Home Forums Ziek thuis Eerste gesprek met verzekeringarts UWV.

Eerste gesprek met verzekeringarts UWV.

3 Started on: 1212 juli 2020 om 14:07

Beste lezers,

Omdat ik inmiddels bijna twee jaar in de WIA zit, heb ik volgende week een eerste gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen met een aantal vragen:

  • Mijn thuissituatie is heel erg ingewikkeld. Mijn vrouw is ernstig (progressief) chronisch ziek en ik ben dus haar mantelzorger. Door deze situatie heb ik in 1,5 jaar ziektewet, niet optimaal aan mijn eigen herstel kunnen werken. Iedere hulpverlener bevestigd dat, maar weet ook niet hoe hij / zij mij en mijn vrouw daarin kunnen helpen. Wij vallen in onze situatie wat veel dingen betreft tussen wal en schip. Hoe geeft ik dit straks aan bij de verzekeringarts? Als zij hoort wat ik thuis allemaal doe, dan klinkt het alsof ik alles weer aan kan. Maar de realiteit is echter, dat ik wel door MOET gaan. Mij vrouw heeft teveel zorg nodig, wat ik niet uit mijn handen kan laten vallen. Sociale kring is er niet helaas.
  • Meerdere hulpverleners vragen zich af of werken überhaupt nog wel een optie is in mijn situatie. Mijn vrouw heeft met alles begeleiding nodig, maar een PGB hiervoor krijgen we niet. Mensen die bij ons over de vloer komen, beamen het elke keer weer, dit kan niet zo. Op dit moment ben ik bijna full-time bezig met de zorg voor haar (en het huishouden), maar hier staat niks tegenover. We zitten letterlijk minimaal 2 à 3 keer per week bij een zorgverlener / specialist voor haar, zij kan hier niet alleen heen. Zijn er meer mensen die in deze situatie zitten? Of is hier nou niks anders mee te doen?
  • Mijn loopbaancoach en psycholoog verdenken mij van een burn-out (bovenop de reden dat ik thuiszit). Ik las op internet dat een verzekeringsarts, bijna altijd vraagt hoe je dag eruit ziet. Die van mij zijn ramvol met taken die ik moet doen, maar nogmaals, ik MOET wel. Zonder mijn hulp, gebeurt er thuis niks. Elke ochtend raap ik mijzelf bij elkaar om de dag door te komen, hoe leg ik dit uit?

Ik hoop dat er iemand iets zinnigs kan zeggen, of mij verder kan helpen.

Alvast dank voor de moeite!

 

Groetjes,

Lima

 

Hallo Lima,

Je hebt een gesprek omdat je bijna twee jaar in de WIA zit? Ik neem aan dat je bedoelt dat je bijna twee jaar ziek bent en binnenkort een WIA-keuring krijgt.

Bespreek deze situatie eens met de gemeente om te onderzoeken wat er vanuit de WMO mogelijk is. Het UWV neemt namelijk een beslissing op jouw vermogen tot arbeid, andere omstandigheden zijn niet of veel minder relevant.

Bespreek je zorgen en de situatie ook met de verzekeringsarts van het UWV. Wellicht kan hij met je meedenken over een oplossing of je doorverwijzen.

Zorg ervoor dat je belangrijke stukken van behandelaren meeneemt naar het gesprek met de arts zodat hij dit kan onderzoeken. Wees vooral pro-actief, je hebt namelijk maar één kans. Veel mensen gaan veel te afwachtend het gesprek in, benoemen veel, maar onderbouwen niks met stukken. Het helpt echt als je goed voorbereid met stukken op het gesprek verschijnt.

Ja, de arts vraagt naar je dagindeling en dagactiviteiten en naar je ‘herstelgedrag’, maar wees daar niet al te bang voor. Het is voor de arts om een beeld te vormen over recuperatie, dag/nachtritme, passiviteit/activiteit etc. Het is maar één van de onderdelen van het gesprek.

Wil je meer weten over de WIA, download dan mijn gratis whitepaper met alles wat je over de WIA moet weten.

Klik hier om hem te downloaden.

 

Beste Selwyn,

Bedankt voor je uitgebreide reactie en het whitepaper!

Ik bedoel inderdaad dat ik bijna 2 jaar ziek ben en eerdaags het eerste gesprek met de verzekeringsarts heb.

Mijn vrouw en ik hebben al een aantal gesprekken met de gemeente gehad, maar vanuit de WMO krijgen wij nu niet veel PGB (6 uur). Waarvoor ik ook nog behoorlijk mijn best heb moeten doen, en dit tijdens een hoorzitting heb weten te verdubbelen (was dus eerst 3 uur). Zijn we al heel blij mee hoor, echt dat is het niet, maar het is lang niet genoeg om alles goed te regelen. Alles wat ik op dit moment voor haar doe, wordt onder de noemer ‘gebruikelijke zorg’ geschoven. Wat ons zo frustreert is dat er geen rekening wordt gehouden met wat deze situatie met ons al mens doet. Hoe zwaar en emotioneel dit allemaal is. Maar goed, dit misschien teveel off-topic.

Het gesprek is helaas een telefonische afspraak, dus ik kan geen stukken overhandigen. Ik zal in elk geval zeker pro-actief zijn en me proberen zo goed mogelijk voor te bereiden. Heb jij suggesties welke stukken ik in elk geval paraat moet hebben? Gaat het dan ook om medische brieven over de gezondheid van mijn vrouw, of meer van mijn psycholoog over mijn gezondheid. Of staat dit ook in je whitepaper?

Hartelijke groet,

Lima

 

 

Hallo Lima,

De stukken die jij moet delen met UWV moeten betrekking hebben op jou. Tijdens de keuring staat namelijk jouw gezondheid en arbeidsvermogen centraal. Nu is het zo dat behandelaren geen uitspraak mogen doen over jouw vermogen om wel of niet te kunnen werken, maar zij kunnen de verzekeringsarts wel inzicht geven hoe het met jou gaat of wat er te verwachten is. Je gaf in je eerste post aan dat er gedacht wordt aan een burn-out, wellicht kan je huisarts of psycholoog hier wat meer over op papier zetten.

Tot slot: vertel de verzekeringsarts gewoon hoe je dagen eruit zien en welke beperkingen je ervaart, ook in relatie tot de zorg thuis. Verzwijg niets en deel alles wat je wilt en moet delen met hem of haar zodat ze zich een goed oordeel kan vormen. Het is een arts die serieus met jouw informatie omgaat. Bereid je goed voor en zet desnoods alles wat je wilt bespreken op papier zodat je een houvast hebt tijdens het gesprek. Zodra je de spreekkamer uitloopt gaat de arts zijn oordeel vormen en dit op papier zetten en heb je in principe geen contact meer met hem of haar.

Heel veel succes!

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.