Home Forums De keuring en erna Bepaling sv-loon gedurende jaar voor ziekmelding

Bepaling sv-loon gedurende jaar voor ziekmelding

5 Started on: 126 februari 2022 om 14:06

Hello 🙂

Ik heb een vraag en hoop dat iemand kan helpen. Hopelijk is mijn vraag duidelijk..

Onlangs heb ik een keuring in het kader van de WIA gehad. Al tijdens het gesprek zelf maakte de keuringsarts bekend dat ik inderdaad voor een WIA uitkering (IVA) in aanmerking kom.

Ik heb gelezen dat voor de hoogte van de uitkering wordt gekeken naar het sv-loon dat verdiend werd in het jaar voor de eerste ziektedag.
Over het hoe en wat daarvan heb ik een vraag.

Ik ben destijds vanaf eind oktober ziek gemeld, midden in een jaar dus.
Omdat mijn inkomen in het jaar voordat ik ziek werd gedurende de maanden tot mijn ziekmelding is gestegen ( vanwege een toename in werkuren), kan er niet direct een eenvoudige berekening van mijn sv-loon van dat jaar gedaan worden.

Wel zag ik op MijnUWV dat daar de sv-lonen per maand bekend waren.

Gaat het UWV deze sv-lonen van de 12 maanden voor mijn ziekmelding bij elkaar optellen om zo tot een sv-loon over die 12 maanden te komen?
Of werkt het anders?

Ik hoop dat iemand me wat uitleg kan geven over deze procedure.

Alvast heel hartelijk bedankt voor uw hulp.

Vriendelijke groet,
Annemieke

Excuses voor de toevoeging, ik zag geen optie om mijn bericht te bewerken..

Is het gebruikelijk dat je al in het keuringsgesprek duidelijkheid krijgt over de beslissingsvorming van de arts of heb ik gewoon geluk gehad wat dat betreft?
(Overigens begrijp ik dat niets officieel is tot ik de definitieve beschikking heb ontvangen)

Dank voor de hulp!

UWV berekend de inkomsten over de 12 maanden voorafgaande aan de ziekmelding en deelt dit door het aantal werkdagen in die 12 maanden. De uitkomst is het dagloon aan de hand waarvan de hoogte van de uitkering wordt bepaald.

Zie ook: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-is-sv-loon/detail/hoe-berekent-uwv-de-hoogte-van-mijn-uitkering-met-het-sv-loon

Dat de verzekeringsarts direct de uitkomst komt omdat deze heeft geoordeeld dat je geen benutbare mogelijkheden hebt om te kunnen werken. Je bent op medische gronden volledig arbeidsongeschikt bevonden en in zo’n geval vindt er geen beoordeling door een arbeidsdeskundige plaats; de mate van arbeidsongeschiktheid staat namelijk al vast

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Hallo Socrates,

Dank voor de snelle reactie.
Het artikel had ik inderdaad gevonden en al gelezen.
Toch was het een en ander niet helemaal duidelijk, vandaar mijn vraag.
Ik weet de methode om het dagloon te bepalen ( jaarlijks sv-loon gedeeld door 261 dagen, vermenigvuldigd met 21,75), maar mij is niet duidelijk hoe het UWV aan het jaarbedrag komt.

Gaan ze de bij hen bekende maandelijkse sv-lonen (van oktober 2018 t/m oktober 2019, te vinden op MijnUWV) bij elkaar optellen of hanteren ze een andere methode
( bijv. het loon van oktober 2018 en oktober 2019 bij elkaar optellen en door 2 delen om een gemiddeld maandloon te berekenen en dat dan x12 om het sv jaarloon te bepalen?
Of misschien nog wel iets geheel anders?)

Omdat mijn loon nogal verschilde en veranderde in het jaar voordat ik ziek werd kan de methode die gebruikt wordt nogal wat verschil maken.

Hopelijk ben ik duidelijk. En misschien is het heel eenvoudig en denk ik veel te veel na en snap ik het daarom niet 🙂

Vriendelijke groet,
Annemieke

Het is echt heel simpel. Men telt letterlijk de verdiensten waarover premies e.d zijn betaald over iedere maand bij elkaar op. Dus Okt. + Nov + Dec + Jan. + etc.

Men gaat niet vermenigvuldigen of zo. Bedoeling is juist het gemiddelde vast te stellen over deze 12 maanden. (Veelal is men voorafgaande aan de langdurige ziekte al vaker korter ziek en verdiend men eventueel minder of gaat men er in uren op achteruit. Zo bespaard UWV in veel geval kosten).

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Hoi Socrates,

Dank voor je antwoord!
Ik denk dat ik het nu snap, het was dus eigenlijk zoals ik in eerste instantie dacht.
Moet leren niet zo ver door te denken 🙂

De reden die je geeft waarom het zo werkt heeft een een ander toch nog iets duidelijker gemaakt, dank daarvoor.

Ik wacht het bericht van het UWV af en ga me tot die tijd maar richten op het in orde maken van de financiële kant van dingen met mijn werkgever.
Die heeft heel netjes mijn salaris doorbetaald en heeft nu recht op teruggave daarvan. Ofwel door mij of door het UWV.

Heb inmiddels een machtigingsformulier ontvangen van het UWV en zal mijn werkgever vragen wat hij het liefste heeft: of terugbetaling door mij of door het UWV.

Nogmaals dank voor de uitleg.

Vriendelijke groet,
Annemieke

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.