Ook als je ziek bent, heb je recht op een onregelmatigheidstoeslag (ORT), als je die daarvoor ook al structureel ontving.

Wie ziek is in loondienst, heeft de eerste twee jaar recht op doorbetaling van zijn of haar loon. Wettelijk heb je recht op minimaal 70 procent (meer mag ook) van je laatstverdiende loon.

Per cao of bedrijfsregeling kunnen er verschillende afspraken over zijn gemaakt en kan het percentage per periode wisselen.

Bijvoorbeeld; het eerste jaar krijgt een zieke werknemer 100 procent van het loon, het tweede jaar wordt dat 80 procent.

Onregelmatigheidstoeslag geldt ook bij ziekte

Ontving je voordat je ziek werd een structurele toeslag, zoals een onregelmatigheidstoeslag of ploegentoeslag? Een werkgever moet dan toeslag doorbetalen bij ziekte.

Bij het vaststellen van je laatstverdiende loon wordt namelijk niet alleen gekeken naar het bruto uurloon, maar naar álle structurele looncomponenten.

Ontving je dus structureel onregelmatigheidstoeslag? Dan heb je hier, ook bij ziekte, recht op.

De achterliggende gedachte is dat je bij ziekte recht houdt op een percentage van het volledige loon wat je had ontvangen als je wel had kunnen werken.

Wie helpt mij bij meningsverschillen?
  • Jouw werkgever

  • Juridische hulpverlening (niet verplicht, soms wel aan te raden)

  • Het forum van Samen Veerkrachtig, waar ervaringsdeskundigen jouw vragen beantwoorden.

Je bent niet de enige?

Onverwachts in de ziektewet is lastig. Maar vergeet niet: jij bent niet de eerste die met deze vragen rondloopt. Sterker nog: op het forum van Samen Veerkrachtig ontmoet je anderen zoals jij. Meld je daarom vandaag nog aan om tips en ervaringen uit te wisselen.

Deel jouw tip op het forum

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

ED
ED
ED
ED
ED
henk
ED
ED

Meest besproken op het forum

Stel je vraag