Home Forums Ziek en werken Net niet gelukt, wat nu?

Net niet gelukt, wat nu?

2 Started on: 124 oktober 2020 om 13:39

Dag allen,

Ik heb de volgende vraag: in februari ’19 ben ik ziek geworden, maar al snel begonnen met urenopbouw. Dit ging zeer langzaam, waardoor ik een jaar later nog steeds niet helemaal op m’n contracturen zat en me dus niet beter kon melden. Nog even later werd ik helaas erg ziek en kon ik helemaal niet meer werken. Nu bezig met revalideren, maar de WIA moet vlg maand toch aangevraagd worden ivm de heerlijke pech dat ik ziek werd toen ik bijna helemaal gereintegreerd was en nu dus richting 2 jaar ga.

Stel dat ik een deel WIA toegekend krijg, betekent dit dat ik automatisch mijn contract kwijtraak (al bijna 20 jaar vaste dienst)? Of is WIA niet automatisch einde dienstverband? Ik weet dat ik niet zomaar ontslagen kan worden en dat dat via Uwv zal moeten. Plus er is verwachting dat ik gewoon helemaal beter wordt, alleen weet niemand hoe lang dat nog duurt.

En stel dat ik geen wia toegekend krijg, maar ook geen loon meer omdat ik nog steeds ziek ben, hoe moet dat dan?

En nog een vraag: stel dat ik van uwv 20 uur moet werken, maar dit lukt me niet, wat dan?

En nu de wia toch aangevraagd zal moeten worden, heeft het dan nog zin om zo hard m’n best te doen om een paar uur te kunnen gaan werken en dit hopelijk steeds verder op te bouwen? Of ben ik toch m’n contract al kwijt?

Het geeft me enorm veel zorgen allemaal. Vast bedankt voor eventuele antwoorden.

 

 

Hallo Daan,

Na de wachttijd van 104 weken, eindigt de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever. Het dienstverband niet. Er ontstaat dan een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. Als de werkgever ontslag aanvraagt bij het UWV, is een transitievergoeding verschuldigd. Tegenwoordig kan een werkgever hiervoor gecompenseerd worden.

Als de WIA niet toegekend wordt, kunt u WW aanvragen. Neem daarvoor tijdelijk contact op met het UWV.

U ‘moet’ niet 20 uur werken. Als u volgens het UWV voor 20 uur geschikt bent voor uw eigen werk, zal uw arbeidsongeschiktheidspercentage 50% zijn. Dit houdt in dat u in eerste instantie een gewone WIA uitkering krijgt voor de duur dat u WW rechten hebt opgebouwd (de loongerelateerde uitkering). Na deze periode maakt het percentage arbeidsongeschiktheid wel uit. Het UWV verwacht dan dat u minimaal 50% van uw restverdiencapaciteit benut (in uw geval zou dat 10 uur in eigen werk zijn). Als u dat doet, is uw uitkering 70% van uw WIA-maandloon min 70% van het bedrag dat u volgens het UWV kunt verdienen.

Een beetje ingewikkeld, maar u doet er dus wel goed aan om te blijven werken.

 

Op dit moment kunt u niet werken en zal de wia aangevraagd worden. De wia is opgedeeld uit een duurzame variant, de iva, en de werkgerelateerde, de wga. Bij een wga gaat het uwv er vanuit dat er nog verbetering mogelijk is.

Tijdens die verbetering is reïntegratie belangrijk en kunt u werk opbouwen tot hoever u komt. U krijgt daarbij ondersteuning van het werkbureau van het uwv.

Uw dienstverband kan gewoon blijven bestaan, als uw werkgever daarachter staat, alleen wordt u voor uw bepaalde percentage betaald uit de wia.

Voor uw rust, kunt u dit misschien bespreken met uw werkgever en afspraken maken hoe nu verder?

Sterkte en succes, ineke

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.