WGA uitkering

WGA staat voor regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. De WGA is onderdeel van de WIA. Als je twee jaar ziek bent en een WIA beoordeling krijgt bij UWV dan kun je in aanmerking komen voor de WGA wanneer je minder dan 65% van je oude loon kunt verdienen en jouw gezondheidssituatie niet duurzaam is (dus nog kan veranderen, bijvoorbeeld door behandelingen).

WGA-uitkeringen: LGU, vervolg en loonaanvulling

Binnen de WGA zijn er verschillende soorten uitkeringen:

 1. loongerelateerde uitkering (LGU)
 2. vervolguitkering (VVU)
 3. loonaanvullingsuitkering (LAU)
1. WGA loongerelateerde uitkering (LGU)

Als je  na de WIA beoordeling een WGA uitkering krijgt toegekend (tussen 35 en 100% niet duurzaam arbeidsongeschikt), dan krijg je meestal eerst een loongerelateerde uitkering. Deze uitkering is de eerste twee maanden 75% van het loon op de eerste ziektedag. Daarna wordt het 70%. De duur van de uitkering hangt af van het aantal jaren dat je hebt gewerkt en is net zo lang als de periode dat je WW (werkloosheidswet) zou krijgen.

Minder dan 26 weken gewerkt

Heb je in de 36 weken voorafgaande aan je ziekmelding minder dan 26 weken gewerkt (referteperiode)? Dan krijg je na de WIA beoordeling geen loongerelateerde uitkering, maar direct een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering.

2. vervolguitkering

De vervolguitkering kan op de loongerelateerde uitkering volgen en geldt voor de mensen die tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn en onvoldoende inkomen verdienen. UWV stelt vast voor hoeveel procent je nog kunt werken en hoeveel je daarmee kunt verdienen (restverdien-capaciteit). Als je minder verdient dan de helft van dit bedrag, bijvoorbeeld als je niet werkt, dan krijg je een vervolguitkering. Deze uitkering is een percentage van het wettelijk minimum loon. Hoeveel hangt af van jouw arbeidsongeschiktheidspercentage.

3.  loonaanvullingsuitkering

De loonaanvullingsuitkering kan op de loongerelateerde uitkering volgen wanneer je 80% tot 100% arbeidsongeschikt bent en er nog kans is op verbetering of wanneer je tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt bent en je voldoende inkomen verdient. UWV stelt vast voor hoeveel procent je nog kunt werken en hoeveel je daarmee kunt verdienen (restverdien-capaciteit). Als je meer verdient dan de helft van dit bedrag, dan krijg je een loonaanvullingsuitkering. Hoe dit berekend wordt hangt af van meerdere factoren. Meer informatie hierover vind je in de Hulpwijzer.

Praten over WGA uitkering?

Stel al je vragen op het forum voor mensen met een arbeidsbeperking.
Deel jouw verhaal, krijg tips van anderen, praat mee.

 • Anoniem

 • Geen verplichtingen

 • Kosteloos

Tip voor de registratie

Na de registratie sturen we je een bevestigingsmail op het door jou opgegeven e-mailadres. Tip: kijk altijd even in je spam-folder, als je de mail niet in je inbox ziet staan.

Registreer je hier voor ons forum

WGA uitkering

Wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, dan krijg je te maken met een WGA uitkering. Dan staat je leven op z’n kop. Samen Veerkrachtig helpt je met het beantwoorden van vragen over de WGA uitkering, maar ook andere vragen over werk, privé en inkomen. Dat doen we door lotgenoten en samen te brengen. Zo krijg je antwoorden uit de praktijk. Je kunt direct gratis je vragen stellen aan ervaringsdeskundigen op het forum. Daarnaast kun je door het hele land Koffietafels bezoeken waar je anderen ontmoet. Samen Veerkrachtig is er voor, door en mét mensen met een arbeidsbeperking, kosteloos en je kan zonder verplichtingen deelnemen.

Verschillende thema’s van ons forum

Thuis

 • Wat als ik niet meer helemaal beter word?
 • Ze zeggen dat ik er goed uitzie, maar het voelt niet zo.

Werk

 • Heeft mijn werkgever ander passend werk?

 • Wie helpt mij weer aan het werk?

Geldzaken

 • Hoe sta ik er financieel voor?
 • Op welke inkomsten kan ik aanspraak maken?

Meld je gelijk aan voor ons forum!

 • Anoniem

 • Geen verplichtingen
 • Kosteloos