Home Forums Mijn Verhaal Dagschema voor gesprek WIA

Dagschema voor gesprek WIA

3 Started on: 121 augustus 2022 om 10:47

Goedemorgen allemaal,

Ik ben begonnen met het maken van een overzicht wat ik op een dag doe. Maar eigenlijk doe ik niks. In de ochtend doe ik wat simpele dingen (beetje opruimen, planten verzorgen, mail lezen) die ik afwissel. Maar huishouden doe ik niet. Alleen als ik een keer een goede dag heb. Ik sta op en na 2 uur ben ik echt al te moe en misselijk. Ik heb diagnose chronische depressie dysthymestoornis (eerste diagnose al in 2001 maar dat wist ik niet) en nu somatoforme stoornis erbij.

Ik zit, ik pieker, ik rust, ik kan uren zitten en staren/denken. Ik slaap slecht. Ik doe alleen verplichte dingen zoals naar praktijkondersteuner of psycholoog. Maar als ik niks moet dan kom ik echt tot niks. Als visite komt dan raak ik al compleet gestressed. Te veel en te druk. Maar soms moet het en dan ben ik echt 2 dagen gesloopt.Concentreren lukt niet want dan word ik misselijk want mijn ogen en mijn hoofd raken dan overbelast. Geluiden en licht maken me misselijk.

Ik heb een takenlijstje gemaakt met huishoudelijke taken waar ik een taak kan pakken op goede dag. Maar dat is met een beetje geluk 1 x in de 14 dagen misschien. En dan echt niet langer dan een half uur per taak. Ik kan de knop omzetten en uren doorgaan maar dan ben ik de dagen erna niks meer waard.

Mijn man regelt alles van boodschappen tot koken en wassen en strijken.

Voordat ik ziek werd, werkte ik 40 uur per week. Weekend, avond, geen probleem. Ik begon om 7 en was om 18 uur thuis. Maar ook toen al geen tijd en energie meer voor andere dingen.

Dit kan ik toch niet zeggen bij de keuring? Ik kan toch niet zeggen dat ik de hele dag niks doe. Het lijkt er eerder op dat ik chronisch lui ben geworden. Zelfs op vakantie wil ik niet meer. En dit duurt al bijna 2 jaar.

Ik hoop dat er op dit forum iemand is die me raad kan geven.

De verzekeringsarts van het UWV wil weten wat je zo allemaal op een dag doet. Dat wil hij weten om te bepelen of je kunt werken en zo ja hoeveel uur en wat voor soort werk.
Men is er daarbij niet op uit om je een zo hoogm mogelijke uitkering te geven maar een zo laag mogelijke. Men vertaald zaken dus al gauw als dat je schoonmaak werkzaamheden kan verrichten omdat je thuis ook schoon maakt. Waarmee ik wil zeggen pas op!

Je kunt prima zegen bij de keuring dat je geen energie hebt en nergens toe komt. Vertel gewoon het verhaal dat je hierboven beschreven hebt. Dat is de degelijkse realteit. Doe je niet beter voor dan je feitelijk bent. Daar heb je alleen je zelf mee en wat je beschrijft past helemaal bij een depressie.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Het is juist ook belangrijk om aan te geven wat je (niet) doet zodat ze kunnen inschatten of je uberhaupt ruimte voor arbeid hebt. Niks doen? Soms is opstaan en aankleden, al een behoorlijke activiteir. Schrijf die op in je dagschema, met daarbij hoeveel energie het kost. Een dagschema van uur tot uur, en benoem je activiteiten. ‘Niks doen’ heet een rustmoment. Slaap je extra, benoem wat je man extra oppakt, heb je verder hulp?
Ken je de lepeltjestheorie?
Voor meerdere chronische beperkingen te gebruiken, over energie en wat het dagelijks leven jou kost!

https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ermee-omgaan/omgaan-met-moeheid-na-nah/lepeltheorie-nah

Noem jezelf niet lui hoor meis, en maak je dagschema niet mooier dan dat het is, wat we eigenlijk liever doen! Succes en sterkte!!

Dankjewel voor de reactie. Fijn om te lezen dat mijn gedrag best “normaal” is. Voelt al stuk beter om het te gaan vertellen.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.