Als je weer gaat werken, kom je niet altijd terug bij je eigen werkgever. Vanuit een uitkering kom je meestal ook bij een nieuw bedrijf terecht. Je leert dan weer nieuwe dingen in een baan die beter past bij wat je nu kunt. Daarnaast heb je ook weer meer nieuwe mensen om je heen dan toen je thuis zat. Maar een nieuwe baan brengt ook risico’s met zich mee. Vaak heb je minder zekerheid dan in je oude vaste baan. Waar moet je op letten?

Tips

  • Als je ziek bent of bent geweest, een WW-uitkering ontvangt en gaat re-integreren, dan moet je altijd passend werk accepteren. Wat passend is, verschilt per situatie. Het eerste half jaar is het idee dat je een baan accepteert die aansluit bij wat je kan, wat je deed en het salarisniveau dat je had. Lukt dat niet, dan verwacht UWV na een half jaar van je dat je ook werk onder je niveau accepteert. Maar als je in de eerste twee jaar van je ziekte zit en je een dienstverband, ziektewet of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, dan is er een andere procedure. Er wordt dan meer gekeken naar wat er bij je gezondheid past en hoe zwaar het werk is.
  • Een re-integratiebureau kan je helpen bij het vinden van passend werk buiten het bedrijf waar je werkte. Zij kijken naar wat je kan, wat je wil en wat passend werk is voor je. Samen ga je dan op zoek naar passende vacatures bij andere bedrijven.
  • Let op dat je bij een nieuwe baan misschien weer een tijdelijk contract krijgt aangeboden, terwijl je eerder misschien een vast contract had. Dit brengt wat meer onzekerheid met zich mee.
  • Bedenk goed wat je wilt vertellen over je ziekte of beperking. Alles verzwijgen kan juist tot een vreemde situatie leiden, maar het is natuurlijk ook bij een nieuwe werkgever niet verplicht om al je medische informatie op tafel te gooien. Wel kan het verstandig zijn om hier open over te spreken met je nieuwe werkgever. Je nieuwe werkgever is dan op de hoogte van jouw eventuele beperkingen in de functie.
    Het kan fijn zijn het een en ander aan je collega’s te vertellen. Dan kunnen ze je helpen en rekening met je houden in het werk. Informeer ook je leidinggevende, hij of zij kan dan rekening houden met hoe belastbaar je bent. Als beperking verzwegen worden en de leidinggevende is niet op de hoogte is de kans op overbelasting en opnieuw uitval juist vele malen groter.
  • Ga je op zoek naar een passende baan? Dan kun je in aanmerking komen voor een jobcoach via UWV. Dat is iemand die je helpt je plek te vinden bij je nieuwe baan. Dit kan iemand binnen of buiten het bedrijf waar je aan de slag gaat zijn. De jobcoach kan bijvoorbeeld helpen met inwerken of je werk zo inrichten dat het past bij je situatie.
  • Als je een arbeidsbeperking hebt, kan je nieuwe werkgever hulp krijgen. Er zijn allerlei regelingen waar je gebruik van kan maken, zoals:
    • Je kan een proefplaatsing aanvragen als een werkgever twijfelt of je het werk aankan. Je werkgever moet dan een schriftelijke verklaring geven waarbij, bij goed functioneren, een dienstverband van minimaal 6 maanden in het vooruitzicht gesteld wordt. Als de twee maanden goed verlopen zijn en je werkgever wil je aannemen, dan moet dit voor minimaal 6 maanden. Proeftijd is dan niet meer nodig.
    • Je nieuwe werkgever kan een mobiliteitsbonus aanvragen als je 56 jaar of ouder bent en een WIA- of WAO-uitkering krijgt . Dit betekent dat je werkgever bepaalde premies niet hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Dit voordeel kan oplopen tot €7.000 per jaar.
    • Je kan in aanmerking komen voor een no-riskpolis als je met een beperking of ziekte weer gaat werken. Dit houdt in dat als je weer ziek wordt, je werkgever niet je loon hoeft door te betalen. Je krijgt dan een ziektewetuitkering van UWV.
  • Het kan voorkomen dat je een baan ziet die perfect bij je past, maar waarbij er wat aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld aan je werkplek of om bij je werkplek te komen om je werk goed uit te kunnen voeren. UWV biedt hiervoor subsidies, zodat jij of je werkgever de aanpassing niet zelf hoeven te betalen.
  • Als je minder gaat verdienen dan dat UWV inschat dat je nog kan verdienen, kun je in aanmerking komen voor loonaanvulling. UWV wil graag dat je aan het werk gaat, ook als je loon dan lager wordt. Daarom kun je een aanvullende uitkering aanvragen om je salaris aan te vullen.
  • Inkomen en uitkering. Als je inkomen ontvangt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan UWV. Hiermee voorkom je dat je te veel ontvangen uitkering moet terugbetalen. Let daarnaast goed op toeslagen waarbij je eventueel bij extra inkomsten geen recht op hebt. Soms kan een financieel adviseur een belangrijke hulp zijn.
Wie kan mij helpen?

  • UWV gaat over de meeste van deze regelingen en kan je dus ook adviseren welke voor jou van toepassing zijn.
  • Het re-integratiebureau kan je helpen een passende baan te vinden bij een ander bedrijf.
  • Een vakbond of vakorganisatie kan je soms helpen met advies, cursussen of andere hulp.
  • Je werkgever kan je soms ook helpen met het zoeken naar een nieuwe baan binnen hun eigen netwerk.
  • Je eigen vrienden, familie en kennissenkring schakel je in om te zoeken naar een baan die past bij je situatie. Vaak helpen ze je graag.

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.