Home › Forums › Ziek en werken › Nieuwe baan tijdens WIA/WGA uitkering – stel het lukt je niet en je wilt stoppen
Nieuwe baan tijdens WIA/WGA uitkering – stel het lukt je niet en je wilt stoppen
Een vraag m.b.t. de regels op het moment dat je een nieuwe baan hebt tijdens je wia/wga uitkering.
Situatie : WIA/ WGA uitkering. Op dit moment in de LGU (Loongerelateerde uitkering) tot ergens in mei 2022. Oude werk is gestopt. Geen aanvullende inkomsten uit werk dus. Mijn oude werkgever heeft schijnbaar een WGA Hiaat verzekering, dus indien ik zonder werk zit na de LGU periode, dan nog een stukje inkomstenzekerheid. (zij vullen aan tot 70% heb ik begrepen).
Gezien solliciteren op “mindere” banen waarbij ik opbouwend en minder stressvol kan gaan werken voor geen meter op schiet, nu een nieuwe baan gevonden waarbij ik fulltime aan de slag kan. Dit neemt uiteraard een risico met zich mee (ivm stress/ burnout) , maar het alternatief (niets doen/ niet werken) dat is ook niets en je komt er pas achter of iets lukt, op het moment dat je het probeert.
In vorige gesprekken met het UWV kwam het over dat er een goed vangnet was. Dat als iets niet lukte, je altijd terug kon vallen op je WIA uitkering. Zelfs als je na 5 jaar de idem klachten zou krijgen, zou je er aanspraak op kunnen maken. Vandaag weer een nieuw gesprek gehad en daaruit kreeg ik weer een geheel andere versie te horen. Daarin gaven ze namelijk aan :
– Je accepteert nu deze nieuwe fulltime baan. Stel het lukt je niet kun je niet zomaar zelf stoppen. Je moet je dan ziek melden en dan volgt er weer een heel nieuw traject met arbo artsen en beoordelingen. Werkgever mag wel gebruik maken van de no risk policy, maar je moet dus weer de ziektewet in. Stel de functie en het bedrijf past niet bij mij of door mijn prive situatie die kan veranderen wordt het te zwaar, dan zit ik dus wel vast. ( en helemaal lijkt me als een arbo dan natuurlijk ook weer kan zeggen… hij kan gewoon weer 100% er aan de slag.. ondanks je een wia beoordeling in je zak hebt. En het lijkt me stug dat ze meteen met een “spoor 2 traject…elders werken ” komen aanzetten. Dit zou erg nadelig zijn voor de werkgever)
– jezelf niet ziek melden en uitzitten… en wachten tot het verkeerd gaat weer..is sowieso niet slim, maar als je dit doet dan stopt ook je wia omdat je na 1 jaar weer volledig gewerkt te hebben, teveel verdient hebt en dus beter zou zijn om te werken. Als je te lang door gaat, dan dus helemaal een probleem.
– Als je jezelf dan ziek meld, dan telt dat niet meer mee als inkomsten. Het is dan dus niet zo dat je WIA stopt omdat je bijvoorbeeld via de ziektewet, meer dan 70% van je oude inkomen hebt kunnen verdienen. Je hebt dan dus nog wel recht op de wia/wga. Alleen gezien ik een jaarcontract heb en mijn dienstverband daarna dus stopt, dan vervalt automatisch de (LAU) aanvulling. Immers stel ik werk 6 maanden en daarna val ik uit… dan zit je zo weer aan die overige 6 maanden. Dan moet je opeens weer snel iets nieuws vinden wat voldoet aan de restcapaciteit om te verdienen. ( Nu heb ik dan nog het geluk met de WIA hiaat verzekering, maar dit lijkt me erg vreemd om als kat in het nauw te zitten zo.zorgt juist voor veel meer stress dan dat je juist de rust hebt om op te bouwen )
– Je kunt niet zomaar stoppen met de nieuwe baan als het niet lukt. Je mag immers niet meewerken aan je eigen ontslag. Je moet je dan dus of zoals hiervoor gemeld, ziek melden bij de nieuwe werkgever of hij moet je overeenkomst ontbinden ( mag niet mijn initiatief zijn) of in ieder geval een goed uitgewerkte onstlag met wederzijds goedkeuring.
