Home Forums De keuring en erna Herkeuring door sociaal medisch verpleegkundige telefonisch

Herkeuring door sociaal medisch verpleegkundige telefonisch

6 Started on: 1218 maart 2024 om 12:00

Tags: 

Goedemiddag,

Ik zit al 10 jaar in de WGA 80-100. Kreeg een brief met een vragenlijst. Die moest ik invullen. Dezelfde dag werd ik gebeld waar mijn vragenlijst bleef. Aangegeven dat die net binnen was. Kreeg gelijk een datum voor een gesprek met sociaal medisch verpleegkundige. Ik vroeg waarom maar dat konden ze niet aangeven.

Vanmorgen toch maar gebeld omdat ik niet kon slapen ervan. Bleek een telefonische keuring.

Ik ben totaal van slag, zo’n gesprek van 1,5 uur kan je wereld op zijn kop zetten. Hoe doen ze dat telefonisch? Ik krijg nooit alle medische stukken daar voor donderdag?

Hoe werkt dat ik hoop dat iemand ervaringen heeft en me wil helpen.

Ik zit 10 jaar in de WIA vanwege andere klachten heb nu sinds een jaar helaas ook kanker gehad

Vriendelijke groeten
Sara🍀

Beste Sara,

Herkeuringen worden niet uitgevoerd door een sociaal verpleegkundige. Ook is er bij jou geen aanleiding om een herkeuring uit te voeren. Ik denk dat er wat ander aan de hand is.

Zie: https://www.uwv.nl/nl/over-uwv/themas/sociaal-medisch-beoordelen/achterstand
onder Monitoren populatie volledig arbeidsongeschikten.

Je zal waarschijnlijk een gesprek krijgen over hoe het nu met je gaat en de uitslag daarvan kan bijvoorbeeld zijn dat je opnieuw wordt gekeurd maar ook dat er niets veranderd is.

Vraag aan het begin van het gesprek om duidelijkheid waarom het gesprek plaats vindt.

Je kunt ook je ongenoegen uiten over de gang van zaken: geen informatie, weinig tijd gegevens te verzamelen, geen informatie over het hoe en waarom. Eventueel kun je een klacht indienen bij het uWV over deze gang van zaken.

Succes,

Socrates.

Socrates,

Bedankt, verhelderend.

Ik zal je laten weten hoe het gesprek is gegaan.

Ik heb naast mijn huidige klachten kanker gekregen ben gescheiden 2x verhuisd met mijn kinderen.

Hoop dat we nu even gespaard blijven en ik gezien word.

Anders komen er weer andere zorgen bij!

Bedankt fijn dat je de moeite neemt te reageren 🍀

Hoi Socrates,

De sociaal medisch verpleegkundige heeft gebeld en wil voor de IVA gaan. Mijn psychologe moet dan wel aangeven dat behandeling geen effect meer heeft (uitbehandeld ben) of dat behandeling puur is als instandhouden van kwaliteit van leven ter voorkoming van erger.

Dat vindt ze lastig en heeft het over beroepscodes.

Wel kan je vragen van de verpleegkundige beantwoorden.

Wat is jouw mening over deze beroepscodes? Waarom doen ze daar zo moeilijk over als ik feitelijk al 20 jaar therapie krijg maar niets werkt.

Vriendelijke groeten,
Sara

De beroepscode schrijft onder andere voor dat een arts zich bij zijn eigen specialisme moet houden. Zo mag een hartspecialist geen psychiatrische adviezen gaan geven en een behandelaar niet op de stoel van een verzekeringsarts van het UWV gaan zitten. Ook is het zo dat er voor gewaakt moet worden dat een behandelaar zijn vertrouwensband moet opgeven door in te gaan op verzoeken van patienten. Zeker als een arts denkt dat iemand best nog kan werken en de patient vindt dat dit niet het geval is. Om dat soort situaties te voorkomen zijn artsen heel terughoudend. Ook mag de arts niet zomaar informatie evrstrekken en moet hij daarbij heel terughoudend zijn.

Sommige bahndelaars zijn daarin wat strenger dan anderen. Het beste is als UWV gericht vragen stelt aan de behandelaar en dan metname de vraag of er nog verbeteringen te verwachten zijn of dat er geen mogelijkheden meer zijn voor veredere behandeling en de huidige gang van zaken gericht is op het stabiliseren van de toestand en niet op verbetering.
Ik denk dat je behandelaar op dergelijke vragen wel antwoord zal kunenn en willen geven.

Succes.

Socrates.

Hoi Socrates,

Volgens mijn huisarts/psycholoog moet het UWV gericht vragen stellen over het medisch dossier en sturen ze nooit het gehele medische dossier.

Hij gaf aan dat dit ook tegen de wet op de privacy is om alles te versturen klopt dit?

Alvast bedankt weer. Het is enorm fijn dat je me zo ondersteund🙏

Ik lig er vreselijk wakker van 😞

Hoi,

Dat klopt. Er mah alleen beeprkt gegevens worden verstrekt en alleen voor zover noodzakelijk.Het toesturen van het hele dossier is niet toegestaan en wordt door de medische tuchtrechter afgestraft. UWV moet echt gericht vragen stellen en duidelijk maken waarom zij dit willen weten.

Groetjes,

Socrates.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.