wordt onder duurzaam mede verstaan een medische situatie waarbij op lange termijn een geringe kans op herstel bestaat.

Ha Socrates, bedankt voor je input! Dit is al feitelijk er, en het sluit ook beter aan bij wat ik al wist.

Mijn punt is vooral dat je DUURZAAM inzetbaar moet kunnen zijn voor de arbeidsmarkt, en ik merk dat ik voortdurend mee moet veren met wat er om mij heen gebeurt. Daar raak ik regelmatig door overbelast, en dat past bij mijn diagnoses. Het is niet zo dat er nooit wat speelt, maar dat er nu toevallig Corona langskwam. Er is in een huishouden waarin we alle 3 mantelzorger zijn (zoon valt door onze aandoeningen onder de definitie “jeugdmantelzorger”) nooit genoeg tijd om echt grote stappen te zetten, en toch moeten we meer oplossen dan wat we aankunnen. Pottenbakken kan voor mij een uitlaatklep zijn om aan de prikkels van het gezin te ontkomen. Daarbij maak ik werk dat soms verkocht kan worden. Maar het pottenbakken An zich is een middel en geen economisch doel. Ik raak al in de stress van het idee dat er ergens druk komt te liggen. Dat ik volledig zelfstandig om hoog niveau iets opmerkelijks kan, wil niet zeggen dat er afgeleiden zijn waarmee ik duurzaam (dus zonder steeds uit te vallen) in dienst van een werkgever betaalde arbeid kan verrichten waarbij ik juist aan prestatienormen moet voldoen, me aan allerlei mensen en omstandigheden moet aanpassen, en ik volloop met extra indrukken buiten mijn gezin om.

Ik zou eerst eens praten met je behandelaar en wat deze vindt van je toekomstmogelijkheden/herstelmogelijkheden. UWV zal in het egval van een burnout al snel zeggen dat er nog behandelingsmogelijkheden en dus mogelijkheden tot herstel zijn. Het gaat er dus om wat je behandelaar daarvan vindt. Als hij geen mogelijkheden meer tot herstel ziet sta je sterkt, ziet hij of zij nog wel mogelijkheden dan heb je weinig kans.
Dat het enkele jaren kan duren voordat er sprake is van herstel is niet van belang, het gaat erom of er enig uitzicht op verbetering is of niet.

Jemig: ik hoop niet dat dit driedubbel gepost wordt. Mijn eerste twee antwoorden zijn blijkbaar niet verwerkt.moet ik het NOG een keer typen…

Ik ben niet afgekeurd op burn-out. Dat is gewoon een gevolg van overbelasting. Ik ben kortweg afgekeurd op neurologische beperking die niet meer verandert. Ik heb daarvoor al jaren geen behandelaar meer.

Het UWV heeft mij al in een bak “valt geen eer aan te behalen” zitten: hoor al jaren niets van ze. Heb ooit zelf nog eens een afspraak gemaakt om wat vragen te stellen, oa de vraag uit mijn eerste bericht, en dat zou uitgezocht worden. Nooit meer iemand op teruggekomen.

Dat is inderdaad een andere situatie, maar maakt mijn advies niet anders. Vraag het je behandelaar. Is er geen uitzicht op verbetering dan kun je IVA krijgen. Is UWV het niet met je eens dan zul je in bezwaar en beroep moeten. In bezwaar kijkt een andere arts van UWV er nogmaals naar en in beroep zul je de rechter moeten overtuigen.

Naar wat je zelf vindt kijkt de rechter niet. Hij gaat af op medische adviezen van medici.De rechter volgt het advies van UWV, tenzij je daar de gemotiveerde mening van een andere arts tegenover zet. Als je eigen arts bij de rechter twijfel doet zaaien zal de rechter zelf een deskundige benoemen die je dan zal onderzoeken. In de regel volgt de rechter het advies van de door hem ingeschakelde arts.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.