– Idem was overigens geweest als ik een mindere baan had geaccepteerd. Stel ik was voor 16uur ergens bij een callcenter of dergelijke gaan werken, dan had ik niet zomaar kunnen stoppen. Dan was het daar wachten of je echt meer uren zou krijgen of je had vanuit daar een nieuwe baan moeten vinden. Je moet dan dus ook oppassen dat je niet teveel uur een “mindere ” baan pakt, zodat je nog wel tijd over zou houden om te solliciteren.
– Stel ik werk langer dan een half jaar, dan bouw je ook weer WW rechten op. Je krijgt in theorie deze beide, maar ivm de verrekening achter de schermen is dit onder de streep weer 70% van je oude salaris. Zeker gezien mijn WIA Hiaat verzekering is hier dus geen voordeel voor mijn persoonlijke situatie.
Ik was zelf in de veronderstelling dat werken loont. Als ik kijk naar deze info komt dit anders over. Immers …. als ik niets doe, dan krijg ik gewoon de WIA uitkering en na die periode (ook onder werk) dan wordt ik nog steeds netjes aangevuld tot mijn pensioen gezien de hiaat verzekering.
Maar als ik nu dus zelf ervoor kies om het toch te proberen, dan zit je dus aan allerlei nadelige regels vast. Het UWV zou toch juist ervoor open moeten staan dat mensen weer aan de slag willen. En of iets lukt..dat weet je pas als je het probeert.
Twijfel dan ook of deze info echt klopt. Het doel is immers weer aan de slag te kunnen gaan. Maar op het moment dat je aanvoelt dat het te zwaar is, dat je zonder actie ( werk neerleggen) weer jezelf in puin helpt, dan moet je toch kunnen ingrijpen en jezelf beschermen? En de nieuwe werkgever moet dan toch niet de dupe zijn van zo’n traject ? En als je jezelf ziek meld, dan is dit toch enorm tegenstrijdig met het traject waar je in zit ? Je wit juist weer door werken mee doen in deze al vreemde maatschappij (en je bent immers al “ziek” beoordeeld.. daarom zit je in de wia)
Sowieso wellicht slim om eens informatie digitaal op te vragen ipv telefonisch. WIA/WGA is niet voor iedereen even duidelijk begrijp ik in de diverse gesprekken.
Lang verhaal kort… iemand ervaring met de situatie als je gaat werken tijdens je WIA/ WGA uitkering en het werk bevalt niet/ is/ wordt te zwaar?
Of denk ik veel te moeilijk…en is dit slechts weer ene kwestie van het formulier invullen “situatie is veranderd”…
Excuses voor de lange lap tekst :)… ben benieuwd
Ik kwam hier met dezelfde vraag, al heb ik ook nog geen vooruitzicht op werk nu. Ik lees daarom even mee!
Alas je weer aand esag gaat mag je inderdaad niet zomaar stoppen, er moet een goede reden voor zijn.
Of je binnen 5 jaar (vrijwel) direct weer terug kunt vallen op de WIA hangt af van je reden van ziek worden en of de uitkering minder dan 5 jaar gelden gestopt is.
In het geval je het werk niet meer aankunt om dezelfde reden als je de WIA uitkering kreeg dan val je gewoon weer terug. Is er een andere, dus nieuwe, reden dat je niet meer kunt werken dan volg je gewoon het traject van twee jaar ziektewet en daarna weer WIA.
Wat er gebeurt als je nog steeds een WIA uitkering hebt is mij onduidelijk.
Of het verstandig is weer te gaan werken hangt erg af van je situatie. In sommige gevallen zou ik het afraden: en dat is metname als er grote kans bestaat dat je arbeidsongeschiktheid verder zal toenemen. Als je in een nieuwe baan weer afgekeurd wordt wordt d ehoogte bepaald door het loon van de de nieuwe baan. De oude WIA uitkering wordt niet meegenomen. Dat kan zelfs het geval zijn als je nog steeds een WIA-uitkering hebt. Het gevolg van bezuinigingsmaatregelen en ingrijpen in de sociale zekerheid in 2018.
Let op. Bij je nieuwe baan krijg je waarschijnlijk ook een nieuwe WIA Hiaat verzekering. In de voorwaarden van deze verzekering staat dat je geen uitkering mag ontvangen als deze verzekering wordt gestart. Je bent dan wellicht niet meer verzekerd voor de WIA Hiaat.
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.