Home Forums Geldzaken advies gevraagd over financiële consequenties IVA samen met gedeeltelijk werken

advies gevraagd over financiële consequenties IVA samen met gedeeltelijk werken

6 Started on: 1210 september 2024 om 21:28
Anoniem

Goedenavond,

De afgelopen tijd is een rollercoaster geweest, na het bericht van het UWV dat met terugwerkende kracht mij een IVA uitkering is toegekend. Tegelijkertijd is het oordeel dat ik nog wel 18 uur kan werken in een aangepaste functie. Naast de emotionele impact, die het op me heeft, probeer ik op een rij te krijgen welke financiële gevolgen dit heeft. En ik hoop dat iemand mogelijk met een soortgelijke ervaring me een richting kan geven en mijn vragen kan beantwoorden.

De werkgever, waar ik nog werkzaam ben, heeft aangegeven dat die eigenlijk geen re-integratieverplichtingen (meer) heeft vanwege de toekenning van de IVA. Ik heb echter de afgelopen jaren 18 uur per week gewerkt, alleen leidde dit tot veel lichamelijke klachten en verhoogd medicatiegebruik (zware pijnstillers). Vandaar dat is geadviseerd om passend werk te zoeken. Eveneens heeft het UWV aangegeven dat zij de werkgever een sanctie had opgelegd vanwege onvoldoende re-integratie inspanningen als het UWV mijn dossier tijdig had ingezien en beoordeeld. Nu zij hiermee te laat is, wordt er geen sanctie opgelegd. Vandaar dat ik overweeg om het UWV hiervoor aansprakelijk te stellen.

Inmiddels heeft de werkgever aangeboden om te kijken naar passend werk waarmee ik maximaal 20% van mijn oude loon zou kunnen verdienen naast de IVA. Daardoor zijn er nu drie scenario’s:

1. alleen IVA,
2. combinatie IVA en 9 a 10 uur per week werken (max. 20% oude loon) en
3. combinatie IVA en 18 uur per week werken met mogelijke herkeuring en omzetting naar WGA

Nu probeer ik de financiële gevolgen van deze opties op een rij te zetten en kijk daarbij naar pensioen, arbeidskorting, hoogte uitkering en loon. Uiteraard is de kern dat hoe meer je werkt, des te meer je verdient. Voor mij is daarnaast juist stabiliteit voor mijn gezondheid van belang. Die krijg ik door een van de eerste twee scenario’s te volgen. Als ik scenario 3 zou volgen, waar ik in eerste instantie op inzette, maar wat volgens mijn werkgever niet kan, vindt er over 1-2 jaar een herkeuring plaats, doordat mijn inkomsten hoger zijn dan 20% van het oude loon.

Simpel gesteld: wat zijn de gevolgen als de IVA bij een herkeuring wordt omgezet in een WGA en is de kans dan aanwezig dat ik weer in een inkomensval terecht kom? Een collega van PZ die lange tijd bij het UWV heeft gewerkt, benadrukte namelijk steeds (zonder dat ik daarnaar vroeg) dat er een vangnet is van voorzieningen, als een herkeuring leidt tot een inkomensval. Is dat een reële optie, en moet ik daar rekening mee houden?

Tot slot: zijn er daarnaast nog andere financiële gevolgen die ik bij de keuze moet betrekken?

Het is een heel verhaal realiseer ik me bij het nalezen ervan, dus mochten er onduidelijkheden zijn die beantwoording van de vragen in de weg staan, hoor ik het graag.

Alvast hartelijk dank voor het lezen en een eventuele reactie.

Altijd een lastige situatie en of je in een inkomensval terecht komt habgt helamaal af van je specifieke situatie. Je moet rekening houden met evrschillende zaken: je inkomen, je sociaal netwerk door werken en alles wat daarmee samenhangt en je ziekte.

IVA heeft het grote voordeel dat je 75% van je inkomen krijgt. (En vaak dat je premie vrij pensioen opbouwt, maar dat is afhankelijk van je pensioenfonds).

In jouw geval raad ik optie 3 in ieder geval af. Het risico dat je op termijn weer uitvalt is groot, beter zul je waarschijnlijk in ieder geval niet meer worden. Het kan dan leiden tot een lagere uitkering omdat men niet meer uitgaat van je huidig salaris maar van je nieuwe.
WGA is bovendien altijd lager dan IVA, waar IVA bovendien permanent is.

Iets bijverdienen zonder dat je IVA in gevaar komt is vaak een goede optie. Hte geeft een hoger inkomen en je valt niet in een zwart gat door het verlies van sociale contacten doordat je geen werk meer hebt. Of het echt financieel voordeel oplevert is altijd de vraag. Maar zorg wel dat het passend werk is dat je leuk vindt om te doen en vooral dat je onder de 20% blijft (met een veilige marge).

Met vriendelijke groet,

Socrates

Anoniem

Dag Socrates,

Heel erg bedankt voor je snelle en heldere advies. Dat helpt enorm.
Ik wist niet dat er dan van je nieuwe salaris zou worden uitgegaan en dacht dat uitgangspunt het loon was, voordat je ziek werd.

Vooropgesteld dat ik werk ga doen wat ik leuk vind en maximaal 20% oude loon verdien naast IVA, maakt het dan nog uit of dat in een functie is met een laag uurloon (en meer uren) of een functie met een hoger uurloon waarin ik dan minder uren kan werken?

Hartelijke groet,

Johan

In sommige gevallen gaat men uit van het oude loon en in smmige gevallen gaat men uit van het nieuwe loon. je wordt namelijk arbeidsongeschikt in je nieuwe functie en je kunt geen twee WIA-uitkeringen naast elkaar hebben. Dat geeft soms nare verrassingen.

Voor de inkomens eis maakt het niet uit of je meer werkt met een lager loon of minder met een hoger uurloon. Voor UWV is van belang of je het werk aankunt. Als je volgens UWV nog maar 10 euro per uur kan verdienen en je kunt in de praktijk nog 15 euro per uur verdienen ontstaat er een situatie waarop UWV op termijn nog eens goed naar je arbeidsmogelijkheden zal kijken en daarmee je arbeidsongeschiktheidspercentage.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Anoniem

Dank weer voor je snelle en heldere uitleg, Socrates.

Misschien dat ik het niet helemaal goed begrijp, maar dan kan het werken tegen een relatief hoger uurloon toch dezelfde consequentie hebben als het meer dan 20% van het oude loon verdienen? Namelijk de kans op bijstelling van het arbeidsongeschiktheidspercentage (nu 86%) op basis van een herkeuring die op haar beurt kan leiden tot WGA (en mogelijk een inkomensval)?

Hartelijke groet,

Johan

Waar het omgaat is dat UWV op basis van een theoretische schatting verwacht dat je niet meer dan X Euro kunt verdienen. Als in de praktijk blijkt dat je niet X Euro kunt verdienen maar meer kan UWV gaan kijken naar je werkelijke verdiensten.
Je geeft aan dat je meerdere uren kunt werken en niet perse gebonden bent aan enkele uren per dag. Als je geen uren beperking hebt en het passend werk is kun je het werk dat je gaat doen dus mogelijk 40 uur per week doen. Dat is dus mede afhankelijk van je beperkingen en kan UWV naar verloop van tijd gaan onderzoeken = herkeuring. Blijf dus niet alleen binnen de 20% maar ook binnen je beperkingen.

Met vriendelijke groet,

Socrates.

Anoniem

Dank weer voor je reactie. Ik heb wel een (algehele) urenbeperking, maar de strekking van je antwoord is helder.

Hartelijke groet,

Johan

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.