Home Forums Ziek en werken Solliciteren – vermelden op voorhand WIA/WGA?

Solliciteren – vermelden op voorhand WIA/WGA?

1 Started on: 126 november 2020 om 10:37

Tijdens mijn spoor 2 traject dat is opgestart bij mijn oude werkgever heb ik gemerkt dat solliciteren als een “beschadigd gevalletje” erg nadelig gezien kan worden. Zodra je iets meld in de vorm van een werkervaringsplaats, je je belastbaarheid moet gaan opbouwen, ofwel dat je ergens niet meteen voor de volle 100% fulltime aan de bak , dat dit problemen geeft.  Ergens ook wel logisch natuurlijk.

Nu mijn twee jaar ziektewet erop zitten, stopt het verhaal bij mijn werkgever en solliciteer ik vanuit de WIA/WGA .  Met een WIA/WGA kan een werkgever wat voordelen hebben en wat zekerheden (No-risk policy). Maar gevoelsmatig denk ik als er 10 CV’s op tafel liggen, dat ze graag voor die 9 “normale” zullen gaan qua vervolg.

Qua uren moet ik van de verzekeringsarts uit gaan van circa 20uur per week. De meeste banen die ik bekijk zijn zelden parttime/ 20uur. In de meeste gevallen minimaal 32 a 40uur en vaak wordt erin de praktijk nog een tandje bovenop verwacht.  (bijv bij accountmanager, contractmanager, bid manager etc).

Hoe gaan jullie hiermee om ? Melden jullie het in een motivatiebrief ? Pas tijdens het sollicitatiegesprek ?  Ik ervaar het namelijk als erg lastig en zit dus ook in dubio wat hiermee te doen?  Voordeel is immers als je op gesprek komt, dan heb je persoonlijk contact, maar aan de andere kant… je zit er voor een functie vaak, waarvan je weet dat je hem  niet kan gaan invullen.

Hoe benaderen jullie de markt ? Wanneer meld je iets ? Zien werkgevers het wel eens als voordeel ?

Vreemde is dat ik ook op de werkmap van het UWV geen optie voorbij zien komen om dit aan te geven. Je kunt wel je aantal beschikbare uren vermelden, maar nergens dat je dus eerst beperkt kunt werken en pas daarna (als alles goed gaat) fulltime.

Tweede vraag. Mijn indicatie van 20uur is in principe voor dit jaar vast gesteld. Het is onbekend of ik (bijv door positieve ervaring van een nieuwe baan) opeens versneld kan opbouwen naar meer uren. Hoe ga je hiermee om in gesprekken ? Een werkgever zoekt natuurlijk oook een stuk zekerheid/ verwachting.

 

 

 

Interessante vraag Thieske,

Als WIA’er sta je vaak met 3-0 achter dus je moet je afvragen of solliciteren op de klassieke manier zin heeft. Wat ik mijn cliënten vaak meegeef is om het bedrijf op te bellen en te vragen of je nog voor een officiële sollicitatie kort mag langskomen voor een oriëntatiegesprekje/korte kennismaking. Dit heeft enkele voordelen. 1) als het informele gesprekje klikt, ben je alvast bekend bij het bedrijf. 2) Je kunt tijdens het gesprek aanvoelen hoe ‘veilig’ het is en besluiten om je WIA-verhaal te delen en te onderzoeken of je kansrijk bent in een sollicitatieprocedure. Leg de werkgever uit welke voordelen er aan je zitten, bijv. de no-risk. 80% van de werkgevers weet niks van de WIA maar is alleen bang voor de gevolgen. Je kunt met de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel de werkgever wellicht ontzorgen. 3) Je kunt het bedrijf tijdens een korte oriëntatie beter leren kennen en dieper onderzoeken wat er van je verwacht wordt en welke mogelijkheden er concreet zijn. En natuurlijk of je er wilt werken of niet. 4) Je mag deze activiteit inboeken als een sollicitatie-activiteit richting UWV.

Er zijn bedrijven die er niet voor openstaan maar er zijn ook bedrijven die het kunnen waarderen. Je onderscheidt je immers van de rest en als het wel klikt kan het tot bijzondere dingen leiden is mijn ervaring. Het is een kwestie van proberen.

De meeste bedrijven zijn terughoudend met het aannemen van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Hun angst is vooral gebaseerd op vooroordelen, aannames en onwetendheid over de regelingen en subsidies.

Wat betreft je andere vraag. Je kunt met de werkgever een aantal garantie-uren afspreken. Bijv. 15 uur. Die uren ben je er sowieso, buiten die 15 uren moet je opbouwen. Hiermee verkoop je een bepaalde basis en dus zekerheid. Je succeskans is uiteraard lager dan een ‘gezond’ iemand, maar het is een kwestie van trial en error. Ik ken zat werkgevers die niet moeilijk doen om een WIA’er, sommigen vinden het in het kader van inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zelfs een plus. Eventueel kun je aan het UWV vragen of je een proefplaatsing van maximaal twee maanden mag inzetten.

Succes!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.